- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Βαρύτατο κατηγορητήριο

24/02/14 ΕΛΛΑΔΑ

Η δικογραφία για το κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων κάνει λόγο για μια δομημένη ομάδα από 29 μέλη με 3 αρχηγούς και διαρκή δράση. Προφυλακίστηκαν ο Γιώργος Σπανός, ο συνδικαλιστής υπάλληλος του ΥΠΕΚΑ και άλλα τέσσερα άτομα

 

Της Μαρίας Δήμα

 

Στη φυλακή οδηγήθηκε μετά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή Πειραιά, ο πρόεδρος της εταιρίας ΕΤΕΚΑ και πρόεδρος της ΠΑΕ Ατρομήτου Γιώργος Σπανός, στον οποίο το κατηγορητήριο αποδίδει διευθυντικό ρόλο στο κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων.

 

Μαζί με τον Σπανό, προφυλακιστέοι κρίθηκαν με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο συνδικαλιστής και τμηματάρχης της διεύθυνσης εποπτείας Διαχείρισης Πετρελαιοειδών του ΥΠΕΚΑ, Εμμανουήλ Χατζόπουλος, και άλλα τέσσερα μέλη του κυκλώματος τα οποία φέρονταν να είχαν σημαίνοντα ρόλο στην απάτη, (ένας υπεύθυνος εγκαταστάσεων, ένας τελωνειακός και ένας μηχανικός πλοίου).

 

Η δράση της εγκληματικής ομάδας

 

Στην ογκωδέστατη δικογραφία που έχει στα χέρια της ο ανακριτής Πειραιά, σύμφωνα με πληροφορίες, περιγράφεται η δράση μίας δομημένης και με διαρκή δραστηριότητα εγκληματικής ομάδας, η οποία αποτελούνταν από 23 μέλη και έξι αλλοδαπούς άγνωστους στην ανάκριση.

 

Σκοπός των μελών του κυκλώματος, το οποίο καθοδηγούνταν από τρεις αρχηγούς, (μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Σπανός), ήταν η τέλεση βαρύτατων κακουργηματικών πράξεων (απάτη και ξέπλυμα), αδικήματα τα οποία συνίσταντο στο να μην καταβάλουν νόμιμους φόρους, δασμούς ή άλλες επιβαρύνσεις κατά την εμπορία του πετρελαίου και να παρακρατούν ικανές ποσότητες καυσίμου προκειμένου να τις προωθούν εκ νέου στην αγορά ως πετρέλαιο κίνησης- θέρμανσης.

 

Η απόφαση για την προφυλάκιση του Γιώργου Σπανού χαρακτηρίστηκε «άδικη και αυστηρή» από τους συνηγόρους υπεράσπισής του, ενώ επεισόδια δημιουργήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου έξω από τα Δικαστήρια του Πειραιά από συγγενείς κατηγορουμένων, εργαζόμενους στην ΕΤΕΚΑ και οπαδούς του Ατρόμητου.

 

Η κατηγορούμενη συνιδιοκτήτρια πρατηρίου υγρών καυσίμων, μετά την απολογία της αφέθηκε ελεύθερη με την επιβολή περιοριστικών όρων και την καταβολή εγγυοδοσίας 20.000 ευρώ. Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν και οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν χθες (τέσσερις οδηγοί φορτηγών, ένας εργάτης και ένας πρατηριούχος), ενώ σήμερα απολογούνται ο υπεύθυνος γεφυροπλάστιγγας του ΟΛΠ και δύο πρατηριούχοι.

 

Η μεθοδολογία

 

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης νομιμοποίησαν με τους παράνομους τρόπους δράσης τους, διαθέτοντας στην αγορά ποσότητες ναυτιλιακού καυσίμου ως πετρελαίου κίνησης- θέρμανσης, ποσόν 662.080 ευρώ. Σε προσυνεννόηση με τον κατηγορούμενο χειριστή γεφυροπλάστιγγας, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πετύχαιναν πλασματικές μετρήσεις, με παρέμβαση εκ των προτέρων στο λογισμικό των ηλεκτρονικών συστημάτων της γεφυροπλάστιγγας, ώστε να διασφαλίζεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο χειριστής της γεφυροπλάστιγγας φέρεται να λάμβανε 150 ευρώ ως αμοιβή για κάθε μετρικό τόνο διαφορά που διασφάλιζε.

 

Το κατηγορητήριο παρουσιάζει τους οδηγούς των βυτιοφόρων να γέμιζαν με νερό κάποιο από τα διαμερίσματα της δεξαμενής του βυτιοφόρου προκειμένου να προσμετράται μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμου.

 

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να μετρούσαν αντιδράσεις των υπευθύνων των πλοίων για την παραλαβή του καυσίμου και, όταν διαπίστωναν ότι η κατάσταση ήταν υπό τον σχετικό έλεγχο τους, επέβαιναν στις αντλίες και διοχέτευαν αέρα στις δεξαμενές του πλοίου, ενώ οι μετρητές του βυτιοφόρου κατέγραφαν ποσότητες πετρελαίου.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=177258