- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη, θα έχει την ίδια τύχη…
13/02/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
→«Τα χρέη της Ελλάδας δεν μειώθηκαν», λέει το ειδησεογραφικό πρακτορείο bloomberg και προειδοποιεί για το τρίτο πακέτο διάσωσης που ετοιμάζεται
Τα λάθη του παρελθόντος επαναλαμβάνει το εκκολαπτόμενο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, προειδοποιεί το Bloomberg. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο υποστηρίζει στο χθεσινό του editorial ότι ο νέος διακανονισμός που βρίσκεται στα σκαριά για το ελληνικό χρέος -και περιλαμβάνει επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων προς την Ελλάδα από 30 σε 50 χρόνια, μείωση των επιτοκίων κατά 0,50% και νέο δάνειο ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ- θα έχει την ίδια τύχη με τα προηγούμενα, αφού επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη.
Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έλαβε το 2010 ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα διάσωσης της Ιστορίας. Τα δάνεια τα έλαβε έναντι μνημονίου αυστηρής και επίπονης λιτότητας. Ομως τα χρέη της δεν μειώθηκαν, ενώ οι πιστωτές γλίτωσαν από οποιαδήποτε διαγραφή οφειλομένων.
Οι ειδικοί υποστήριξαν ότι το πρόγραμμα αυτό φόρτωσε τους φορολογουμένους με πολύ μεγάλα βάρη, ότι δεν ήταν ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά βιώσιμο και ότι οι πιστωτές θα έπρεπε να έχουν υποστεί και αυτοί ζημιές. Είχαν δίκιο. Παρά τις όποιες βελτιώσεις, στη συνέχεια το βασικό σχέδιο δεν άλλαξε με αποτέλεσμα το ελληνικό χρέος να αγγίζει σήμερα το 180% του ΑΕΠ. Το υπό συζήτηση νέο πακέτο διάσωσης μπορεί να δρομολογεί «συνέχεια του σόου», να προσφέρει τη δυνατότητα στην τρόικα να λέει ότι η χώρα μπορεί να εκπληρώσει τον στόχο μείωσης του χρέους στο 124% του ΑΕΠ ώς το 2020 και ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Κάτι που οι τροϊκανοί έλεγαν άλλωστε και ύστερα από κάθε προηγούμενη διαπραγμάτευση. Ομως οι αριθμοί συνεχίζουν να μη βγαίνουν, καθώς πολιτική και οικονομία αρνούνται να συνεργαστούν. Η ανάπτυξη επιστρέφει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φέτος για πρώτη φορά από το 2007, όμως με την τρέχουσα προσέγγιση η λιτότητα και η δυστυχία που τη συνοδεύουν θα πρέπει να συνεχιστούν για χρόνια. Ο μνημονιακός συνασπισμός που κυβερνά την Ελλάδα είναι εύθραυστος και χωρίς μείωση του χρέους το νέο πρόγραμμα έχει τις ίδιες πιθανότητες να πετύχει όσο και τα προηγούμενα.
Η τρόικα, από την πλευρά της, μιλά για μεταρρυθμίσεις που απαιτούν στήριξη από τον κόσμο. Η λαϊκή εμπιστοσύνη έχει όμως εξαντληθεί προ πολλού και μόνο μια ξεκάθαρη ελάφρυνση του χρέους -ακόμα και τώρα- θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα.
Για την ώρα, πάντως, οι επενδυτές δεν φοβούνται μια έξοδο της χώρας από το ευρώ και έτσι η πίεση για μια διαφορετική προσέγγιση δεν είναι έντονη. Κατά κάποιο τρόπο αυτό είναι ατυχία, αφού η Ελλάδα χρειάζεται μια ελάφρυνση του χρέους της και η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να δείξει ότι είναι ικανή να μαθαίνει από τα λάθη της.
Τις ενστάσεις του Bloomberg δεν δείχνει να συμμερίζεται πάντως η Deutsche Bank. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας υποστηρίζει ότι το όφελος από την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους -που περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση- θα πρέπει να αξιολογηθεί με όρους καθαρής παρούσας αξίας και όχι βάσει του λόγου χρέους/ΑΕΠ. Yπό αυτή την προϋπόθεση η Deutsche εκτιμά, ότι το όφελος για το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να προσεγγίσει έως και τα 26 δισ. ευρώ. Υπό τον όρο βέβαια ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα κινείται ώς το 2018 όπως προβλέπει το ΔΝΤ και ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμό 4,75% μετά το 2018… Γερμανικά όνειρα με βάθος δεκαετίας.
Μπάμπης Μιχάλης
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=174296
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε