- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Κεφαλονιά: όλα να γίνουν από την αρχή, όχι μερεμέτια
12/02/14 ΕΛΛΑΔΑ
Μετά τον σεισμό, η ανοικοδόμηση. Οι κάτοικοι φοβούνται ότι, εν όψει της τουριστικής σεζόν, θα γίνουν προχειροδουλειές. Ηδη στο νησί φτάνουν εκπρόσωποι τεχνικών εταιρειών για να διεκδικήσουν ένα κομμάτι από την πίτα
ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Της Εφης Μαρίνου
Οι παλιοί έλεγαν ότι ο σεισμός είναι και σωσμός. Ολα θα ξαναγίνουν καλύτερα. «Ανοίγουν οι δουλειές στην Κεφαλονιά», άκουσα κάποιον νεαρό κτίστη να λέει χτες το μεσημέρι. Το θέμα είναι πώς ανοίγουν, με τι σχεδιασμό, με ποιες προτεραιότητες και ποια κονδύλια.
Δύσκολα υπολογίζεται το ύψος των ζημιών. Ισως να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, ισχυρίζονται μερικοί. Το μικρό εστιακό βάθος των σεισμών και ο μεγάλος συντελεστής επιτάχυνσης των σεισμών –πολλαπλάσιος του προβλεπόμενου για την αντισεισμική προστασία- αλλάζει τα δεδομένα ακόμα κι αν άντεξαν τα κτίρια.
Η αγωνία να είναι όλα έτοιμα αφού σε δύο μήνες ξεκινά η τουριστική περίοδος ακούγεται λίγο σαν δίκοπο μαχαίρι. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι στο όνομα της επικείμενης τουριστικής περιόδου γίνονται ήδη προχειροδουλειές στην αποκατάσταση ζημιών, διορθώσεις με συμβατικά υλικά. Λίγη άσφαλτος ριγμένη όπως όπως στους δρόμους, σοβατίσματα σε τοίχους κ.λπ.
Ξενοδοχεία και μαγαζιά που έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα –και απαγορεύεται η χρήση τους- λειτουργούν μια χαρά στο Ληξούρι και όχι μόνο. Κάποιοι, μάλιστα, έχουν επιδοθεί σε βιαστικές επιδιορθώσεις, ώστε να καλυφθούν οι ρωγμές και τα τούβλα που έχουν ξεπροβάλει προκλητικά. Μήπως όμως τώρα είναι ευκαιρία οι όποιες εργασίες να λάβουν υπόψη τις σύγχρονες αντισεισμικές τεχνολογίες κατασκευής; Παράδειγμα, το θέατρο «Κέφαλος» το οποίο, αν και υπέστη ζημιές στο εσωτερικό από εξοπλισμούς που μετακινήθηκαν, κατά τα άλλα δεν έπαθε τίποτα. Κι αυτό οφείλεται στην ειδική αντισεισμική επισκευή που έγινε πριν από μερικά χρόνια. «Αν δεν είχε γίνει, τώρα θα ήταν ένας σωρός από μπάζα».
Το επικοινωνιακό προεκλογικό παιχνίδι συνεχίζεται. Ομως πολλοί φοβούνται ότι μετά τις εκλογές του Μαΐου, «γαία πυρί μειχθήτω». Και οι νέες δημοτικές αρχές αναλαμβάνουν από 1ης Σεπτεμβρίου. «Θα περάσει δηλαδή το καλοκαίρι σε αδράνεια. Θα μπουν όλα στον αυτόματο. Ποιος θα ασχοληθεί; Οι μεν ή οι δε;»
Κομάντο ο Χρυσοχοΐδης
Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου, ο οποίος ορίστηκε συντονιστής στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αντί να βρίσκεται στην Κεφαλονιά δεν εγκαταλείπει την έδρα του… Ηρθε να υποδεχτεί τον πρωθυπουργό και απήλθε. Λένε ότι ο δεύτερος σεισμός τον βρήκε να κοιμάται στο σπίτι του στην Κέρκυρα και πληροφορήθηκε το γεγονός από τηλεοπτικό σταθμό που τον ενόχλησε για να σχολιάσει σχετικά. «Κανονικά θα έπρεπε να επέμβει εισαγγελέας για παράβαση καθήκοντος» μας είπε κάποιος.
Εντολές που έδινε ο δήμος τις ανακαλούσε η περιφέρεια λίγο μετά. Μια μελέτη διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό Ιονίων Νήσων ελάχιστου κόστους κρίθηκε από τον περιφερειάρχη άχρηστη. Λες και ένα ειδικό εργαλείο -οι συμβουλές εξειδικευμένων ανθρώπων- θα έβλαπτε. Λες και ο αυτοσχεδιασμός και το κουκούλωμα αποτελούν τη διαχείριση στο θέμα του τουρισμού.
