- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ανοίξαμε και σας περιμένουμε στα social media
09/02/14 MEDIA,ΘΕΜΑΤΑ,ΘΕΜΑΤΑ - MEDIA
Δύο έφηβοι, ο ένας από την Αυστραλία και ο άλλος από την Αμερική, ειδικεύονται σε πρότζεκτ κερδίζοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα
Του Δημήτρη Κανελλόπουλου
Πολύ πιτσιρικάδες σε ηλικία. Πάρα πολύ όμως. Ο Xavier Di Petta είναι μόλις 17 ετών και ο Kyle Cameron 19 ετών. Αλλά είναι οι εμπνευστές ενός project στο Twitter που εξελίσσεται σε αληθινό φαινόμενο. Είναι οι εμπνευστές και διαχειριστές του account, του λογαριασμού «@HistoryInPics». Θα σας πω αναλυτικά σε λίγο, περιμένετε. Πρώτα θέλω να σας πω για κάτι ακόμα πιο μαγικό: ο ένας από τους δύο ζει σε μια πολύ μικρή πόλη της Αυστραλίας, δύο ώρες βόρεια της Μελβούρνης, ενώ ο άλλος είναι φοιτητής στη Χαβάη! Στην άλλη άκρη του κόσμου.
Τόσο μακριά μεταξύ τους αλλά τόσο κοντά συνάμα. Και δεν είναι το πρώτο τους, κοινό, διαδικτυακό project. Οταν ήταν 13 και 15 χρονών έφτιαξαν έναν υπερεπιτυχημένο λογαριασμό στο Youtube μέσω του οποίου έβγαζαν πολλά χρήματα από τη διαφήμιση. Και προχώρησαν και σε μια σελίδα στο facebook που την ονόμασαν «Long romantic walks to the fridge» και γρήγορα συγκέντρωσε περισσότερα από 10 εκατομμύρια likes. Φυσικά, την εκμεταλλεύτηκαν κι αυτήν από εμπορικής απόψεως. Ο Xavier Di Petta έφτιαξε μια εταιρεία, την ονόμασε «Swift Fox Labs», προσέλαβε μια ντουζίνα υπαλλήλους και, σύμφωνα με μια οικονομική εφημερίδα της Αυστραλίας, τα μηνιαία -παρακαλώ- έσοδά του μπορεί να ξεπερνούν τα 35 χιλιάδες ευρώ. Αυτές είναι δουλειές, έτσι; Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν στα social media.
Τι είναι λοιπόν τώρα το «@HistoryInPics», το οποίο θεωρείται ακόμα πιο σημαντικό ως σύλληψη; Σκεφτείτε πως ο λογαριασμός δημιουργήθηκε το καλοκαίρι και ήδη έχει ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο followers – λέγοντας «followers», εννοούμε όλους αυτούς που συνδέονται σε έναν λογαριασμό στο twitter ώστε να τον παρακολουθούν σε όποια πράγματα ανεβάζει. Το «History In Pics» είναι ό,τι γράφει το όνομά του: η ιστορία σε φωτογραφίες. Τα δύο παιδιά ανεβάζουν κλασικές, ιστορικές φωτογραφίες. Κάποιες εξ αυτών είναι πασίγνωστες – το κοριτσάκι λόγου χάριν μετά τη Χιροσίμα, οι στρατιώτες στο Βιετνάμ κ.ά. Κάποιες είναι όμως σχεδόν άγνωστες. Δεν ανακάλυψαν εκ νέου τον τροχό φυσικά, αντιθέτως έκαναν κάτι απλό το οποίο ωστόσο αποδείχθηκε πολύ ενδιαφέρον. Και άκρως επιτυχημένο. Αλλα παραδείγματα από εικόνες; O Σαλβαντόρ Νταλί σε ένα σουρεαλιστικό ενσταντανέ. Η Οντρεϊ Χέπμπορν και η Γκρέις Κέλι στα παρασκήνια, στα βραβεία Οσκαρ. Η Μέριλιν Μονρόε να τραγουδάει το «Happy Birthday, Mr. President» στα γενέθλια του προέδρου. Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Τα δύο παιδιά δεν πληρώνουν δικαιώματα για τις φωτογραφίες. «Μα κυκλοφορούν παντού, ο καθένας μπορεί να τις βρει» δήλωσε εις εξ αυτών. «Αλλωστε οι περισσότεροι φωτογράφοι είναι άγνωστοι. Και, σίγουρα, πολλοί έχουν πεθάνει δεκαετίες τώρα. Αν κάποιος φωτογράφος προσκομίσει αποδείξεις για μια φωτογραφία και το δηλώσει στο twitter, εμείς, μετά, ευχαρίστως να αφαιρέσουμε τη συγκεκριμένη ανάρτηση». Υπάρχει ένα ζήτημα εδώ με τα πνευματικά δικαιώματα, όντως. Δυστυχώς όμως αυτό που υποστηρίζουν τα δύο παιδιά απηχεί τη λογική των social media, των κοινωνικών δικτύων-μέσων μαζικής ενημέρωσης, του facebook, του twitter κ.ά. Ο κλέψας του κλέψαντος. Το τζάμπα βασιλεύει.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=173029
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε