- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Από τον πρύτανη… και στο Τμήμα

22/01/13 Αρχείο Άρθρων,ΕΛΛΑΔΑ

Η Αστυνομία της Κέρκυρας συνέλαβε 27 φοιτητές με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

[1]Την προκλητική και απαράδεκτη επέμβαση της Αστυνομίας μέσα στην Ιόνιο Ακαδημία, στην Κέρκυρα, πριν από λίγες ημέρες, προκειμένου να καταστείλει τη διαμαρτυρία 27 φοιτητών έξω από το γραφείο της πρυτάνεως, καταγγέλλουν οι καθηγητές του ιδρύματος μετά την απρόσμενη εξέλιξη της υπόθεσης που οδήγησε στη σύλληψη των φοιτητών για «διατάραξη οικιακής ειρήνης».

 

Χθες, όμως, οι υπουργοί Παιδείας και Δημόσιας Τάξης έβαλαν την επίσημη σφραγίδα στη νέα μέθοδο καταστολής πάσης φύσεως ενεργειών, εντός των ΑΕΙ: Από τον πρύτανη και στο Τμήμα. Εκεί θα γίνονται ανακρίσεις, συλλήψεις, αυτόφωρο. Η ξέφραγη αποθεσμοποίηση του ασύλου έχει από καιρό ανοίξει τον ασκό του Αιόλου συμπαρασύροντας δικαίους και αδίκους θολώνοντας επικίνδυνα τα όρια νομιμότητας.

 

Για ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων κάνει λόγο η Ενωση Διδασκόντων του Ιόνιου Πανεπιστημίου τονίζοντας πως επρόκειτο για «κοινώς ομολογουμένη ειρηνική κινητοποίηση» γεγονός που δεν διαψεύδεται επί της ουσίας ούτε από τις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος οι οποίες αναφέρονται στην «απαίτηση της επί τόπου επιβολής ομαδικής συνάντησης» από τους διαμαρτυρόμενους και στην άρνησή τους να αποχωρήσουν «παρά την επί τόπου έγγραφη επανεπιβεβαίωση του συγκεκριμένου ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα».

 

Η στάση αυτή αποτέλεσε «εγκληματική πράξη», για την οποία έπρεπε να επέμβει η Αστυνομία. Οπως καταγγέλλουν φοιτητές και καθηγητές, υπάλληλος του Ιδρύματος -και όχι η πρύτανης όπως προβλέπει ο νόμος- τηλεφώνησαν στο Τμήμα και ακολούθησε η επιχείρηση εκκένωσης.

 

Η στάση των αρμόδιων υπουργών δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Ο κ. Αρβανιτόπουλος παραπέμπει στους πρυτάνεις, ενώ ο κ. Δένδιας κατευθείαν στην Αστυνομία. Ειδικότερα ο δεύτερος, απαντώντας χθες σε επίκαιρη ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Εύης Χριστοφιλοπούλου και Γιώργου Μανιάτη, για το ευρύτερο φαινόμενο «των επιθέσεων στα ΑΕΙ», πρώτα προσδιόρισε τη διαδικασία:

 

«Οταν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώνονται από τον πρύτανη για συμπεριφορές ατόμων ή ομάδων προσώπων που συγκροτούν την έννοια εγκληματικής πράξης, οι Υπηρεσίες αυτές προβαίνουν, άμεσα, στην ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα και ενεργούν υπό τις εντολές και κατευθύνσεις του. Στο πλαίσιο αυτό και ανάλογα με τα ειδικότερα στοιχεία που συγκροτούν το νομικό καθεστώς και πραγματικό καθεστώς κάθε υπόθεσης ενεργεί και το προσωπικό των αρμόδιων αστυνομικών Υπηρεσιών, το οποίο κατά περίπτωση, προβαίνει στη διενέργεια προανακρίσεως και το σχηματισμό δικογραφίας και εφόσον πληρούνται οι δικονομικές προϋποθέσεις διενεργεί συλλήψεις και εφαρμόζει τη διαδικασία του αυτοφώρου».

 

Ακολούθως ο κ. Δένδιας, συνδέοντας το κοινό αίσθημα ασφάλειας με τα όσα γίνονται εντός και πέριξ των ΑΕΙ, επισήμανε ότι εκτός από τις πεζές και εποχούμενες περιπολίες σε καθημερινή βάση και καθ’ όλο το 24ωρο, «διενεργούνται και σχετικοί έλεγχοι σε ύποπτα άτομα κ.λπ., με στόχο την πρόληψη εκνόμων ενεργειών και την περαιτέρω ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων». Το ερώτημα, όμως, γιατί δεν λύνεται το πρόβλημα, παραμένει ανοιχτό.

 

Πάντως, οι φοιτητές του τμήματος Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου που θα οδηγηθούν στο δικαστήριο για «διατάραξη οικιακής ειρήνης» καταγγέλλουν ότι «Ασφαλίτες μπαινόβγαιναν και κυκλοφορούσαν ελεύθεροι από το μεσημέρι στο κτίριο, ενώ οι υπάλληλοι κρατούνταν όμηροι από την πρύτανη και τον αντιπρύτανη που είχαν κλειδωθεί στο γραφείο τους. Οι άνωθεν εντολές ήταν πολύ ισχυρές (ας μην ξεχνάμε ότι η «κυρία» Σαλή ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ.)».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=17539