- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Σε ιδιώτες λόγω κλοπών και… αγελάδων

07/02/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Επιχειρήματα» για να εκχωρηθεί η συντήρηση των γραμμών του ΟΣΕ

 

Οι συχνές κλοπές καλωδίων και μετάλλων από το σιδηροδρομικό δίκτυο, ακόμα και οι… αγελάδες που το τελευταίο διάστημα βόσκουν αμέριμνες στις ράγες, αξιοποιούνται από τους κυβερνητικούς εγκέφαλους για να προωθήσουν την εκχώρηση της συντήρησης των γραμμών του ΟΣΕ σε ιδιώτες. Οι επίδοξοι «επενδυτές» -Γάλλοι, Γερμανοί και Ρώσοι, αλλά και όλες οι μεγάλες κατασκευαστικές (Ακτωρ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ κ.λπ.)- με ελάχιστα έξοδα προβλέπεται να εξασφαλίσουν σίγουρες εισπράξεις από το Δημόσιο, που φτάνουν τα 350 εκατ. ευρώ για μια επταετία. Ο Οργανισμός σήμερα διαθέτει σχεδόν τα μισά κονδύλια για τη συντήρηση του δικτύου των 2.000 χλμ. που είναι σε λειτουργία, αλλά και του υπόλοιπου των περίπου 1.000 χλμ. που έχει παροπλιστεί στο όνομα της περιστολής των δαπανών. Στον νευραλγικό αυτό τομέα απασχολούνται πάνω από 650 εργαζόμενοι, οι οποίοι με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση κινδυνεύουν τουλάχιστον με διαθεσιμότητα.

 

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προωθεί την εκχώρηση του νευραλγικού αυτού τομέα μέσω ΣΔΙΤ. Μάλιστα έχει αποφασιστεί να χωριστεί το αντικείμενο σε τρεις τομείς (προαστιακός, κεντρική και βόρεια Ελλάδα), ώστε να γίνει καλύτερα η μοιρασιά. Τις τελευταίες ημέρες όμως το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αφήνει να διαρρεύσει μια πιο… σοσιαλιστική εκδοχή. Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης φέρεται να επιλέγει τη μεταφορά του αντικειμένου στην ΕΡΓΟΣΕ, τη θυγατρική του ΟΣΕ που έχει την ευθύνη των έργων ανάταξης του λεηλατημένου δικτύου. Από ορισμένες πηγές υποστηρίζεται ότι είναι θέμα χρόνου η έκδοση υπουργικής απόφασης για τη μεταφορά της αρμοδιότητας από τον έναν φορέα στον άλλο.

 

«Ενα τέτοιο σενάριο δείχνει ότι στόχος είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου, που θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα ασφάλειας για τους επιβάτες, όπως συνέβη στην Αγγλία», είπε στην «Εφ.Συν.» ο Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας σιδηροδρομικών. Αποκαλύπτει ότι σήμερα υπάρχουν πολλές κενές θέσεις στον τομέα της συντήρησης, όπου πριν από μια διετία δούλευαν 1.580 άτομα, αλλά σήμερα, με τις συνεχείς περικοπές μισθών και τις διαθεσιμότητες, έχουν απομείνει λιγότερο από το 30%.

 

Χ.ΤΖ.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=172781