- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Κολαστήρια-κρατητήρια

07/02/14 ΕΛΛΑΔΑ

Πώς είδαν τη «φιλοξενία» αλλοδαπών στο Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα οι βουλευτίνες Ανέτ Γκροθ του γερμανικού Die Linke και Βασιλική Κατριβάνου του ΣΥΡΙΖΑ

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Είναι 22 χρόνων. Αδύνατος, μακριά, πλούσια μαύρα μαλλιά, έξυπνο βλέμμα. Οταν ήταν είκοσι, πριν από δεκάξι μήνες -λίγες μέρες είχε έρθει στην Ελλάδα από το Ιράν- πάτησε το πόδι του στο κρατητήριο του Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα. Ακόμα δεν έχει βγει.

 

Εκεί έμαθε ελληνικά, από κει βλέπει ένα μικρό κομμάτι ουρανό, πίσω από τα κάγκελα του παραθύρου, την καλαμωτή του μπαλκονιού, την ελληνική σημαία και τις ταράτσες των απέναντι πολυκατοικιών.

 

Οι συνθήκες

 

Εκεί τον συνάντησε χθες κλιμάκιο αποτελούμενο από τη βουλευτή Ανέτ Γκροθ του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), τη βουλευτή Βασιλική Κατριβάνου του ΣΥΡΙΖΑ και δικηγόρους και μέλη του τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος.

 

Μαζί με άλλους οκτώ, σ’ έναν χώρο που χωράει δώδεκα και κατά καιρούς στεγάζει πολύ περισσότερους. Ενας βρίσκεται 15 μήνες εκεί, άλλος 13, άλλος 12. Από το Ιράν, το Αφγανιστάν, την Αλβανία. Ενας έχει ηπατίτιδα C και θα έπρεπε να βρίσκεται σε νοσοκομείο, άλλος σοβαρά τραύματα από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, άλλος απόπειρες αυτοκτονίας.

 

Τα κόκαλά τους πονούν από την υγρασία και το κρύο. Δεν τους έχουν δοθεί στοιχειώδης ρουχισμός, σαπούνι, είδη υγιεινής. Τα κελιά δεν έχουν φως, οι λάμπες απαγορεύονται για λόγους προστασίας. Κινούνται σ’ έναν μικρό διάδρομο αντί για προαύλιο. Και το φαγητό; «Γάμησέ τα!»

 

Στον τρίτο όροφο της Ασφάλειας, όπου βρίσκεται το ρυπαρό κολαστήριο που περιέγραφε χθες σοκαρισμένος στην «Εφ.Συν.» ο επίσκοπος Κυπριανός της Εκκλησίας του Πατρίου Ημερολογίου, ένας Ελληνας μεσήλικας, με την απελπισία φανερή στα μάτια, κρατούνταν για χρέη στο ΤΕΒΕ. Οσοι βρίσκονταν εκεί το Σαββατοκύριακο είχαν πάρει τον δρόμο τους, είπαν οι αστυνομικοί.

 

«Μήπως μας αρέσει εμάς αυτή η κατάσταση; Τα αναφέρουμε στην υπηρεσία, αλλά εκτελούμε εντολές» έλεγαν. Και ισχυρίστηκαν πως έχουν πια αλλάξει οι καταστάσεις που έχουν χαρίσει στο τμήμα το όνομα ενός από τα πιο αμαρτωλά της Ελλάδας.

 

«Τόσα χρήματα έχει δώσει η Ε.Ε. για δομές φιλοξενίας και ανθρώπινη μεταχείριση αυτών των ανθρώπων. Γιατί δεν χρησιμοποιούνται;» αναρωτήθηκε η Ανέτ Γκροθ.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=172764