Η συμπαθής κατά γενική ομολογία, και πολεοδόμος το επάγγελμα, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, που θα μπορούσε –τώρα ήταν η ώρα της- να παίξει καταλυτικό ρόλο στα μείζονα κοινωνικά και θεσμικά ζητήματα που εκκρεμούν, αποδεικνύεται άπειρη, αδύναμη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι συσκέψεις των τοπικών αρχών πολύωρες –ξεκινούν στις 12 το μεσημέρι και τελειώνουν στις 2 τα μεσάνυχτα- οδηγούν μάλλον σε αποσυντονισμό παρά σε συντονισμό και καταμερισμό εργασιών.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πάντως εμφανίζεται αισιόδοξος. Εγγυάται ότι σε χρόνο μηδέν η Κεφαλονιά θα είναι πανέτοιμη να υποδεχτεί τα στίφη των τουριστών… Πώς θα τα καταφέρει ο υπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε τον συντονισμό των «μονάδων» του ως «καταδρομική επιχείρηση», όταν είναι γνωστό ότι για να «ωριμάσει» ένα λιμενικό έργο απαιτεί κατά μέσο όρο γραφειοκρατία πέντε ετών; Σε δύο μήνες, δήλωσε, το λιμάνι του Ληξουρίου θα είναι λειτουργικό. Ας το κάνει πράξη λοιπόν. Αλλά αυτό γίνεται με νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς. Κι αυτό σημαίνει μερικά ξεκάθαρα πράγματα:
• Να αρχίσει να λειτουργεί γενική γραμματεία αποκατάστασης με επικεφαλής μη Κεφαλονίτη και όχι 200 γραμματείς και φαρισαίους που διαβουλεύονται άπειρες ώρες χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο. Η Γραμματεία, αφού έχει ψηφιστεί ένα νέο ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο για ειδικό καθεστώς στην αδειοδότηση δημοσίων έργων στο νησί, να έχει μία και μοναδική αρμοδιότητα: την ανοικοδόμηση της Κεφαλονιάς.
Κι αν χρειαστεί να γίνουν απαλλοτριώσεις, να μην ισχύσουν και οι συνεπαγόμενες γραφειοκρατικές δεσμεύσεις. Να μη χάνει δηλαδή ο άλλος που παραχωρεί δύο στρέμματα από το οικόπεδό του για διαπλάτυνση δρόμου την αρτιότητα των υπόλοιπων δύο.
• Γιατί να μη φτιαχτεί καινούργιο λιμάνι Αργοστολίου (η μελέτη πελαγοδρομεί έξι χρόνια τώρα), καινούργιο γηροκομείο στο Ληξούρι καθώς και δίκτυο ύδρευσης, παρά να μερεμετίσουν σπασμένους σωλήνες και την ανοιγμένη άσφαλτο;
Με το κλειδί στο χέρι
Μια άποψη υποστηρίζει ότι μόνο αν αναλάβει εργολαβικά μια μεγάλη εταιρεία ολόκληρο το πακέτο «σεισμόπληκτη Κεφαλονιά» -με το κλειδί στο χέρι η παράδοση- όχι μόνο θα παρακαμφθούν μεσάζοντες, κομματικές σκοπιμότητες και αδιαφανείς διαδικασίες, αλλά η αποκατάσταση θα γίνει γρήγορα και μεθοδικά.
«Να μην κουκουλώνουμε το πρόβλημα και η περιπέτεια να γίνει αφορμή για συστηματική και υπεύθυνη αποκατάσταση» λέει η ψύχραιμη φωνή των κατοίκων. Η εκτίμηση των ζημιών μπορεί να ξεπεράσει τα 500 χιλιάδες ευρώ. Το 1953 μέσα σε τέσσερα χρόνια ανοικοδομήθηκαν τρία νησιά, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη. Το ποσό που απορροφήθηκε ήταν ισόποσο του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας τότε. Πολλά έφαγαν οι επιτήδειοι, αλλά δημιουργήθηκαν και υποδομές, όπως το αποχετευτικό σύστημα του Αργοστολίου. Τώρα χρειάζεται ένα σοβαρό σχέδιο ανάπτυξης που θα υπολογίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα των σεισμών στο νησί. Ολα απ’ την αρχή λοιπόν.
…………………………………………………………………………………………………………………………
Προθεσμία 6 μηνών για το στεγαστικό επίδομα
Εξι μήνες προθεσμία έχουν οι σεισμόπληκτοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για να ενταχθούν στο πρόγραμμα προσωρινής στέγασης. Αυτό προβλέπει η χθεσινή κοινή υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν.
Διευκρινίζεται ότι οικογένειες που έχουν άτομα με ειδικές ανάγκες δικαιούνται στεγαστικό επίδομα ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους, αυξημένο κατά ένα. Οι ενοικιαστές δεν θα μπορούν να πάρουν επίδομα μεγαλύτερο από το ενοίκιο που έδιναν πριν από τους σεισμούς και το ποσό θα πιστοποιείται από το επίσημο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη. Στεγαστικό επίδομα δικαιούνται και όσοι θα φιλοξενηθούν σε φίλους ή συγγενείς αλλά στην ίδια περιοχή που κατοικούσαν πριν από τους σεισμούς.
Περιθώριο ενός χρόνου δίνεται για την ένταξη των δικαιούχων στα προγράμματα στεγαστικής αποκατάστασης. Από τη σχετική υπουργική απόφαση γίνεται γνωστό ότι προβλέπεται η χορήγηση αποζημίωσης και σε όσους θα αγοράσουν έτοιμη κατοικία αλλά στην ίδια περιοχή όπου κατοικούσαν.
Με άλλη απόφαση κηρύσσονται σεισμόπληκτα ολόκληρα τα νησιά Κεφαλονιάς και Ιθάκης.
Χ.ΤΖ.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=173997
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε