- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Στρατόφαυλοι…

05/02/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

[1]Περισσότερα από ενάμισι τρισ. δολάρια θα ξοδέψει φέτος ο πλανήτης για όπλα, καθώς οι αμυντικές δαπάνες των κυβερνήσεων ξαναπαίρνουν τα πάνω τους, προς τέρψιν των πολεμικών βιομηχανιών. Σύμφωνα με ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα η IHS Jane’s -κορυφαία εταιρεία πληροφόρησης και συμβουλευτικών υπηρεσιών στον κόσμο για θέματα άμυνας και ασφάλειας- οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν φέτος πρώτη φορά από το 2009, τη χρονιά δηλαδή που η παγκόσμια οικονομία έπεφτε στα Τάρταρα λόγω του χρηματοπιστωτικού κραχ που είχε σημειωθεί μερικούς μήνες πριν.

 

Η ανάκαμψη οφείλεται κυρίως στη Ρωσία, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, περιοχές οι οποίες προβλέπεται να αυξήσουν δραματικά στη συνέχεια τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς. Η Ρωσία -που ήδη από πέρυσι έχει εκθρονίσει τη Βρετανία από την 3η θέση της λίστας με τις χώρες που δαπανούν τα περισσότερα στον κόσμο για όπλα- προβλέπεται να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες περισσότερο από 44% στα επόμενα τρία χρόνια.

 

Πρώτες οι ΗΠΑ

 

Την πρώτη θέση της λίστας καταλαμβάνουν μακράν οι ΗΠΑ, που δαπάνησαν πέρυσι περί τα 582,4 δισ. δολάρια, ακολουθεί η Κίνα με 139,2 δισ. δολάρια και η Ρωσία με 68,9 δισ. δολάρια. Τη μεγαλύτερη όμως ανάπτυξη εμφανίζει η Μέση Ανατολή που από το 2011 αυξάνει ταχύτατα τις σχετικές της δαπάνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι τέσσερις από τις πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές όπλων βρίσκονταν εκεί πέρυσι, ενώ Ομάν και Σαουδική Αραβία αύξησαν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς περισσότερο από 30%. Στα τελευταία δέκα χρόνια, ο προϋπολογισμός της τελευταίας έχει υπερ-τριπλασιαστεί. Εξίσου σημαντική είναι όμως και η αύξηση των δαπανών της Κίνας, που προβλέπεται ότι θα ξοδέψει του χρόνου για όπλα 159,6 δισ. δολάρια, περισσότερα δηλαδή απ’ όσα η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία μαζί (149 δισ. δολάρια) -δηλαδή οι τρεις μεγαλύτερες αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

 

Συνολικά, οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες προβλέπεται να προσεγγίσουν φέτος τα 1,547 τρισ. δολάρια, 0,6% περισσότερα από τα 1,538 τρισ. δολάρια που δαπανήθηκαν πέρυσι. Η άνοδος αυτή είναι η πρώτη από το 2009.

 

Η πτώση που σημειώθηκε στα επόμενα χρόνια οφειλόταν κυρίως στις περικοπές των ΗΠΑ, οι οποίες -ελέω κρίσης- απεγκλωβίζονταν σιγά σιγά από τις «εκστρατείες» σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Ανάλογη πορεία είχαν σε αυτό το διάστημα και οι αμυντικές δαπάνες της Ευρώπης.

 

Η αγορά της Μέσης Ανατολής

 

Παρά την πτώση, οι μεγάλες πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ (Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon) θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις πωλήσεις τους, κυρίως στη Μέση Ανατολή, για οτιδήποτε πωλούν – από πυραύλους έως βομβαρδιστικά.

 

Η μεγάλη τους ευκαιρία όμως έρχεται σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg, από μια υποανάπτυκτη περιοχή του κόσμου, την Υποσαχάρια Αφρική, όπου οι εμφύλιοι σπαραγμοί, συγκρούσεις μεταξύ φυλάρχων, συμμοριών και δικτατόρων αυξάνουν ραγδαία την ανάγκη για όπλα. Οι συνολικές σχετικές δαπάνες της περιοχής πέρυσι αυξήθηκαν κατά 18%.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=172176