- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Παγωμένη «επανεκκίνηση» στον γαλλογερμανικό άξονα

23/01/13 Αρχείο Άρθρων,ΚΟΣΜΟΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Στη νέα τους συνάντηση, Ολάντ και Μέρκελ, έπειτα από μια περίοδο ψύχρας στις σχέσεις τους, κάνουν μια προσπάθεια για νέο ξεκίνημα, αν και όχι με τους καλύτερους οιωνούς

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Παντελής Βαλασόπουλος 

 

[1]Ο καιρός κάποιο πρόβλημα πρέπει να έχει με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

 

Πριν από οκτώ μήνες, στο πρώτο του ταξίδι στη γερμανική πρωτεύουσα, κεραυνός χτύπησε το προεδρικό αεροσκάφος.

 

Εχθές, όταν έφθασε στο Βερολίνο, το ψύχος ήταν τόσο δριμύ, που πάγωσαν τα πνευστά όργανα της στρατιωτικής μπάντας που τον υποδέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο, με αποτέλεσμα να μην ανακρουσθούν οι εθνικοί ύμνοι.

 

Ομως, Ολάντ και Μέρκε, φαίνεται να έχουν αποφασίσει να κάνουν μια νέα αρχή στις γαλλο-γερμανικές σχέσεις και να ξεπεράσουν ακόμη και τα εμπόδια του καιρού.

 

Αφορμή για τη νέα αυτή αρχή, οι εορτασμοί για τα πενήντα χρόνια της υπογραφής του Συμφώνου των Ηλυσίων, που υπέγραψαν ο Σαρλ ντε Γκολ και ο Κόνραντ Αντενάουερ, η αρχή του γαλλο-γερμανικού άξονα.

 

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που συμμετείχε στις χθεσινές εορταστικές εκδηλώσεις στο Βερολίνο, είπε τα εξής: «Εάν δεν υπήρχε η Γαλλία και η Γερμανία, η Ευρώπη δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα».

 

Με τα λόγια αυτά στο μυαλό τους, Ολάντ και Μέρκελ αποφάσισαν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Οχι μόνον για την ενσωμάτωση της Ευρώπης, αλλά και για τις προσωπικές τους σχέσεις.

 

Επειτα από δείπνο που είχαν, για να βελτιώσουν τη μεταξύ τους χημεία, αποφάσισαν ότι από τώρα και στο εξής θα μιλούν μεταξύ τους στον ενικό.

 

Και αυτό ήταν μια από τις πρώτες ερωτήσεις που της απηύθυναν δημοσιογράφοι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν.

 

«Ποια είναι η μεταξύ σας χημεία;» Και ο Γάλλος πρόεδρος, δείχνοντας την καγκελάριο Μέρκελ, απάντησε: «Είναι αλήθεια ότι δεν μου είναι πάντοτε εύκολο να την πείσω. Ομως στη Γαλλία λέμε “δεν χρειάζεται πάντα ηλεκτρικό για να παραχθεί ενέργεια”. Η μεταξύ μας χημεία είναι πολύ καλή».

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησε γελώντας. Παρά το γεγονός ότι οι χθεσινές εκδηλώσεις είχαν περισσότερο συμβολική σημασία, σε κοινό υπουργικό συμβούλιο των δύο χωρών, αποφασίστηκαν και οι επόμενες κινήσεις των Γαλλο-γερμανών για την ευρωζώνη.

 

Οπως είπαν οι δύο ηγέτες, τον Μάιο θα παρουσιαστούν κοινές προτάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ενδεχομένως και ένας νέος μηχανισμός αλληλεγγύης για χώρες με υψηλή ανεργία.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η Γαλλία σε θέματα οικονομικού ανταγωνισμού έχει μείνει πίσω από τη Γερμανία, κάνοντας όμως τον απολογισμό των τελευταίων μηνών της γαλλο-γερμανικής συνεργασίας, είπε ότι οι δύο χώρες έχουν κάνει πολλά για να ξεπεραστεί η κρίση.

 

Οπως τόνισε, «με την κ. Μέρκελ δεν ανήκουμε στην ίδια πολιτική οικογένεια. Ομως, τους τελευταίους μήνες, έχουμε κάνει πάρα πολλά για να ξεπερασθεί η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη. Δεν ήταν εύκολο για εμάς, παρ' όλα αυτά προχωράμε μπροστά. Συμφωνήσαμε στην τραπεζική ένωση, φτιάξαμε ένα δημοσιονομικό σύμφωνο και καταφέραμε η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη».

 

Δεν θα μπορούσαν όμως να μην υπάρξουν και διαφωνίες.

 

Στη συνέντευξη Τύπου, η καγκελάριος Μέρκελ συμφώνησε ότι στα ευρωπαϊκά θέματα έχει βελτιωθεί η γαλλο-γερμανική συνεργασία, αλλά είπε «όχι» στην παράκληση της Γαλλίας να σταλούν στρατιωτικές δυνάμεις στο Μάλι. Μόνο οικονομικά μπορεί να βοηθήσει η Γερμανία τη Γαλλία. «Ο στρατός μας εξαρτάται από τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου», είπε η Μέρκελ στον Ολάντ και εκεί έκλεισε το θέμα για τον πόλεμο στην Αφρική.

 

Αργότερα οι δυο τους, μαζί με τους βουλευτές και των δύο εθνικών Κοινοβουλίων, παραβρέθηκαν σε εορταστική συνεδρίαση στο κτίριο της Ράιχσταγκ. Η Μέρκελ, στην ομιλία της, αφού τόνισε ότι και οι δύο χώρες γνωρίζουν την ευθύνη που έχουν για να οδηγηθεί η ευρωζώνη έξω από την οικονομική κρίση, δήλωσε: «Το είπα και όταν επισκέφθηκα την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Είμαι περήφανη για τη δημοκρατία που έχουμε στην Ευρώπη. Είμαι ευγνώμων που οι πολίτες μπορούν να διαδηλώνουν, χωρίς να κινδυνεύουν να μπουν στη φυλακή».

 

Στέλνοντας δε ένα μήνυμα του γαλλο-γερμανικού άξονα προς τις αγορές, είπε: «Δεν είμαστε στο τέλος του δρόμου σε ό,τι αφορά την κρίση. Οι λαοί της Ευρώπης δεν θα μας συγχωρήσουν εάν οι δυνάμεις της αγοράς καταστρέψουν το ευρωπαϊκό μοντέλο της κοινωνικής οικονομίας. Το κράτος πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=17595