- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πολύς «θόρυβος» για το τίποτα

09/02/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παράσιτα, φασαρία: «Τι είπες, δεν άκουσα-κατάλαβα;». Το μικρό πρόβλημα της επικοινωνίας, λόγω του θορύβου, παίρνει τρομακτικές διαστάσεις στα social media

 

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

Ο «θόρυβος» στην επικοινωνία είναι όσα την εμποδίζουν να είναι αποτελεσματική, αφού επηρεάζουν την ερμηνεία του μηνύματος. Παρ’ όλο που πολλές φορές το ξεχνάμε, ο θόρυβος μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο, τόσο στην αντίληψή μας για την επικοινωνία μας με τους άλλους όσο και στην ανάλυση των δικών μας ικανοτήτων επικοινωνίας. Ο θόρυβος έχει να κάνει με:

 

Τη φυσιολογία: όταν το σώμα μας, εξαιτίας κούρασης, πείνας, πονοκεφάλου, φαρμάκων και άλλων ομοειδών παραγόντων, αλλοιώνει τον τρόπο που συναισθανόμαστε και σκεφτόμαστε. Τον φυσικό θόρυβο, που είναι παρεμβάσεις του περιβάλλοντος, όπως φασαρία που κάνουν τρίτοι, υπερ- ή υπο-φωτισμός, θερμοκρασία, πλήθος και, αν μιλάμε για το Δίκτυο, διαφημίσεις που ξεπετάγονται και ανεπιθύμητα μηνύματα.

 

Τον ψυχολογικό θόρυβο που αναφέρεται σε θέματα εσωτερικά, τα οποία επηρεάζουν την επικοινωνία μας και την αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων που στέλνουν οι άλλοι. Και, τέλος, τον σημασιολογικό θόρυβο, που προκύπτει όταν δύο άτομα δεν μπορούν να επικοινωνήσουν γιατί δεν μιλούν την ίδια γλώσσα ή γιατί οι ίδιες λέξεις σημαίνουν διαφορετικά πράγματα.

 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δυστυχώς κάνουν θόρυβο και από τις τέσσερις κατηγορίες. Η πρώτη είναι προφανής: μας προκαλούν πονοκέφαλο και χάνουμε το νόημα. Η δεύτερη είναι επίσης προφανής: το πλήθος δεν μας αφήνει να βρούμε το σημαντικό. Και η τρίτη είναι προφανής: διαβάζουμε κάτι (το πιο σύνηθες, ψέματα), φορτώνουμε και χάνουμε την μπάλα. Και η τέταρτη είναι η πιο προφανής απ’ όλες: άλλα λέει ο ένας, άλλα καταλαβαίνει ο άλλος, ειδικά αφού οι αναρτήσεις στο facebook και στο twitter είναι γεμάτες συντομογραφίες, greeklish και ανορθογραφίες.

 

Σπάνιο να βρεις κάτι να τα κάνει όλα και να συμφέρει, κι όμως το πετύχαμε. Ολοι γράφουν διθυράμβους για το πώς τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης βελτιώνουν την επικοινωνία, μας φέρνουν πιο κοντά σε φίλους και αγαπημένα πρόσωπα και, κυρίως, μας επιτρέπουν να εκφράζουμε τη γνώμη μας επί παντός επιστητού. Δυστυχώς! Γιατί αυτό μεταφράζεται στο ότι ο καθένας γράφει το μακρύ του και το κοντό του και αν θες να δεις μια πραγματικά διαφορετική γνώμη που να αξίζει τον κόπο ή θες να μάθεις μια είδηση που δεν θα μάθαινες αλλιώς πρέπει να ψάξεις κάτω από τόνους σκουπίδια. Κομψά, ας τα λέμε θόρυβο.

 

Αφορμή για την γκρίνια μου είναι όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα με την τραγουδίστρια Ελένη Τσαλιγοπούλου. Βούιξε ο τόπος για το ότι καταφέρθηκε εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εξέφρασε τη συμπάθειά της στη νεοσύστατη πολιτική κίνηση των «58». Μα δεν υπήρχε άνθρωπος που να μην το αναφέρει, να μην το σχολιάσει, να μην το κρίνει. Αναγκάζοντας τελικά τη συμπαθή καλλιτέχνιδα να βγάλει επίσημη ανακοίνωση – διάψευση (!) στην οποία διαμαρτυρόταν ότι όσα είπε διαστρεβλώθηκαν και να καταλήξει «(…) Εγώ πάντως θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ».

 

Το πρόβλημά μου είναι πως δεν ήθελα να ξέρω τι θα ψηφίσει ή όχι η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Αλλά αναγκάστηκα να παρακολουθήσω όλο το σίριαλ (θυμόσαστε και το άλλο με τη Λένα Διβάνη;) ήθελα δεν ήθελα. Μέχρι κι εγώ τελικά έκανα ανάρτηση. Κι αυτό είναι θόρυβος. Είναι ο λόγος για τον οποίο κλείσαμε, πολλοί από εμάς, την τηλεόραση την ώρα των ειδήσεων. Γιατί έλεγαν όλοι τα ίδια πράγματα, την ίδια ώρα και με το ίδιο ύφος. Και τώρα, που περάσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ψάχνοντας το εναλλακτικό, πέφτουμε πάλι στα ίδια, μεγεθυσμένα στη νιοστή. Γιατί τα κανάλια είναι μια χούφτα και οι ειδήσεις κρατάνε συγκεκριμένη ώρα, αλλά στο facebook και στο twitter η βλακεία είναι επί 24ης βάσης και από εκατοντάδες.

 

[email protected]

 

……………………………………………………………………………………………………………………………..

 

e-ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 

Ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί σημαντικό μέρος των εξόδων κάθε επιχείρησης. Σε πολλές χώρες, αυξάνεται σταθερά όχι μόνο η κατανάλωση, αλλά και το κόστος της κιλοβατώρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέχρι το 2020 η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα έχει αυξηθεί κατά 20%. Η αύξηση της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με την ανοδική τάση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, επιδρά στο κόστος πολλών επιχειρήσεων. Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη δραστική μείωση της σχετικής δαπάνης και το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να προσδιοριστεί πού ακριβώς υπάρχει περιθώριο οικονομίας.

 

Συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας μας δίνει ο Γιώργος Δριτσάνος, εμπορικός διευθυντής του Τομέα IT της Schneider Electric: «Ο ηλεκτρονικός/ηλεκτρολογικός εξοπλισμός μιας επιχείρησης καταναλώνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας. Αν μας ενδιαφέρει η μείωση της κατανάλωσης θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στην επιλογή συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης». Η ενέργεια που καταναλώνουν τα συστήματα ψύξης και τροφοδοσίας ενός μηχανογραφικού κέντρου ισοδυναμεί με το 50% της συνολικής κατανάλωσης. Ενα καλά σχεδιασμένο server room που χρησιμοποιεί λύσεις υψηλής ενεργειακής απόδοσης μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης μέχρι και 30%.

 

Εκτός από το να επενδύσουμε σε λύσεις καλύτερης ενεργειακής απόδοσης, σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε και κάποιες από τις συνήθειές μας.

 

1. Φωτισμός: Σβήνετε τα φώτα όταν πηγαίνετε σε κάποια συνάντηση, όταν κάνετε το μεσημεριανό σας διάλειμμα, και φυσικά, όταν φεύγετε για το σπίτι.

 

2. Υπολογιστές: Κλείνετε τον υπολογιστή σας όταν φεύγετε για το σπίτι. Ρυθμίστε την οθόνη να σβήνει αυτόματα αν μείνει ανενεργή πάνω από κάποιο χρονικό διάστημα. Οι οθόνες καταναλώνουν τα δύο τρίτα της ενέργειας ενός υπολογιστή.

 

3. Ανακύκλωση: Χρησιμοποιήστε όλες τις λύσεις ανακύκλωσης που είναι διαθέσιμες – χαρτί, γυαλί, πλαστικά, μπαταρίες κ.λπ.

 

4. Προσωπικές συσκευές και άνεση –επιλέξτε τη βέλτιστη θερμοκρασία για το σύστημα ψύξης/θέρμανσης. Ακολουθήστε ορισμένους γενικούς κανόνες οικονομικής χρήσης– ρυθμίστε τον θερμοστάτη και τις υπόλοιπες παραμέτρους λειτουργίας με τρόπο που σας επιτρέπει να έχετε τα παράθυρα κλειστά.

 

5. Εκκίνηση λειτουργίας: Ρωτήστε αν προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία για την αποφυγή υπερφόρτισης του συστήματος.

 

6. Διακοπή λειτουργίας: Ρωτήστε αν προβλέπεται διαδικασία για το σβήσιμο των συσκευών του γραφείου μετά το πέρας της βάρδιας. Ρυθμίστε το φωτοτυπικό ώστε να μπαίνει σε κατάσταση αναμονής όταν δεν χρησιμοποιείται και σβήστε το εντελώς στο τέλος της ημέρας.

 

Ενα φωτοτυπικό που ξεχάστηκε ανοικτό κατά τη διάρκεια της νύχτας καταναλώνει ενέργεια ίση με αυτή που χρειάζεται για 1.500 αντίγραφα.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

• Η ασφαλής συμπεριφορά των νέων στο διαδίκτυο θα βρεθεί στο επίκεντρο της εκδήλωσης «Youth Online Safety 2014» με θέμα «Internet. Ναι στη χρήση, όχι στην κατάχρηση» που διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά από τη Microsoft Ελλάς και Το Χαμόγελο του Παιδιού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί φέτος υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 9 π.μ. στα κεντρικά γραφεία της Microsoft Ελλάς, Λ. Κηφισίας 221 στο Μαρούσι.

 

• Τέσσερα ασιατικά κράτη, το Χονγκ Κονγκ, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, είναι τα πρώτα στον κόσμο σε ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Akamai, την οποία δημοσιεύει η εξειδικευμένη σε θέματα τεχνολογίας διαδικτυακή πύλη mashable. Ως μέτρο σύγκρισης για τις ανάγκες της μελέτης, η οποία παρουσιάζει την πρώτη εικοσάδα κρατών παγκοσμίως και στην οποία δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα, επιλέχθηκαν οι υψηλότερες κατά μέσο όρο ταχύτητες που μπορεί ένας χρήστης να «απολαύσει» σε κάθε χώρα. Στο Χονγκ Κονγκ, η μέση ταχύτητα σύνδεσης φτάνει τα 65,4 megabits το δευτερόλεπτο!

 

• Στο 4ο συνέδριο InfoComApps 2014, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, στο «Divani Caravel Athens» μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν τρία ενδιαφέροντα σεμινάρια εφαρμογών για Windows: «Κατασκευή εφαρμογών για Windows 8.1», «Κατασκευή εφαρμογών για Windows phone 8», «Φτιάχνουμε ένα game για Windows με Unity». Προϋπόθεση είναι να κάνετε εγγραφή στο http://www.infocomapps.gr/4o-infocom-apps-2014/registration/ για καθένα χωριστά.

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=173054