- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Εφτάψυχες πρωταγωνίστριες

09/02/14 Nησίδες

Οι γάτες είναι γεννημένες πρωταγωνίστριες – κι αφήστε τους άλλους να δουλεύουν σαν… σκύλοι για να τα καταφέρουν. Οι ταινίες του Internet Cat Video Festival, που πρόσφατα διοργανώθηκε –για καλό σκοπό- και στην Αθήνα, το επιβεβαιώνουν

 

«Oι στειρώσεις είναι ο μόνος τρόπος για να ελεγχθεί ο υπερπληθυσμός στις γάτες, να αποφευχθούν οι μαζικές δηλητηριάσεις και συνάμα τα ζώα να είναι πιο υγιή, να κερδίσουν παραπάνω χρόνια ζωής, αλλά και να είναι πιο ήρεμα

 

Της Φεβρωνίας Παντελή

 

Οι γάτες –και συγχωρέστε με που ξεκινώ με μια φράση που μοιάζει αλλά δεν είναι ταυτολογία– είναι… γάτες. Εχουν νάζι, ανεξαρτησία και οξυδέρκεια. Και χάρη σε αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά τους μας… ξελογιάζουν κατά συρροή, όντας, όπως τα στοιχεία αποδεικνύουν, το πιο διαδεδομένο σε διάφορες χώρες του πλανήτη κατοικίδιο ζώο. Πλάσματα που εμπνέουν και εμπνέονται από τον φακό – μια ματιά στις καρτ-ποστάλ και το Facebook αρκεί για να το επιβεβαιώσει. Που προκαλούν ενστικτωδώς –δίχως ποτέ να ζητιανεύουν, δεν τα κάνουν οι γάτες αυτά– και σε κάνουν ασυναίσθητα να χαμογελάς. Αρκεί παρ’ όλα αυτά να ρίξεις μια ματιά πίσω από τη χνουδωτή βιτρίνα, για να δεις πως στον κόσμο των γάτων κάθε άλλο παρά ειδυλλιακά είναι όλα. Και πως οι… Αριστόγατες των ελληνικών πόλεων έχουν πολλά ζητήματα επιβίωσης να αντιμετωπίσουν και να λύσουν. Σε αυτά ακριβώς ήταν αφιερωμένο το 1ο ελληνικό Φεστιβάλ Internet Cat Video, που φιλοξενήθηκε στον πολυχώρο Six D.O.G.S., με τα έσοδα της βραδιάς να προορίζονται στο σύνολό τους για την τροφή, την κτηνιατρική φροντίδα και τη στείρωση των αδέσποτων γατιών της Αθήνας.

 

Αφορμή για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, που αποτέλεσε πρωτοβουλία της ΜΚΟ «Εφτάψυχες» και του αμερικανικού Walker Art Center, ήταν η ανακήρυξη του Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιου Μήνα Στειρώσεων. Στη διάρκεια της βραδιάς, οι μικροί και μεγάλοι προσκεκλημένοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια ταινία διάρκειας περίπου 60 λεπτών – μια συρραφή ουσιαστικά των πιο δημοφιλών βίντεο και ταινιών με πρωταγωνιστές γάτες του διαδικτύου. Κάποιες ήδη… διάσημες όπως η Grumpy Cat, η Lil Bub και ο υπαρξιστής γάτος Henri, αλλά και άλλες λιγότερο… αναγνωρίσιμες μα εξίσου χαριτωμένες. Υποστηρικτής και χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης, που παρουσίασε η ηθοποιός και… σεσημασμένη γατομαμά Τζένη Θεωνά, ήταν το MTV Greece.

 

«Βασικός στόχος του φεστιβάλ ήταν η ανάδειξη της σημασίας της στείρωσης των γατιών», λέει η Ελένη Κεφαλοπούλου, εκ των ιδρυτικών μελών της ΜΚΟ «Εφτάψυχες», συμπληρώνοντας ότι «οι στειρώσεις είναι ο μόνος τρόπος να ελέγξεις τον υπερπληθυσμό τους, να βοηθήσεις να αποφευχθούν οι μαζικές δηλητηριάσεις (που για κάποιους αποτελούν λύση στο πρόβλημα) και συνάμα τα ζώα να είναι πιο υγιή, να κερδίσουν παραπάνω χρόνια ζωής αλλά και να είναι πιο ήρεμα. Τα οφέλη μιας τέτοιας επιλογής είναι πολλαπλά. Τα αρσενικά δεν καυγαδίζουν και δεν τραυματίζονται προσπαθώντας να κατακτήσουν το θηλυκό, δεν απομακρύνονται από την περιοχή τους και δεν βγαίνουν στον δρόμο ανεξέλεγκτα αναζητώντας ταίρι. Τα θηλυκά –που μετά από μια δυο-γέννες εξασθενούν και συνήθως στην τρίτη πεθαίνουν– παραμένουν για μεγαλύτερο διάστημα υγιή, απαλλαγμένα από τον κίνδυνο ασθενειών που μεταδίδονται σεξουαλικά».

 

Δεν είναι λίγοι παρ’ όλα αυτά, αντιτείνουμε, εκείνοι που αντιδρούν αρνητικά στη λογική των στειρώσεων, με το επιχείρημα ότι παρεμβαίνουμε στη φύση – με ευγενές έστω κίνητρο. «Καθημερινά» μας απαντά η κ. Κεφαλοπούλου «βλέπουμε παντού γατάκια τυφλά, άρρωστα, σκοτωμένα ή τραυματισμένα από αυτοκίνητα. Επομένως, πιστεύω πως η θεωρία ότι επεμβαίνουμε στη φύση με τη στείρωση μόνο αστεία μοιάζει πλέον. Αλλωστε, για ποια φύση μιλάμε μέσα στην τσιμεντούπολη που έχουμε δημιουργήσει;».

 

………………………………………………………………………………………

 

Εφτάψυχες

 

Οι «Εφτάψυχες» Ελένη Κεφαλοπούλου, Ευγενία Ματαράγκα, Cordelia Madden-Kanellopoulou, Carol McBeth και Paulanne Peters αποφάσισαν το 2006 να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης κυρίως για τα αδέσποτα γατιά.

 

Η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που με το όνομα αυτό συνέστησαν στηρίζεται και χρηματοδοτείται από εθελοντές και δωρεές φιλόζωων, προσφέρει δε τροφή σε τουλάχιστον 300 γάτες ημερησίως, ακόμα και σε δύσκολες περιοχές όπως η πλατεία Ομονοίας. Το 2013 επιστήμονες που συνεργάζονται με τη ΜΚΟ στείρωσαν 1.000 ζώα στην Αθήνα, ενώ παράλληλα φροντίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα αδέσποτα γατιά που περισυλλέγουν να βρουν μια οικογένεια (σε Ελλάδα ή εξωτερικό) που θα τα υιοθετήσει και θα τους προσφέρει σπιτική φροντίδα και θαλπωρή.

 

Πόσο έχει επηρεάσει το έργο σας η οικονομική κρίση; ρωτάμε. «Πριν από δύο χρόνια, όταν η κρίση άρχισε να αγγίζει πιο έντονα την Ελλάδα, οι άνθρωποι έχαναν τη δουλειά τους και ο αριθμός των αστέγων αυξανόταν ραγδαία, είναι γεγονός ότι φοβηθήκαμε. Μια και οι πρώτοι τομείς που πλήττονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τα σωματεία που λειτουργούν από δωρεές. Εμείς ωστόσο δεχόμαστε αρκετές δωρεές από το εξωτερικό, από ανθρώπους που αντιλαμβάνονται ότι είναι πολύ δύσκολο να έχουμε εισφορές από την ελληνική αγορά. Παράλληλα, οι εθελοντές αυξάνονται συνεχώς. Είναι προφανές πια ότι ο κόσμος είναι πιο ενημερωμένος και έχει συνειδητοποιήσει ότι τα ζώα είναι ευάλωτα και χρειάζονται τη βοήθειά μας. Στην πλειονότητά τους, όσοι απευθύνθηκαν σε μας για πληροφορίες ή για βοήθεια με αφορμή κάποιο περιστατικό, στη συνέχεια έγιναν εθελοντές! Θεωρούμε μάλιστα πολύ θετική την ψήφιση του νόμου 4039/12 που επιβάλλει αυστηρές ποινές σε περιπτώσεις κακοποίησης ή δηλητηρίασης ζώων και ορίζει ότι τα αδέσποτα ζώα ανήκουν στη δικαιοδοσία των δήμων και των φιλοζωικών σωματείων».

 

……………………………………….

 

Στο Six D.O.G.S.

 

Το 1ο Φεστιβάλ Internet Cat Video διοργανώθηκε από το Walker Art Center το 2012 στη Μινεάπολις των ΗΠΑ και το παρακολούθησαν πάνω από 10.000 ζωόφιλοι. Από την επόμενη χρονιά ξεκίνησε η παγκόσμια περιοδεία του, με την Ελλάδα να επιλέγεται ως ο φετινός προορισμός του. Οσο για τον περίπου… αναπόφευκτο συνειρμό του τίτλου (και μολονότι όσοι έχουν στο σπίτι τους σκύλους και γάτες γνωρίζουν ότι μπορούν να συνυπάρχουν μια χαρά), η απάντηση είναι μάλλον απλή. Το όνομα του πολυχώρου Six D.O.G.S. στο Μοναστηράκι είναι εμπνευσμένο από την περίφημη θεωρία για τους Εξι βαθμούς διαχωρισμού -Six Degrees of Separation- του Ούγγρου συγγραφέα και δημοσιογράφου Frigyes Karinthy (1887-1938), σύμφωνα με την οποία κάθε άνθρωπος συνδέεται με οποιονδήποτε άλλο στον πλανήτη μέσω μιας αλυσίδας πέντε ενδιάμεσων κρίκων. Ενώ μασκότ του μαγαζιού είναι η «Γάτα», που συνήθως θα βρείτε ξαπλωμένη πάνω στο… ενυδρείο που υπάρχει στον κήπο – και είναι μια από τις πολλές που έχουν ώς τώρα φροντίσει οι «Εφτάψυχες».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=173018