- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Με… αίμα χτίζονται τα στάδια του Κατάρ

17/02/14 ΚΟΣΜΟΣ

Οι Νεπαλέζοι εργάτες είναι σύγχρονοι σκλάβοι, καθώς χρωστούν μεγάλα ποσά στους «ατζέντηδες»-δουλεμπόρους που τους «προώθησαν» στην εργασιακή αυτή κόλαση

 

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία έκθεσης της ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Συντονιστική Επιτροπή Πραβάσι-Νεπάλι», τμήματα της οποίας προδημοσίευσε χθες ο βρετανικός «Guardian». Σύμφωνα με αυτά, ήδη περισσότεροι από 400 Νεπαλέζοι εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στα απέραντα εργοτάξια του Κατάρ, καθώς το εμιράτο προετοιμάζεται για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022. Ακόμη πιο τραγικές είναι οι εκτιμήσεις για το μέλλον, αφού, σύμφωνα με τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια, έως το 2022 εκτιμάται ότι 4.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα!

 

Οι Νεπαλέζοι εργάτες αποτελούν περίπου το 20% της συνολικής εργατικής δύναμης του εμιράτου και προτιμώνται για διάφορους λόγους, με σημαντικότερο το γεγονός ότι θεωρούνται εξαιρετικά εργατικοί και σκληροτράχηλοι. Ωστόσο, το μείζον ερώτημα που προκύπτει από την έκθεση είναι πόσοι τελικώς έχουν πεθάνει στην τιτάνια κατασκευαστική προσπάθεια του εμιράτου να προετοιμαστεί για το μείζον αυτό αθλητικό γεγονός. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι Νεπαλέζοι εργάτες είναι σύγχρονοι σκλάβοι, καθώς χρωστούν μεγάλα ποσά στους «ατζέντηδες»-δουλεμπόρους που τους «προώθησαν» στην εργασιακή αυτή κόλαση, την οποία βιώνουν τουλάχιστον ακόμη 21 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

 

Ηδη, πάντως, οι θάνατοι των μεταναστών κυρίως από την Ασία έχουν ρίξει βαριά τη σκιά τους τόσο πάνω στη FIFA όσο και στο Κατάρ, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα το στέλεχος της FIFA Τέο Ζβάντζιγκερ δήλωσε, απευθυνόμενος σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι η ανάθεση της διοργάνωσης στο Κατάρ ήταν λάθος. Σε μια προσπάθεια να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, οι Αρχές του Κατάρ κατάρτισαν προσφάτως έναν κατάλογο 50 σελίδων που αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων, χωρίς ωστόσο αυτό να κατευνάσει τη διεθνή κριτική.

 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η έκθεση, η οποία δημοσιοποιείται ολόκληρη σε λίγες ημέρες, θέτει μια σειρά καυτών ερωτημάτων όχι μόνο για τις εργασιακές συνθήκες στα εργοτάξια, αλλά κυρίως για την αντιμετώπιση των μεταναστών που εργάζονται σε αυτά. Τον Σεπτέμβριο, μάλιστα, το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Alam είχε αποκαλύψει μεταξύ άλλων ότι πολλοί Νεπαλέζοι κατήγγειλαν ότι ήταν απλήρωτοι επί μήνες, ότι σε πολλούς οι εργοδότες τους είχαν κατασχέσει διαβατήρια και ταυτότητες, με αποτέλεσμα να θεωρούνται μη νόμιμοι, ενώ αρκετοί κατήγγειλαν ότι, ενώ εργάζονταν σε συνθήκες καύσωνα στην έρημο, οι εργοδότες δεν τους έδιναν ούτε καν πόσιμο νερό, με την αιτιολογία ότι ήταν ακριβό! Επιπροσθέτως, αρκετές δεκάδες από τους Νεπαλέζους μετανάστες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην πρεσβεία τους στην Ντόχα, για ξεφύγουν από τις εργασιακές συνθήκες σύγχρονης δουλείας.

 

Δ.Σ. Φαναριώτης

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=175155