- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Κρυφτούλι με τον θάνατο στα εγκαταλειμμένα ορυχεία
18/02/14 ΚΟΣΜΟΣ
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Αγνωστο παραμένει το πώς και πότε θα τελειώσει η περιπέτεια των περίπου 200 μεταλλωρύχων οι οποίοι εισήλθαν χωρίς άδεια σε εγκαταλειμμένο νοτιοαφρικανικό ορυχείο χρυσού στα περίχωρα του Γιοχάνεσμπουργκ κοντά στην πόλη Μπενόνι και παγιδεύτηκαν μέσα σε αυτό από ομάδα άλλων -επίσης παράνομων- συναδέλφων τους, οι οποίοι αφού μάζεψαν όσο περισσότερο από το πολύτιμο μέταλλο μπόρεσαν, έκλεισαν με βράχια μια από τις εξόδους.
Χθες ύστερα από πιέσεις των αστυνομικών, οι οποίοι αρχικά τους υποσχέθηκαν να μην τους συλλάβουν, έντεκα μεταλλωρύχοι βγήκαν από τις στοές. Τον πρώτο τον άφησαν να αποδράσει προκειμένου να μη φοβηθούν οι υπόλοιποι δέκα, οι οποίοι ωστόσο συνελήφθησαν μόλις βγήκαν. Ετσι προς το παρόν όσοι βρίσκονται στις στοές αρνούνται να τις εγκαταλείψουν, όχι μόνο γιατί θα συλληφθούν, αλλά και γιατί οι αρχές θα τους κατασχέσουν το λιγοστό χρυσάφι που κατάφεραν να μαζέψουν με κίνδυνο της ζωής τους…
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη ομάδα των παράνομων μεταλλωρύχων, αλλά ολόκληρη τη Νότια Αφρική, καθώς χιλιάδες εξαθλιωμένοι από την πείνα άνθρωποι κατεβαίνουν καθημερινά βαθιά στις στοές των ορυχείων παίζοντας τις ζωές τους κορόνα-γράμματα προκειμένου να αναζητήσουν λίγα ψήγματα από το πολύτιμο μέταλλο, ψήγματα που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη, το κόστος του χρυσού που εξορύσσεται λαθραία αγγίζει κάθε χρόνο τα 509 εκατ. δολάρια.
Σε χθεσινό του εκτενές ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα, ρεπόρτερ του BBC εξηγούσε ότι το «κρυφτούλι» μεταξύ των παράνομων μεταλλωρύχων και της αστυνομίας κρατάει εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο λόγω των απεργιών και του διαρκώς αυξανόμενου κόστους εξόρυξης πολλά ορυχεία κλείνουν και γίνονται παγίδες θανάτου για τους επίδοξους κυνηγούς του πολύτιμου μετάλλου. Κι αυτό όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, ούτε καν στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, αλλά και επειδή στην προσπάθειά τους να βρουν τον χρυσό, όταν δεν έχουν φακούς με μπαταρίες ανάβουν κεριά, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς οι εκρήξεις μεθανίου είναι συχνότατες.
Το μόνο βέβαιο, όπως σχολιάζει το τηλεοπτικό Fox News, είναι ότι η κρίση που πλήττει τον κλάδο και οδηγεί σε νέα κλεισίματα ορυχείων θα διογκώσει το πρόβλημα.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=175504
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε