- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Tα τρία «ματ» Αναστασίου

11/02/14 SPORT

Του κ. Μανωλιουδάκη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Παναθηναϊκός «μεγαλώνει». Μαθαίνει από τα λάθη του και «χτίζει» χαρακτήρα. Μαζί με την ομάδα, όμως, ωριμάζει και ο προπονητής του, Γιάννης Αναστασίου που την Κυριακή το βράδυ πέτυχε την πρώτη του νίκη σε ντέρμπι, την παρθενική «κατά κράτος» επικράτηση σε μεγάλο ματς του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο «ρούκι» (!) Αναστασίου «κατάπιε» τον «πολύ» Χουμπ Στέφενς και πέραν του προφανούς, της καλής δουλειάς, δηλαδή, που πραγματοποιεί από την πρώτη ημέρα που βρέθηκε στον Παναθηναϊκό μέχρι σήμερα, πιστοποίησε ότι έχει μεγάλες δυνατότητες και στο κοουτσάρισμα. Πέραν της ψυχολογικής προετοιμασίας του ματς που (αποδείχθηκε ότι) ήταν η ενδεδειγμένη, οι τρεις βασικότερες κινήσεις «ματ» του ανερχόμενου προπονητή στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ από τακτικής πλευράς ήταν οι εξής:

 

1. Η επιλογή-στόχευση με τον Καρέλη

 

Η μίνι έκπληξη στην αρχική ενδεκάδα του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι αφορούσε τον Νίκο Καρέλη που προτιμήθηκε έναντι του Κλωναρίδη από τον Αναστασίου, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν εκ των κορυφαίων στο ματς της Τρίπολης με τον τοπικό Αστέρα. Ο βασικότερος λόγος της συγκεκριμένης επιλογής ήταν ο Λίνο! Ο αριστερός μπακ χαφ του ΠΑΟΚ εκτιμήθηκε από το προπονητικό τιμ του Παναθηναϊκού ότι αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την άμυνα όταν προωθείται, αλλά ταυτόχρονα και σημείο «στόχευσης»-αδυναμίας ανασταλτικά. Ο Καρέλης είναι (μαζί με τον Ζέκα) οι καλύτεροι παίκτες του «τριφυλλιού» στον δυναμισμό και την ένταση με την οποία πρεσάρουν και η επιλογή του Καρέλη έγινε με την ξεκάθαρη οδηγία «βγάλε του τα… πνευμόνια, οδήγησέ τον σε λάθη, προκειμένου να σκέφτεται διπλά εάν πρέπει να προωθηθεί». Ο Καρέλης ακολούθησε κατά γράμμα τις οδηγίες και μαζί με τον Ζέκα που έβγαινε απ' αυτήν την πλευρά και δημιουργούσε «παγίδες», η… απειλή Λίνο απενεργοποιήθηκε και έγινε ταυτόχρονα «διάδρομος» των «πράσινων» επιθέσεων. Αλλωστε, μόνο τυχαίο δεν ήταν ότι ο Παναθηναϊκός επέλεγε να επιτεθεί κυρίως από τη δεξιά του πλευρά…

 

2. Ο ειδικός ρόλος του Ατζαγκούν

 

Ο Αμπντούλ Ατζαγκούν πραγματοποίησε το καλύτερό του ματς με την πράσινη φανέλα και πιστοποίησε ταυτόχρονα ότι μπορεί να εξελιχθεί σε παίκτη υψηλού επιπέδου μέσα από τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό. Στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, μάλιστα, αντεπεξήλθε πλήρως στον «ειδικό ρόλο» που του είχε αναθέσει ο Αναστασίου και αφορούσε μία ακόμη στόχευση παίκτη του αντιπάλου. Για την ακρίβεια παικτών, διότι ο Νιγηριανός μεσοεπιθετικός είχε εντολή να πρεσάρει ασφυκτικά τον Κατσουράνη, όποτε προσπαθούσε αυτός να φτιάξει παιχνίδι από την άμυνα του «δικεφάλου» αλλά και να κινείται συχνά προς τον τομέα ευθύνης του εξαιτίας της ταχύτητάς του, που δεν είναι και το… φόρτε του Ελληνα διεθνούς ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ. Πέραν του «Κατσούρ», όμως, ο Ατζαγκούν είχε σχεδιαστεί να πράττει το ίδιο και με τον Μαντούρο, ο οποίος επίσης δεν είναι και ο πιο γρήγορος παίκτης του πρωταθλήματος. Ο Ατζαγκούν εκτιμήθηκε ότι μπορεί να κάνει «ζημιά» και η εκτίμηση βγήκε αληθινή ιδίως στο πρώτο ημίχρονο, παρότι ο Παναθηναϊκός στο συγκεκριμένο διάστημα δεν κατάφερε να σκοράρει.

 

3. Κωδικός «στημένες φάσεις»

 

Δύο ήταν οι άξονες προβληματισμού στην ανάλυση του ΠΑΟΚ από το τεχνικό τιμ του Παναθηναϊκού. Η ατομική ικανότητα συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών στο μεσοεπιθετικό σκέλος του παιχνιδιού και οι στημένες φάσεις. Για το πρώτο, η απόφαση που πάρθηκε ήταν να περιοριστούν στο ελάχιστο οι καταστάσεις «ένας εναντίον ενός», με την τριάδα των μέσων του άξονα να δίνει άμεσα βοήθεια όπου χρειάζεται και την ομάδα στο σύνολό της να έχει γρήγορες επιστροφές (αμυντικό τρανζίσιον). Και για τις στημένες φάσεις πρώτον να αποφεύγονται τα φάουλ κοντά στην περιοχή του Καπίνο και δεύτερο να υπάρχουν τα κατάλληλα προσωπικά μαρκαρίσματα (ανάλογα με τα ύψη των αντιπάλων και τον τρόπο των χτυπημάτων σε σχέση με τον εκτελεστή). Αμφότερα λειτούργησαν στην εντέλεια, αν και ήταν ελάχιστες οι φορές που ο ΠΑΟΚ εκτέλεσε κόρνερ ή φάουλ κοντά στη μεγάλη περιοχή του Παναθηναϊκού στη διάρκεια του ματς. Πέραν όμως της ανασταλτικής λειτουργίας στα στημένα, μεγάλο βάρος δόθηκε και στα επιθετικά στημένα.

 

Στα φάουλ και τα κόρνερ υπέρ του Παναθη- ναϊκού, απ' όπου μάλιστα προήλθαν και τα δύο «πράσινα» γκολ.

 

Το (πρώτο φετινό για το «τριφύλλι») φάουλ-γκολ του Νάνο δεν εμπεριείχε κάποια «ειδική οδηγία», αλλά το κόρνερ του Ισπανού είχε ως… σημάδι τον «Τριάντα» και έβγαλε διάνα! Ο Αναστασίου είχε διαπιστώσει ότι τα ύψη στον ΠΑΟΚ δεν βγαίνουν και πως προέκυπτε «μις ματς» (που λένε και στο μπάσκετ) με τον Τζαβέλλα να μαρκάρει αναγκαστικά τον αρκετά ψηλότερό του Τριανταφυλλόπουλο. Εκτός του γκολ, μάλιστα, ο αμυντικός του Παναθηναϊκού πήρε δίχως πρόβλημα άλλες δύο κεφαλιές σε εκτελέσεις κόρνερ δίχως επιτυχία, ωστόσο η επιλογή να τον «ψάχνει» ο Νάνο ήταν εμφανής και εκ του αποτελέσματος επιτυχημένη!

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=173688