- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Δύο πρωθυπουργοί στη δίνη των ΜΚΟ
24/02/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι Τζεβελέκος και Ρόντος με την εμπλοκή τους στην ιστορία με τις νάρκες έκαναν να ακουστεί το όνομα του Γ. Παπανδρέου, ενώ ένας «γαλάζιος» δημοσιογράφος ο Στ. Συρμόγλου, με το Εργο Πολιτών» ρίχνει σκιές στον Κ. Καραμανλή
Των Μαρίας Δήμα, Αντας Ψαρρά
Οι αποκαλύψεις για τις αμαρτωλές ΜΚΟ έχουν αρχίσει να «επικεντρώνονται» τελικά στον στενό περίγυρο δύο πρώην πρωθυπουργών. Πρωταγωνιστές, σύμφωνα με τα στοιχεία που ξετυλίγονται ταυτόχρονα και κάπως αναπάντεχα, φέρονται να είναι δημοσιογράφοι και σύμβουλοι του στενού κύκλου πρώην ενοίκων του Μαξίμου. Παράλληλα, ο διπλωμάτης Αλεξ Ρόντος εμφανίστηκε «διακριτικά» στα ανακριτικά γραφεία για να δώσει -προς το παρόν- εξηγήσεις, δηλώνοντας παράλληλα ότι ο μόνος που προσπάθησε να βάλει τάξη στις ΜΚΟ ήταν ο Γ. Παπανδρέου. Ειδικά όμως στο ΥΠΕΞ από όπου πέρασαν τα μυστικά κονδύλια στις ΜΚΟ, με αδιευκρίνιστες συνήθως πολιτικές προθέσεις και επιδιώξεις, φαίνεται να υπάρχουν πολλοί σκοτεινοί και δαιδαλώδεις διάδρομοι που -κατά πάσα πιθανότητα- πολύ δύσκολα θα φωτιστούν.
O Ρόντος στην ανακρίτρια
Το πρωί της περασμένης Πέμπτης ο Αλεξ Ρόντος εμφανίστηκε αυτοβούλως στην ανακρίτρια Μ. Ευαγγέλου και τέθηκε επισήμως στη διάθεσή της. Ο κ. Ρόντος δεν ήταν τελικά εξαφανισμένος, όπως τον ήθελαν κάποια ΜΜΕ, αλλά απεσταλμένος της Ε.Ε. στην Αφρική. Συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του, Γιάννη Ματζουράνη, δήλωσε τον τόπο κατοικίας του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ προσφέρθηκε να δώσει εξηγήσεις για το θέμα της ΜΚΟ των αποναρκοθετήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι ο διπλωμάτης, ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), είχε υπό την εποπτεία του διάφορες ΜΚΟ, όπως και τη συγκεκριμένη του κρατούμενου πλέον Κώστα Τζεβελέκου, που φέρεται να εισέπραξε 9 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2004. Τελικά αποχώρησε από το γραφείο της ανακρίτριας μέχρι να κληθεί επισήμως να δώσει κατάθεση.
Εξάλλου την Παρασκευή επισκέφτηκε ο κ. Ρόντος και την Ευελπίδων και συγκεκριμένα τον ανακριτή Δ. Φούκα ως μάρτυρας για την υπόθεση των καταγγελιών περί σχεδίου δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Το υποτιθέμενο σχέδιο φέρεται να εκπονήθηκε -σύμφωνα με έγγραφο της ΕΥΠ- προκειμένου να ανατραπεί η ενεργειακή πολιτική της τότε κυβέρνησης και να ματαιωθεί η δημιουργία του αγωγού South Stream. Στο έγγραφο της ΕΥΠ υπήρχε αναφορά πως η επιχείρηση ήταν σε γνώση του Αλεξ Ροντου και γι’ αυτόν τον λόγο εκλήθη να καταθέσει ως μάρτυρας.
Στο μεταξύ, συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου κατήγγειλαν στην «Εφ.Συν.» ότι στοχοποιείται από διάφορα κέντρα ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ ήταν ο μόνος που προσπάθησε να βάλει μια τάξη στον έλεγχο των ΜΚΟ. Ολο αυτό το σκηνικό αποδίδεται, σύμφωνα πάντα με τους συνεργάτες του, σε κέντρα που επιθυμούν να επιστρέψουν τα πάντα στο προηγούμενο αρρύθμιστο περιβάλλον με αφορμή κάποια λάθη και αβλεψίες που αναμφισβήτητα έγιναν στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου. «Αποκλειστικός στόχος της επιχείρησης είναι ο κ. Γ. Παπανδρέου την ώρα μάλιστα που δηλώνει παρών με συγκεκριμένες προτάσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Ρόντος, που επανέλαβε την προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού να βάλει τάξη στις ΜΚΟ αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ορισμένοι «βρήκαν στο πεδίο των ΜΚΟ ελεύθερο χώρο, χωρίς νομικό πλαίσιο, άνοιξαν την πόρτα και μπήκαν μέσα», ενώ χαρακτήρισε σέξι το θέμα της συγκεκριμένης ΜΚΟ, προφανώς με την έννοια ότι η αποναρκοθέτηση τότε… είχε μεγάλη ζήτηση.
Για τη δράση της συγκεκριμένης ΜΚΟ πάντως ασκήθηκαν συνολικά ποινικές διώξεις σε οκτώ εμπλεκόμενους. Ο Κώστας Τζεβελέκος παραδόθηκε και βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος. Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος έχει ασκηθεί και εναντίον του κ. Αλεξ Ρόντου μεταξύ των αξιωματούχων του ΥΠΕΞ που φέρονται να «διευκόλυναν» την εκροή ποσών για τις περιβόητες νάρκες. Ο ίδιος πάντως δήλωσε στο «Εθνος» ότι επανειλημμένως είχε θέσει το θέμα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου και υιοθέτησης της εμπειρίας άλλων χωρών, για την ύπαρξη αποτελεσματικού ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου και υλοποίησης του έργου των ΜΚΟ, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση.
Στον αντίποδα η αμαρτωλή ΜΚΟ που αυτή τη φορά συνδέεται με τον άλλο πρώην πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή, με πρωταγωνιστή τον νεοδημοκράτη δημοσιογράφο και καθηγητή μη κατονομαζόμενου ξένου πανεπιστημίου, κ. Στέλιο Συρμόγλου.
Το όνομά του είχε γίνει γνωστό μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Κοσκωτά όταν ο ίδιος φέρεται να διοχέτευε ότι η εφημερίδα του εξαγοράστηκε από την Τράπεζα Κρήτης για να μην… εξιχνιάσει το σκάνδαλο.
Γνωστός απ’ το 2008
Το 2008 η «Ελευθεροτυπία» (σε ρεπορτάζ της Β. Σιούτη) είχε αποκαλύψεις για τον χαϊδεμένο δημοσιογράφο της Ν.Δ. και συγκεκριμένα για τη ΜΚΟ «Εργο Πολιτών», την οποία διηύθυνε ο Στ. Συρμόγλου και υπαγόταν στο υπουργείο Πολιτισμού. Το σύνολο λειτουργικών εξόδων της οργάνωσης ανερχόταν σε 1,6 εκατ. ευρώ ετησίως. Το όνομά του είχε αναμειχθεί και στο σκάνδαλο με την οργάνωση της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη», η οποία διαλύθηκε όταν αποκαλύφθηκε και πριν υπάρξουν σοβαρές ποινικές εμπλοκές.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ «Εργο Πολιτών» φέρεται να στέγασε κατά καιρούς πλήθος κομματικών φίλων μετά την πρωτοβουλία Καραμανλή να γίνει η ναυαρχίδα όλων των ΜΚΟ.
Οπως δε προκύπτει από την έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, παρά τα υπέρογκα ποσά που απορρόφησε, άφησε πίσω της τεράστια χρέη. Τον φάκελο έστειλε τελικά στον εισαγγελέα ο Παύλος Γερουλάνος ως υπουργός Πολιτισμού, αφού έκλεισε και τη στρόφιγγα της πλουσιοπάροχα χρηματοδοτούμενης οργάνωσης.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=177156
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε