- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Λαθρεμπόριο άνευ ενόχων!

21/02/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ερωτήματα για το συνεχιζόμενο τα τελευταία χρόνια πάρτι στον χώρο των καυσίμων

 

Σε παλαιότερη υπόθεση λαθρεμπορίας όπου είχε εμπλακεί το όνομα του Μιχάλη Σπανού (μαζί με αυτά των Μελισσανίδη, Καρρά, Κρητικού) την περίοδο 1992-1994, τα διαφυγόντα έσοδα ήταν 400 εκατ. δρχ. Δεν υπήρξε καμία καταδικαστική απόφαση για κανέναν από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι απαλλάχθηκαν με βούλευμα

 

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος λαθρεμπορίας πετρελαίου ύστερα από τη σύλληψη του προέδρου της ΕΤΕΚΑ, Γιώργου Σπανού. «Είναι ξεκάθαρο πλέον πως αυτή η κυβέρνηση δεν κοιτάζει ποιος είναι, πόσα έχει, τι ρόλο παίζει. Mε την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης σταμάτησε το λαθρεμπόριο μέσω του πετρελαίου θέρμανσης.

 

Ελεγαν ότι θα γίνεται μέσω των ναυτιλιακών καυσίμων και δεν θα μπορείτε να κάνετε τίποτα» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

 

«Κάποιοι είχαν όφελος»

 

«Οχι μόνο δεν υπάρχει η πολιτική βούληση αλλά το φαινόμενο αυτό αφέθηκε να γιγαντωθεί επειδή κάποιοι είχαν όφελος διαχρονικά από τις συναλλαγές με τους μεγαλολαθρέμπορους» απάντησε με χθεσινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων: «Πώς αναδείχθηκαν οι λαθρέμποροι σε παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, ξεφεύγοντας από τελωνειακούς και φορολογικούς ελέγχους αλλά και ελέγχους πόθεν έσχες; Πώς αλλά και πού αποθηκεύουν τα κλεμμένα καύσιμα, τα αποχρωματίζουν από ιχνηθέτες, τα διακινούν με βυτιοφόρα και πλοία και τα διοχετεύουν στην αγορά σε πρατήρια, εξαγοράζοντας διωκτικές αρχές και κρατικούς υπαλλήλους; Αλήθεια, πώς δανειοδοτήθηκαν επί σειρά ετών;»

 

* Πλήθος ερευνών για το λαθρεμπόριο έχουν έρθει πράγματι στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, όμως ελάχιστες είναι οι υποθέσεις που έχουν τελικά φτάσει στο ακροατήριο. Συνήθως οι κατηγορούμενοι επιχειρηματίες παρεμβάλλουν κωλύματα με αποτέλεσμα την αναβολή των δικών και σε δεύτερο χρόνο την παραγραφή των αδικημάτων. Σε παλαιότερη υπόθεση φοροδιαφυγής στα μέσα της δεκαετίας του ’90 όπου εμπλεκόταν το όνομα του Μιχάλη Σπανού, πατέρα του συλληφθέντος Γιώργου, η δίκη στο Εφετείο Κακουργημάτων είχε διακοπεί 6 φορές. Οι αιτίες των αναβολών σε δίκες λαθρεμπορίας καυσίμων ήταν άλλοτε αιφνίδιες ασθένειες κατηγορουμένων, άλλοτε απροσδόκητες παραιτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης και σε κάποιες περιπτώσεις περίεργοι τραυματισμοί βασικών μαρτύρων.

 

* Το 1997 είχαν ήδη σχηματιστεί 56 δικογραφίες, από τις οποίες προέκυπτε ότι οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από το λαθρεμπόριο πετρελαίου μέσω εικονικών ανεφοδιασμών θαλαμηγών σκαφών και ποντοπόρων πλοίων είχαν ανέλθει στα 12 δισεκατομμύρια δραχμές μέσα σε μια δεκαετία. «Για τα αδικήματα της λαθρεμπορίας και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση κατηγορούνται οι επιχειρηματίες Ε. Μηναΐδης και Σπ. Δρακόπουλος, εκπρόσωποι των εταιρειών πετρελαιοειδών “Ελ Πετρόλ” και “Ντρακ Οϊλ” αντίστοιχα και οι εφοδιαστές Μ. Σπανός και Δ. Χατζής» («Ριζοσπάστης», 21/2/1997). Καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν έφτασε ποτέ σε ακροατήριο.

 

* Στις 6 Ιανουαρίου 2000 ­δέχεται δολοφονική επίθεση ο τότε αναπληρωτής διευθυντής του ΣΔΟΕ, Νίκος Κοκώσιας, ο οποίος είχε αποκλειστική ενασχόληση τους ελέγχους σε κυκλώματα λαθρεμπορίας καυσίμων.

 

* Τον Σεπτέμβριο του 2000 μια ισχυρή έκρηξη βυτιοφόρου μεταφοράς καυσίμων συγκλονίζει τα Κάτω Πατήσια. Απολογισμός, δύο νεκροί και δύο σοβαρά τραυματίες. Από την έρευνα εκείνης της εποχής βρέθηκαν τουλάχιστον 50 πρατήρια καυσίμων της εταιρείας ΕΤΕΚΑ συμφερόντων Σπανού με παράνομες δεξαμενές.

 

Καταδικαστικές αποφάσεις

 

Για την υπόθεση εκείνη και για άλλες σχετικές με λαθρεμπόριο καυσίμων είχαν εκδοθεί καταδικαστικές αποφάσεις περίπου 70 ετών σε βάρος του Μιχάλη Σπανού, ο οποίος είχε πιαστεί από το τμήμα αναζητήσεων της Ασφάλειας μετά από χρόνια, ενώ παρακολουθούσε αγώνα του Ατρομήτου. Μπήκε στο νοσοκομείο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο σπίτι του για κατ’ οίκον περιορισμό λόγω ανήκεστης βλάβης στην υγεία του.

 

Για την πρώτη υπόθεση λαθρεμπορίας που είχε εμπλακεί το όνομα του Μιχάλη Σπανού (μαζί με αυτά των Μελισσανίδη, Καρρά, Κρητικού) την περίοδο 1992-1994, τα διαφυγόντα έσοδα ήταν 400 εκατομμύρια δραχμές. Δεν υπήρξε καμία καταδικαστική απόφαση για κανέναν από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι απαλλάχθηκαν με βούλευμα. Ο Μ. Σπανός είχε καταφύγει τότε στο φιλόξενο γι’ αυτόν Αζερμπαϊτζάν (είναι φίλος του νυν προέδρου), το οποίο έκτοτε επισκέπτεται πολύ συχνά για επαγγελματικούς λόγους.

 

Το όνομά του ενεπλάκη και σε υπόθεση λαθρεμπορίου καυσίμων μέσω εικονικών εξαγωγών την περίοδο 2000-2002.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=176489