- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Παρελθέτω απ' εμού…

23/01/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Εκκλησία και Αριστερά» διοργανώνεται στο ΑΠΘ, αλλά πολλοί εκπρόσωποι τόσο του κλήρου όσο και των αριστερών δυνάμεων έσπευσαν να το «αφορίσουν»

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

[1]Παρά τη «γενναία» πρωτοβουλία για τη διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου με θέμα «Εκκλησία και Αριστερά», που άρχισε χθες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, φαίνεται ότι μερίδα του κλήρου αλλά και της Αριστεράς εξακολουθεί να αφορίζουν τον διάλογο. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «»ευλόγησε», αλλά δεν προσήλθε, ενώ ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ δεν απέστειλαν χαιρετισμό.

 

Ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εκπροσωπήθηκε από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο, ο οποίος ανεπισήμως ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι υπήρξε ζήτημα και «του είπα ότι θα το διευθετήσω εγώ…».

 

Στην ομιλία του, ο Ανθιμος προέταξε το θέμα της οικονομικής κρίσης και τα κοινωνικά προβλήματα ως ευκαιρία να συναντηθεί η Εκκλησία με την Αριστερά. «Σε αυτή τη δυσκολία είμαστε όλοι στον ίδιο δρόμο και πρέπει να είμαστε ενωμένοι χωρίς διχασμούς», τόνισε, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να θεωρούνται «εχθροί» της Εκκλησίας όσοι έχουν αριστερή συνείδηση.

 

Η διάθεση προσέγγισης διαφάνηκε και από τον χαιρετισμό του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα, που χαρακτήρισε «ιστορικό βήμα» τη διοργάνωση. «Συζητάμε με τον αρχιεπίσκοπο», είπε, «και θεωρούμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να έχουν ανοιχτό διάλογο με όλους τους φορείς». Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει σε πάγιες θέσεις του, όπως ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και η μισθοδοσία των κληρικών, επισημαίνοντας στη συνέχεια: «Νομίζω ότι μπορούμε να συλλειτουργήσουμε ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες διαδικασίες αλληλεγγύης, σε μια χώρα που βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση». Κατηγόρησε για «εμμονές και συμφέροντα» όσους αντέδρασαν στο συνέδριο, τονίζοντας ότι «πάντα υπάρχουν άνθρωποι και θεσμοί οι οποίοι αντιδρούν, είτε από ιδεολογικές ή κρατικίστικες εμμονές ή και από ίδια συμφέροντα».

 

«Εκκλησία και Αριστερά συναντήθηκαν σε κορυφαίες στιγμές της χώρας», τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας Θόδωρος Παπαθεοδώρου και χαιρέτισε την πρωτοβουλία. Ανέφερε ότι σήμερα ο διάλογος των δύο πλευρών διαφαίνεται από τις συνομιλίες της Αρχιεπισκοπής με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Μιχαήλ Τρίτος, υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να προχωρήσουν σε μια τίμια αυτοκριτική και να εγκαταλείψουν θέσεις που μέχρι σήμερα οδηγούσαν σε προκαταλήψεις και αγκυλώσεις.

 

Για όσους έσπευσαν να… αφορίσουν το συνέδριο και θορυβήθηκαν για την αλλοίωση της καθαρότητας των ιδεών, ο πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας, Χρυσόστομος Σταμούλης, ξεκαθάρισε πως «η αδυναμία διαλόγου ισχυροποιεί τη δαιμονοποίηση και τον δογματισμό.

 

Η παρουσία των θρησκευτικών συμβόλων στους δημόσιους χώρους αλλά και η εκκλησιαστική περιουσία αποτέλεσαν πεδίο ενδιαφέρουσας συζήτησης και επιχειρηματολογίας τόσο από ιερείς όσο και από ακαδημαϊκούς και στελέχη της Αριστεράς στη βραδινή συνεδρία.

 

- Ο μητροπολίτης Κοζάνης Ιγνάτιος επισήμανε ότι η Εκκλησία έχει δημόσιο ρόλο, άρα και ανάγκη παρουσίας στον δημόσιο χώρο. Εκανε επίσης νύξη κατά του «νεοφασισμού», ξεκαθαρίζοντας ότι η Εκκλησία πρέπει να αντιταχθεί στο φαινόμενο πριν πάρει σάρκα και οστά.

 

- Η καθηγήτρια Νομικής του ΑΠΘ και υποψήφια με το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ιφιγένεια Καμτσίδου, μιλώντας περί καταπίεσης με τη χρήση θρησκευτικών συμβόλων, επισήμανε ότι ένας δάσκαλος μπορεί να φοράει ράσα, εάν κατά τα λοιπά σέβεται τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας των μαθητών.

 

- Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννης Παπαθεοδώρου μίλησε για τα σύμβολα των θρησκειών στον δημόσιο χώρο, στις διαφορές από χώρα σε χώρα και ανέφερε παραδείγματα αποκλεισμού συμβόλων και θρησκευτικών εκδηλώσεων.

 

- Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης μίλησε για τον «σκανδαλώδη τρόπο προνομιακής φορολόγησης της Εκκλησίας», ενώ υπενθύμισε ότι το 2003 η εκκλησιαστική περιουσία φορολογούνταν κατά 30% περισσότερο. Αναφέρθηκε, επίσης, χωρίς να κατονομάσει, σε έγγραφο μητροπολίτη προς τις ενορίες του, με το οποίο υποδείκνυε τρόπους πώς να φοροδιαφεύγουν!

 

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ στην έναρξη των εργασιών παρέστησαν ο έκπτωτος περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=17738