- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Αθώοι οι Γιώργηδες, στο σκαμνί ο Γεωργίου

23/01/13 Άρθρα

Ποινική δίωξη κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Αν. Γεωργίου και δύο ακόμη στελεχών της Αρχής για τα «μαγειρέματα» με το έλλειμμα του 2009, για τα οποία έχουν απαλλαγεί από τη Βουλή οι Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου

 

Της Κατερίνας Κατή

 

[1]Η δικαστική εξουσία «είδε» ποινικές ευθύνες μη πολιτικών προσώπων εκεί όπου η Βουλή απάλλαξε τους πολιτικούς, καθώς «διέγνωσε»… έλλειψη θεσμικής γνώσης της ευρωζώνης.

 

Ο λόγος για την υπόθεση των «μαγειρεμένων» στοιχείων (2009) της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), που, έπειτα από μακρά δικαστική έρευνα, κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των εμπλεκομένων μη πολιτικών προσώπων.

 

Αντίθετα, το πόρισμα της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ) της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής είχε «αθωώσει» τους υπό διερεύνηση, τότε πολιτικά υπευθύνους, Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου, επιρρίπτοντας πολιτικές ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.

 

Ειδικότερα χθες, ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρ. Πεπόνης, παρήγγειλε την άσκηση δίωξης σε βάρος του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Αν. Γεωργίου, του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κων. Μολφέτα και της προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών Ευσταθίας Ξενάκη, για «ψευδή βεβαίωση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου».

 

Ο εισαγγελέας ζητά ακόμα την άσκηση δίωξης σε βάρος του κ. Γεωργίου και για «παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση» καθώς και να διαβιβασθεί η δικογραφία σε ειδικό ανακριτή του νόμου περί διαφθοράς, ώστε να διερευνηθεί αν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί, συμμετοχή άλλων προσώπων στις πράξεις και αν προκύπτει διάπραξη άλλων αδικημάτων.

 

Της υπόθεσης επιλήφθηκε η Δικαιοσύνη όταν τον Σεπτέμβριο του 2011 ένα από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, η καθηγήτρια Ζωή Γεωργαντά, κατήγγειλε δημόσια ότι αφενός το Δ.Σ. της Αρχής δεν λειτουργούσε για μήνες και αφετέρου το έλλειμμα του 2009 που ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΑΤ δεν ήταν το πραγματικό, αλλά είχε «τεχνηέντως διογκωθεί, για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και από αυτό της Ιρλανδίας που ήταν 14%, με σκοπό να δικαιολογηθούν τα βαριά μέτρα κατά της χώρας».

 

Η καταγγέλλουσα είχε υποστηρίξει ότι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο συνυπολογισμός και άλλων δαπανών στις δαπάνες του στενού δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ, εκ των οποίων κάποιες εντάχθηκαν στη συνέχεια στο πρόγραμμα μείωσης προσωπικού μέσω της εργασιακής εφεδρείας και ότι όλα έγιναν χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες και στατιστικές μετρήσεις των ΔΕΚΟ, κάτι που απαγορεύεται από τη Eurostat…

 

Απ' την πλευρά του, πάντως, ο κ. Γεωργίου, που όταν τοποθετήθηκε επικεφαλής της Υπηρεσίας διατηρούσε υπαλληλική σχέση με το ΔΝΤ, έχει αρνηθεί όσα του αποδίδονται για τεχνητή διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 και έχει προσκομίσει στοιχεία σχετικά με επαφές ΕΛΣΤΑΤ – Eurostat για τον προσδιορισμό του και ακόμη ότι ο ίδιος ανέλαβε πρόεδρος στις 2 Αυγούστου 2010, όταν από τον Μάιο του 2010 η χώρα είχε ήδη μπει στον μηχανισμό στήριξης με βάση το έλλειμμα ύψους 13,6%.

 

Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία είχε διαβιβαστεί στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, καθώς, όπως αναφερόταν στο διαβιβαστικό έγγραφο, «προέκυψαν στοιχεία για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσίου ελλείμματος του 2009» και… πρόσκρουση σε πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή στον τότε πρωθυπουργό και στον υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησής του.

 

Τον Φεβρουάριο του 2012 συγκροτήθηκε μια εξεταστική επιτροπή–παρωδία, με την παρουσία μόνο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, καθώς η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ είχαν αποχωρήσει, καταγγέλλοντας «μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες».

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=17625