- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Η Κεφαλονιά πληρώνει τις διαθεσιμότητες
05/02/14 ΕΛΛΑΔΑ
Λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, οι αυτοψίες στα καταπονημένα κτίρια προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, ενώ η συνεχιζόμενη σεισμική διέγερση δημιουργεί νέα δεδομένα και οι έλεγχοι πρέπει να επαναληφθούν από μηδενική βάση
Της Χαράς Τζαναβάρα
Ολέθριο αποδεικνύεται για τους κατοίκους της πολύπαθης Κεφαλονιάς το… ρήγμα που προκάλεσε η κυβερνητική πολιτική με τις διαθεσιμότητες στις περιφερειακές υπηρεσίες αποκατάστασης σεισμοπλήκτων. Λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, οι αυτοψίες στα καταπονημένα κτίρια προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, ενώ η συνεχιζόμενη σεισμική διέγερση δημιουργεί νέα δεδομένα και οι έλεγχοι πρέπει να επαναληφθούν από μηδενική βάση.
Εθελοντές μηχανικοί από την Πάτρα και τον Πύργο βρίσκονται στο νησί, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να υπογράψουν τις εκθέσεις αυτοψίας γιατί είναι σε διαθεσιμότητα! Αλλοι 22 περιμένουν στην Κοζάνη και είναι έτοιμοι να μεταβούν στην Κεφαλονιά, αλλά βρίσκονται «αιχμάλωτοι» του παραλογισμού της διαθεσιμότητας.
Μπροστά στην επιλεγμένη διάλυση των υπηρεσιών, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επιτάχυνε τις διαδικασίες ένταξης του προσωπικού στην αποκεντρωμένη διοίκηση, οι οποίες με βάση τον νόμο έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από τον Δεκέμβριο.
Προκήρυξη θέσεων
Προκηρύχθηκαν 152 οργανικές θέσεις, όσες αντιστοιχούν στα κλιμάκια που λειτουργούσαν προ διαθεσιμότητας σε Αχαΐα, Λευκάδα, Πύργο και Μεσσηνία. Θα χρειαστούν όμως τουλάχιστον πέντε ημέρες για την τακτοποίηση των υπηρεσιακών εκκρεμοτήτων, χωρίς να συνυπολογίζεται η διαδικασία μεταφοράς κονδυλίων.
Πάνω από 300 ειδικευμένα στελέχη όλων των περιφερειακών υπηρεσιών, όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (28/1), έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από την 1η Νοεμβρίου, από τους οποίους περίπου 100 υπηρετούσαν στην Πάτρα και κάλυπταν τις ανάγκες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το κυβερνητικό αλαλούμ αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τον Απρίλιο το υπουργικό συμβούλιο είχε αποφασίσει την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, με τρία ενισχυμένα τμήματα στην Αθήνα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη.
Με τη διαθεσιμότητα, διατηρήθηκαν μόνον οι 110 που βρίσκονται στην Αθήνα, στην κεντρική υπηρεσία αποκατάστασης σεισμοπλήκτων. Από αυτούς 74 είναι μηχανικοί και βρίσκονται από ημέρες στην Κεφαλονιά, κάνοντας αυτοψίες κάτω από δύσκολες συνθήκες.
«Η κυβέρνηση τώρα πια πρέπει να έχει καταλάβει ότι δεν παίζουν με τα φυσικά φαινόμενα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Π. Ρίζος, οργανωτικός γραμματέας της ομοσπονδίας εργαζομένων στο πρώην υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Η Ομοσπονδία από τον Νοέμβριο είχε προειδοποιήσει ότι «ο Εγκέλαδος δεν γνωρίζει από διαθεσιμότητες», αλλά δεν εισακούστηκε.
Ο συνδικαλιστής προτείνει να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ώστε να ανακληθεί η διαθεσιμότητα για όλους τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες των σεισμοπλήκτων και να προχωρήσουν οι αυτοψίες στην Κεφαλονιά με τους ρυθμούς που υπήρχαν σε άλλα χτυπήματα του Εγκέλαδου.
Για την κάλυψη των κενών σε μηχανικούς, χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο έστειλε στην Κεφαλονιά δεύτερο κλιμάκιο εθελοντών στο οποίο μετέχει και ο πρόεδρός του, Χρ. Σπίρτζης. «Υπάρχουν πολλές ζημιές σε κτίρια που βρίσκονται κατά μήκος του ρήγματος, από το Ληξούρι ώς τον Αθέρα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Σπυράκος, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών του Πολυτεχνείου και διευθυντής του εργαστηρίου αντισεισμικής τεχνολογίας, που βρέθηκε για δεύτερη φορά στην Κεφαλονιά.
Κακοτεχνίες και ανεπάρκειες
Οπως μας εξήγησε, οι περισσότερες ζημιές σε κατοικίες βρίσκονται στους οικισμούς στα βόρεια του Ληξουρίου. «Βεβαίως εντοπίσαμε προβλήματα ακόμα και σε καινούργια κτίρια», παραδέχεται και δεν διστάζει να κάνει λόγο για κακοτεχνίες και ανεπάρκειες σε στατικούς υπολογισμούς, ενώ κρατά επιφυλάξεις για ενδεχόμενες μεταγενέστερες αλλαγές σε «λαβωμένα» κτίρια.
Επισημαίνει πάντως ότι ακόμη και στα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί με τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό οι υπολογισμοί έχουν γίνει ώστε να αντέχουν σε επιτάχυνση 0,36g (επιτάχυνση της βαρύτητας).
Στους σεισμούς της Κεφαλονιάς υπάρχουν σημεία στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου όπου η επιτάχυνση ξεπέρασε τα 0,60g. «Είχαμε μετακινήσεις σε πλάκες τάφων», μας λέει, αποκαλύπτοντας το μακάβριο «σημάδι» που έχουν οι ειδικοί για να πιστοποιούν το μέγεθος της επιτάχυνσης που καταγράφουν οι σεισμογράφοι τους.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=172149
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε