- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Δύσκολο πράγμα η αυτοδιαχείριση

10/02/14 MEDIA,ΘΕΜΑΤΑ - MEDIA

Σε πέντε ραδιόφωνα οι απλήρωτοι εργαζόμενοι προσπαθούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Μην κοιτάτε εμάς, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», την εφημερίδα μας, που τα καταφέρνουμε. Που τα καταφέρνουμε έστω και με δυσκολίες, έστω και ζητώντας και τη δική σας μετοχική αρωγή τώρα. Δεν είναι εύκολο πράγμα η αυτοδιαχείριση στα ΜΜΕ· το αντίθετο μάλιστα. Ενας σχετικός νόμος πάντως που ψηφίστηκε πέρυσι τέτοια εποχή, νόμος Κακλαμάνη όπως είναι γνωστός, γιατί ο Απόστολος Κακλαμάνης τον… έτρεξε στη Βουλή, δίνει το δικαίωμα στους απλήρωτους εργαζόμενους ενός ραδιοφωνικού σταθμού να διεκδικήσουν τη συχνότητά του. Και ήδη σε πέντε ραδιόφωνα βρίσκει εφαρμογή ή, πιο σωστά, πάει να βρει εφαρμογή. Αλλά δεν είναι εύκολο και σε όλες τις περιπτώσεις να συμφωνήσει μεταξύ του ο κόσμος. Το τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ έχει να κάνει με τον «Flash 96», με μία νέα δημόσια κόντρα, εκεί. Είχε προηγηθεί μία ακόμα -την προ Χριστουγέννων περίοδο- ανάμεσα στον Αντώνη Κοκορίκο και 28 άλλους εργαζόμενους του σταθμού.

 

Αυτή τη φορά σε απέναντι στρατόπεδα βρίσκονται, από τη μια μεριά, ο Δημήτρης Καμαρινόπουλος, πρόεδρος της ΕΤΕΡ, και από την άλλη ο Σπύρος Ηλιάδης, ο Δημήτρης Κρικέλας, ο Θανάσης Τσιμέκας και ο Δημήτρης Νικολόπουλος. Και απευθύνεται η μία πλευρά στην άλλη με… εξώδικα. Ο Δημήτρης Καμαρινόπουλος είναι κατηγορηματικός: «Θεωρώ ότι προσπαθείτε να νομιμοποιήσετε τις από τον Αύγουστο του έτους 2013 και μέχρι σήμερα ενέργειές σας σχετικά με τη λειτουργία του σταθμού, οι οποίες -κατά τη γνώμη μου- έρχονται σε πλήρη αντίφαση τόσο με το πνεύμα όσο και με το γράμμα του άρθρου 32 του Ν. 4109/2013 και ταυτόχρονα αποτελούν πλήρη και κατάφωρη παραβίαση της απόφασης του ΕΣΡ». Και τους κατηγορεί πως θέλουν να συστήσουν ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) για τη λειτουργία του «Flash 96», «εγκαθιστώντας στη θέση τού διαχειριστή πρόσωπο που ουδεμία σχέση είχε ή έχει με τον ραδιοσταθμό ως εργαζόμενός του με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου (δηλαδή ούτε ανήκει ούτε ανήκε ποτέ στους εργαζόμενους)». Οι τέσσερις εργαζόμενοι απαντούν με εξώδικο και αρνούνται όλα όσα τους καταλογίζει ο Δημήτρης Καμαρινόπουλος, σημειώνοντας πως όλες οι ενέργειές τους έχουν αποφασιστεί από τη γενική συνέλευση. Στη διαμάχη μπήκε και η ΕΣΗΕΑ στηρίζοντας, όπως λέει σε ανακοίνωσή της, την αυτοδιαχείριση: «Καλούμε, συνεπώς, τους συναδέλφους εργαζόμενους του “Flash 96” να αναλάβουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να καταστεί δυνατή η ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή όλων, με όποιον τρόπο επιλέξει ο καθένας προσωπικά, ώστε το φιλόδοξο εγχείρημά τους να στεφθεί με επιτυχία και να αποτελέσει παράδειγμα συλλογικής απάντησης στη συνεχώς διογκούμενη εργοδοτική αφερεγγυότητα».

 

Εκτός από τον «Flash 96», τα άλλα τέσσερα ραδιόφωνα στα οποία οι εργαζόμενοι (απλήρωτοι) έκαναν αίτηση αυτοδιαχείρισης στο ΕΣΡ είναι ο «Ξένιος 94.3», ο «Best 92.6», ο «Star FM 97.1» και ο «Nitro 102.5». Από αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις δυστυχώς μόνο μία φαίνεται να… περπατάει. Οι μόνοι που τα έχουν καταφέρει και ήδη λειτουργούν κανονικά είναι τα παιδιά του «Nitro 102.5». Ο ραδιοσταθμός βρίσκεται στον αέρα εκπέμποντας πλήρες κι επαγγελματικό πρόγραμμα, οι εργαζόμενοι διαθέτουν και τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, το πείραμα της αυτοδιαχείρισης αποδεικνύεται στη συγκεκριμένη συχνότητα επιτυχημένο.

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=173413