- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Στην πρίζα για το Κυπριακό

09/02/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντονες πιέσεις από ΗΠΑ, ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ενωση – Επιφυλακτικές οι πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣΜε επιφυλακτικότητα και προβληματισμό φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση τις ραγδαίες εξελίξεις περί το Κυπριακό, στάση που εκφράστηκε και κατά τη χθεσινή επίσκεψη στην Αθήνα του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη. Οι διαδικασίες έχουν εντατικοποιηθεί μετά την επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ σε Αθήνα και Λευκωσία, αλλά και τις πιέσεις από ΟΗΕ και Ε.Ε., σ’ ένα νέο περιβάλλον, το οποίο έχουν δημιουργήσει ο εντοπισμός σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων και τα παζάρια για τους αγωγούς μεταφοράς τους.

 

Συνάντηση με Ερογλου

 

Το κοινό ανακοινωθέν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων αναμένεται να επισφραγιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου.

 

* Ο Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά τη συνάντησή του στο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Κύπρου, παρουσία και του Ευάγγελου Βενιζέλου, χαρακτήρισε το Κυπριακό το κορυφαίο εθνικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. «Κοινός μας στόχος είναι ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας συνολικής, συμπεφωνημένης, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα διασφαλίζει πλήρως τη μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια της επανενωμένης Κύπρου, την ιδιότητά της ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια».

 

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, σε μια έμμεση αναφορά στο σχέδιο Ανάν, πρόσθεσε: «Πρέπει να αντλήσουμε, βέβαια, και διδάγματα από πρόσφατες -μέχρι και πολύ πρόσφατες- φάσεις της πορείας του Κυπριακού και να διαφυλάξουμε τις προϋποθέσεις της ευρύτατης εθνικής συναίνεσης. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια λύση θα πρέπει να γίνει δεκτή μέσω δημοψηφίσματος, και συγκεκριμένα μεταξύ δύο ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων στα οποία θα μετάσχουν τα νόμιμα μέλη των δύο κοινοτήτων».

 

* Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος «ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά» και ανακοίνωσε ότι, μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό για να τον ενημερώσει σε βάθος για το αληθές, όπως είπε, περιεχόμενο του κειμένου. Πρόσθεσε, ωστόσο, με νόημα, ότι «τα πιο δύσκολα είναι αυτά που ακολουθούν».

 

* Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Ρένα Δούρου τόνισε ότι «δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σημαίνει να μπει τέλος στην τουρκική κατοχή και να δημιουργηθεί μια δικοινοτική – διζωνική ομοσπονδία με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένη στρατιωτική παρουσία».

 

«Εθνικά επικίνδυνοι»

 

Εξέφρασε δε τη δυσαρέσκειά της προς την κυβέρνηση, λέγοντας: «Χειρισμοί αποκλεισμών, επιλεκτικών συναντήσεων και ενημέρωσης είναι, πέρα από θεσμικά απαράδεκτοι, και εν τέλει εθνικά επικίνδυνοι».

 

* Εντονες ανησυχίες για το Κυπριακό εκφράζει και το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι το σχέδιο αναφέρεται σε δύο συνιστώντα κράτη, στο πνεύμα του σχεδίου Ανάν. Σε ανακοίνωση σημειώνει: «Φέρνει τη σφραγίδα των παρεμβάσεων των ΗΠΑ και της Ε.Ε., είναι διαμορφωμένο στη βάση της συνομοσπονδιακής, διχοτομικής λύσης, που νομιμοποιεί την εισβολή της Τουρκίας και την κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού».

 

* «Μετά το ξεπούλημα του ονόματος Μακεδονία ετοιμάζουν δεύτερο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό. Αποδέχονται ως συνομιλητή το ψευδοκράτος και μια τέτοια ενέργεια αποτελεί έμμεσο (αν όχι και άμεσο) βήμα για αναγνώριση» δήλωσε ο Τέρενς Κουίκ από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, προσθέτοντας: «Η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει εθνική στάση, στον δρόμο που χάραξε με τη γενναία πατριωτική πολιτική του ο Τάσσος Παπαδόπουλος και να μην επιτρέψουμε να χαθεί εθνικό έδαφος».

 

* Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Χρήστος Μαχαίρας, τόνισε ότι «αυτή τη φορά φαίνεται να ανοίγει πάλι ένα παράθυρο ελπίδας, ένα παράθυρο συνεννόησης, που η Κύπρος το έχει ανάγκη. Και το έχει ανάγκη διπλά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει».

 

* Στην Κύπρο, σε παραίτηση και προκήρυξη εκλογών κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, επειδή με βάση τη μέχρι σήμερα πορεία του Κυπριακού και το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος φαίνεται ότι επέστρεψε στον «γνωστό Αναστασιάδη του 2004». Την αντίθεσή τους στο κοινό ανακοινωθέν έχουν εκφράσει ΔΗ.ΚΟ., ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=172964