- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Αστυνομικό κράτος χτίζει ο Ερντογάν
24/02/14 ΚΟΣΜΟΣ
Κατέθεσε σχέδιο νόμου που δίνει ασυλία στη ΜΙΤ και «λευκή επιταγή» για παρακολουθήσεις και δράσεις εντός και εκτός Τουρκίας
Του Νικόλα Ζηργάνου
Ακόμη ένα βήμα προς την εγκαθίδρυση «αστυνομικού κράτους» τύπου «Μουχαμπεράτ» (όπως ονομάζονται οι διαβόητες μυστικές υπηρεσίες της Συρίας) είναι το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της ΜΙΤ που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζει ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: «Η Τουρκία μετατρέπεται γρήγορα σε δικτατορικό καθεστώς. Ο Ερντογάν χτίζει ένα κράτος στο πρότυπο του Ασαντ, ένα κράτος “Μεγάλο Αδελφό”», κατήγγειλε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να ψηφίσει εσπευσμένα το επίμαχο νομοσχέδιο πριν κλείσει η Βουλή εν όψει των τοπικών εκλογών.
Ο νόμος δίνει στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες λευκή επιταγή για ανεξέλεγκτες παρακολουθήσεις εντός και εκτός της χώρας, επιτρέπει στη ΜΙΤ να δρα και στο εξωτερικό, δίνει ασυλία στα στελέχη και τους πράκτορες και τους καθιστά «αόρατους» από το δικαστικό σύστημα.
Η ΜΙΤ θα μπορεί να σταματάει κάθε κρατική έρευνα που αφορά επιχειρήσεις της, ενώ θα επιβάλλει φυλάκιση έως και 12 ετών σε όσους δημοσιοποιήσουν έγγραφα της υπηρεσίας. Με αυτή τη διάταξη η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει το τσουνάμι των αποκαλύψεων που κάνουν τουρκικά ΜΜΕ για τα σκάνδαλα στα οποία φέρονται αναμεμιγμένοι υπουργοί, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, ολιγάρχες πρωθυπουργικοί φίλοι, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και μέλη της οικογένειάς του.
Οι υπερεξουσίες που δίνονται από τον Ερντογάν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έρχονται να συμπληρώσουν έναν ολόκληρο καμβά από νομοθετικά και διοικητικά μέτρα που αποσκοπούν στον πλήρη κυβερνητικό έλεγχο της ίδιας της κοινωνίας. Την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη ο νόμος για τους περιορισμούς στο διαδίκτυο από τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και ταυτόχρονα πέρασε από τη Βουλή επίμαχο νομοσχέδιο με το οποίο επιβάλλεται από την εκτελεστική εξουσία ασφυκτικός έλεγχος στην ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Σπασμένες μύτες στη… Βουλή
Μέσα σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, με βουλευτές των δύο πλευρών να έρχονται ακόμη και στα χέρια και βουλευτή της αντιπολίτευσης να καταλήγει στο νοσοκομείο με σπασμένη μύτη από μπουνιά, η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε τη μεταβίβαση των εξουσιών διορισμού των δικαστικών από το (ανεξάρτητο) Δικαστικό Συμβούλιο στον υπουργό Δικαιοσύνης. Αν και αποσύρθηκαν την τελευταία στιγμή δύο ουσιαστικά άρθρα που στραγγάλιζαν πλήρως την ανεξαρτησία των Τούρκων δικαστών, η ουσία του νέου νόμου παραμένει στην κατεύθυνση της παντοδυναμίας της εκτελεστικής εξουσίας, μια αντισυνταγματική παρέκκλιση, σύμφωνα με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο και θα προσφύγει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Οι μεταθέσεις των δικαστικών που άνοιξαν το θέμα των σκανδάλων και η απόσυρσή τους από τις επίμαχες υποθέσεις, οι μεταθέσεις και οι αποπομπές εκατοντάδων στελεχών της αστυνομίας και της Δικαιοσύνης που είχαν φακελωθεί ως «μη ελεγχόμενοι» ή φίλα προσκείμενοι στον φιλελεύθερο ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ορκισμένο εχθρό του Ερντογάν, οι τυποκτόνοι νόμοι, ο ασφυκτικός πολιτικός έλεγχος των ΜΜΕ, ιδιοκτησίας διαπλεκόμενων επιχειρηματιών που κερδίζουν από τις συναλλαγές τους με το κράτος, οι περιορισμοί στη χρήση αλκοόλ και η νομιμοποίηση της ισλαμικής μαντίλας, όλα αυτά και πολλά άλλα οδηγούν την αντιπολίτευση στην Τουρκία να καταγγέλλει τον Ερντογάν πως χαρακτηρίζεται από αυταρχισμό και προσπάθεια επιβολής μιας κομματικής δικτατορίας με κοινοβουλευτικό μανδύα.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=177179
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε