- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
ΝτάισελΜΠΟΥΜ!
21/02/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξαναχτύπησε… Χθες δήλωσε ότι αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ληφθούν όχι τον Σεπτέμβριο αλλά τον Δεκέμβριο!
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά
Οταν τοποθετείται σε μια σημαντική θέση, όπως είναι η προεδρία της ευρωζώνης, ένας αχυράνθρωπος του Βερολίνου, ο οποίος επιπλέον διακρίνεται για την έλλειψη οικονομικών γνώσεων και πολιτικής ευελιξίας -θα μπορούσε να διαπρέψει μόνο ως γκουρού ευαγγελιστής στις ΗΠΑ-, δεν αποτελεί έκπληξη ότι πέφτει από τη μια γκάφα στην άλλη και γενικά δεν είναι αξιόπιστος. Πρόκειται για τον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παρέπεμψε χθες στα τέλη του έτους την απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε τοποθετήσει την απόφαση για τον Σεπτέμβριο, προς μεγάλη απογοήτευση της κυβέρνησης, που περίμενε τον Ιούνιο, άντε τον Ιούλιο, έχοντας στην τσέπη μια δεσμευτική δήλωση πριν από τις ευρωεκλογές. Η παρατήρηση του Γιάννη Στουρνάρα στην προηγούμενη σύνοδο της ευρωζώνης ότι «ο καλβινισμός έχει πολλά πρόσωπα» δεν ήταν καθόλου τυχαία… Αποδεικνύει όμως και το πόσο ανίσχυρη είναι η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Συμφέροντα
Κατά τη χθεσινή, λοιπόν, συνεδρίαση της περιβόητης διερευνητικής επιτροπής για τον ρόλο της τρόικας στις μνημονιακές χώρες, ο Ντάισελμπλουμ τοποθέτησε αρχικά την εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για το δεύτερο 6μηνο του έτους. Στη συνέχεια, όμως, ξεφούρνισε -και μάλιστα όχι μία φορά- ότι θα γίνει στα τέλη του 2014, ξεχνώντας ότι είχε μιλήσει για Σεπτέμβριο στη συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Δευτέρα μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου της ευρωζώνης. Αλλο Σεπτέμβριος και άλλο Δεκέμβριος για μια τόσο σημαντική απόφαση. Ή δεν ξέρει τι λέει και δεν έχει καμία επίγνωση της σημασίας των λέξεων ή παίζει σκόπιμα με τα νεύρα του Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να υποστηρίξει τα συμφέροντα της Ολλανδίας και κατ' επέκταση της Γερμανίας. Μάλλον και τα δύο συμβαίνουν.
Η Ολλανδία και η Φινλανδία είναι οι μόνες χώρες που απαιτούν να γίνει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το αργότερο δυνατόν και όχι αμέσως μετά τις 23 Απριλίου που θα δημοσιευτούν τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Φυσικά, το γεγονός ότι είναι μαζί με την Αυστρία οι καλύτεροι σύμμαχοι της Γερμανίας στην ευρωζώνη δεν είναι τυχαίο. Ενόψει των ευρωεκλογών, οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών φοβούνται ότι τα ισχυρά ακροδεξιά και ρατσιστικά κόμματα στην επικράτειά τους, όπως του Ολλανδού Χέερντ Βίλτερς, θα εκμεταλλευτούν το θέμα της στήριξης της Ελλάδας και προσπαθούν να το μεταθέσουν στα τέλη του έτους.
Μια εξέλιξη καθόλου ευνοϊκή για την κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, η οποία θα αναγκαστεί να περιοριστεί σε μια δήλωση καλών προθέσεων… Ο Ολλανδός αναγνώρισε χθες ότι, όταν αποφασίστηκε το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας (τέλη 2012) είχε εκτιμηθεί σε συνεργασία με το ΔΝΤ ότι για να παραμείνει το χρέος βιώσιμο θα πρέπει να κυμαίνεται στο 124% το 2022. Βραχυπρόθεσμα μπορεί να είναι υψηλότερο, αλλά μακροπρόθεσμα να μειωθεί στο επίπεδο του 124%. «Είχαμε αποφασίσει ακόμη ότι εάν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και ταυτόχρονα τηρήσει τις προϋποθέσεις του προγράμματος, θα επενεξετάσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό θα το δούμε στο δεύτερο εξάμηνο μαζί με το κατά πόσον χρειάζεται νέο πρόγραμμα και τι μορφή θα έχει», είπε. Για να καταλήξει ότι «στο τέλος του έτους θα ξαναγίνει ο υπολογισμός του χρέους και αν οι συνθήκες του 2012 για τη βιωσιμότητα δεν ισχύουν, τότε θα εξετάσουμε εκ νέου το θέμα»…
Υποστήριξε την τρόικα
Ο Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να απαντήσει εάν θα χρειαστεί νέα βοήθεια προς την Ελλάδα και υπερασπίστηκε την τρόικα, η οποία επιβλήθηκε «από τη σφοδρότητα της κρίσης». Υποστήριξε ότι η τρόικα δεν ήταν ποτέ ανεξέλεγκτη και πάντα λογοδοτούσε στο Εurogroup. Οποια μέτρα ελήφθησαν είχαν την πολιτική κάλυψη και καθοδήγηση της ευρωζώνης, ισχυρίστηκε ο Ολλανδός, ο οποίος πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης στην Ελλάδα…
Οι εν λόγω εταιρείες αποτελούν μέρος του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αλλά κανείς δεν υποχρέωσε την Ελλάδα να ιδιωτικοποιήσει το νερό, αυτή το επέλεξε για έσοδα με στόχο τη μείωση του χρέους, είπε. «Οι επιχειρήσεις που μπήκαν στο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων είναι υπόθεση της Ελλάδας, κάποιοι εμπλέκουν την Ευρώπη, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», κατέληξε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Ηταν, ίσως, η μόνη αλήθεια που είπε…
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=176575
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε