- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ενας Ελληνας σεφ που κατέκτησε τις Κάνες
16/02/14 Nησίδες
Ενας χρόνος στις Κάνες. Τα φαγητά του τα έχουν δοκιμάσει ο Αλβέρτος του Μονακό, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, η Ριάνα και πάρα πολλοί ακόμη. Και έχουν μείνει έκπληκτοι…
«Πρέσβης των ελληνικών γεύσεων στο εξωτερικό έχει γίνει ο Ελληνας σεφ που χρησιμοποιεί στην κουζίνα του μαστίχα Χίου, κρόκο Κοζάνης, αυγοτάραχο και άλλα ελληνικά προϊόντα που γίνονται ανάρπαστα
Του Δημήτρη Σταθόπουλου
«Τον Ιανουάριο του 2013, ήμουν για καφέ με δύο φίλους μου. Συζητούσαμε το ενδεχόμενο να φύγουμε από την Ελλάδα! Σήμερα ο ένας από αυτούς είναι στο Λονδίνο, ο άλλος στο Κατάρ και εγώ στις Κάνες». Ο Γιάννης Κιόρογλου είναι σεφ. Εχει δουλέψει πλάι σε πολύ γνωστά ονόματα και οι εμπειρίες που έχει αποκομίσει, όπως ο ίδιος μας εκμυστηρεύεται, είναι πολύ σημαντικές. «Κάποια στιγμή, κατάλαβα ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να μου δώσει κάτι παραπάνω. Αρχισα να εξετάζω διάφορα ενδεχόμενα, όπου μεταξύ αυτών ήταν και να φύγω στο εξωτερικό. Δυστυχώς η κρίση συμπαρασύρει οποιαδήποτε θετική διάθεση και αυτό δημιουργεί μιζέρια. Ειδικά σε ένα επάγγελμα που θέλει φαντασία, θέλει το κάτι παραπάνω για να μπορείς να σταθείς στην έτσι και αλλιώς δύσκολη συγκυρία, αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα».
Παρόλο που είχε προτάσεις για εργασία στην Ελλάδα, δεν είχαν διάθεση για δημιουργία. Οπως μας λέει, κάθε πρόταση εμπεριείχε στεγανά, σε τέτοιο βαθμό που το αποτέλεσμα ήταν προδιαγραμμένο και δυστυχώς αρνητικό.
«Στρέφοντας ένα πολύ μεγάλο μέρος της ενέργειάς μου στην αναζήτηση διεξόδων, έψαξα δουλειά σε διάφορες χώρες. Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση ήρθε από τις Κάνες, από ένα πολύ διάσημο εστιατόριο. Το «La Guerite»! Βρίσκεται σε ένα μικρό νησί, το Lerins Saint Merguerite. Δεν το πολυσκέφτηκα. Δεν έχω να χάσω τίποτα! Η προσωπική μου θέληση να εξελίξω τη μαγειρική με έκανε να απαντήσω αμέσως θετικά. Εκεί ανέλαβα να ηγηθώ της κουζίνας και τα πράγματα ακολούθησαν πολύ θετική πορεία».
Πήρε μαζί του άλλους 17 Ελληνες
Στη συνομιλία που έχουμε με τον Γιάννη, μου αναφέρει συνεργάτες του. Ελληνες. Ρωτάω γι' αυτούς… «Στο εστιατόριο, θα χρειαζόμασταν επιπλέον μάγειρες. Μίλησα αμέσως με τον επικεφαλής και ζήτησα να έχω την ευθύνη επιλογής των ανθρώπων της κουζίνας. Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη και άμεσα στελεχώσαμε την κουζίνα με 17 Ελληνες μάγειρες οι οποίοι ταξίδεψαν από την Ελλάδα στις Κάνες. Οι ιδιοκτήτες είδαν πολύ θετικά αυτό το σχέδιο και ήταν διατεθειμένοι να δώσουν όλα τα χρήματα που θα απαιτούνταν για τα μεταφορικά τους αλλά και τη διαμονή τους. Εχει πλέον περάσει ένας χρόνος με πολλή δουλειά, πολύ μαγείρεμα και φυσικά πολύ γέλιο…».
Τα ελληνικά «γεμιστά»
Φτιάχνει γεμιστά, όπως τα ξέρουμε. Τα βάζει στο μενού και γίνονται ανάρπαστα. Εντάσσει απλά πιάτα από την καθημερινή ελληνική κουζίνα και ακούει διθυραμβικές κριτικές. Προσπαθεί να ενσωματώσει την ελληνική απλότητα της κουζίνας μας σε μια ευρωπαϊκή βάση και τα καταφέρνει. Η ανταπόκριση του κοινού, η καλύτερη επιβράβευση. Η εμπιστοσύνη που του δείχνουν από την πρώτη στιγμή οι ιδιοκτήτες τον ενδυναμώνει.
Η προσπάθεια του Γιάννη να ενισχύσει την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό εμπεριέχει κάτι πολύ σημαντικό που αφορά τη συνεργασία του με ελληνικές εταιρείες παραδοσιακών προϊόντων. «Μαστίχα Χίου, κρόκος Κοζάνης, αυγοτάραχο. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ελληνικά προϊόντα που έχουμε εντάξει στην κουζίνα μας και γίνονται ανάρπαστα. Το συγκεκριμένο εστιατόριο το επισκέπτονται πολύ σημαντικές προσωπικότητες της Γαλλίας και όχι μόνο! Εκτιμώ ότι όλοι αυτοί μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας. Το φαγητό δημιουργεί εικόνες σαν κι αυτές που καταγράφονται ανεξίτηλα στο μυαλό και την ψυχή».
Μιλώντας με τον Γιάννη, καταλαβαίνεις ότι είναι ένας άνθρωπος που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Ρωτάει να μάθει για ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα που μας έχουν κάνει εντύπωση, που έχουμε δοκιμάσει και θα θέλαμε να του προτείνουμε. Θέλει να εντάξει και άλλες τέτοιες γεύσεις στην κουζίνα. Ειδικά φέτος, καθώς έχει αναλάβει τη θέση του executive chef στον όμιλο που διαχειρίζεται 4 εστιατόρια, είναι μια τεράστια ευκαιρία γι' αυτόν να σκιαγραφήσει το ιδιαίτερο προφίλ του μέσα από ξεχωριστά προϊόντα. «Κάνω προσπάθεια να επιλέξω ό,τι καλύτερο παράγει η χώρα και μπορεί να μεταφερθεί στις Κάνες. Βλέπω ότι τα ελληνικά προϊόντα έχουν ανταπόκριση. Κάθε γεύση είναι ξεχωριστή και από αυτά που είδα πέρυσι, άμεσα μπορεί να γίνει γαστρονομικά αρεστό από τους πελάτες των εστιατορίων μας. Δίνουμε έμφαση στην ποιότητα, ψάχνω να βρω προϊόντα που έχουν παραχθεί με μεράκι. Εξάλλου, αυτό που θέλουμε να προσθέσουμε στη μαγειρική μας, εκτός των ποιοτικών υλικών, είναι η ελληνική ψυχή και η αγάπη για το μαγείρεμα».
40-50 Ελληνες σεφ στη Γαλλία
Από τη θέση του executive chef φέτος, θα έχει την ευθύνη για τις κουζίνες και των τεσσάρων εστιατορίων του ομίλου. «Αυτό μεγαλώνει κατά πολύ τις ευθύνες μου, ενώ παράλληλα μου δίνει τη δυνατότητα να αναδείξω ακόμη καλύτερα τις δυνατότητες που υπάρχουν. Πιστεύω ότι ακολουθώντας την περσινή συνταγή, που περιείχε γνώση, καλά υλικά και πολύ καλό κλίμα, και φέτος θα μπορέσουμε να πάμε ακόμη καλύτερα». Σε αυτή τη λογική ο κ. Κιόρογλου έχει ως στόχο να μπορέσει να φέρει 40-50 Ελληνες σεφ στις Κάνες για να δημιουργήσουν την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία. «Πιστεύω ότι το επίπεδο των Ελλήνων συναδέλφων είναι πολύ υψηλό και μπορούν να σταθούν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό σε διάφορες κουζίνες, κρατώντας πάντα το μέτρο και την απλότητα. Παράλληλα, η εμπειρία που μπορεί να αποκτήσει κάποιος εργαζόμενος στο εξωτερικό είναι πολύ σημαντική, ενώ, δεδομένης και της δύσκολης συγκυρίας λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, για πολλούς συναδέλφους αποτελεί μια άριστη ευκαιρία και διέξοδο».
……………………………………….
Ποιος είναι
Ο Γιάννης Κιόρογλου τελείωσε τη σχολή chef στο ΙΕΚ Le Monde. Είναι μόλις 33 ετών και έχει ήδη εργαστεί σε διάφορα μέρη του κόσμου και μάλιστα σε γνωστά εστιατόρια. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη Φλωρεντία, την Τεργέστη, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Βαρκελώνη, τις Βρυξέλλες, τη Βιέννη. Αγαπημένος του προορισμός… η Βόρεια Ελλάδα!
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=174802
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε