- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ζητείται περιφερειάρχης

25/02/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται για τη Ν.Δ. η Αττική, με άγνωστο Χ τον Παχατουρίδη, ενώ η δήλωση Μιχελάκη ότι οι υποψήφιοι πρέπει να παραιτηθούν από βουλευτές «ναρκοθέτησε» και την ευρωλίστα

 

Της Αλίκης Μάτση

 

Δυστοκία στην εξεύρεση του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής παρατηρείται στη Ν.Δ., την ίδια ώρα που το μέγαρο Μαξίμου επιλέγει να προχωρήσει σε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο εκλογής των ευρωβουλευτών.

 

Οι πληροφορίες για το πρόσωπο του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής που θα υποστηρίξει η Ν.Δ. είναι αντιφατικές. Κατά μια εκδοχή αναμένουν ακόμη την απάντηση του νυν δημάρχου Περιστερίου Γ. Παχατουρίδη.

 

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε στην «Εφ.Συν.» ότι είναι η μοναδική μέχρι στιγμής επιλογή. Στο δε ερώτημα πώς συνάδει αυτό μετά τη δήλωση του ίδιου του κ. Παχατουρίδη ότι ο περιφερειάρχης θα πρέπει να είναι «αντιμνημονιακός», η απάντηση ήταν «μα και ο πρωθυπουργός είναι αντιμνημονιακός. Νομίζετε ότι εμείς θέλουμε να εποπτεύεται η χώρα από τρίτους;»

 

Στον αέρα ο Σγουρός

 

Αλλο στέλεχος της Ν.Δ. ωστόσο έλεγε στην «Εφ.Συν.» ότι «το θέμα Παχατουρίδη έχει κλείσει και την όλη υπόθεση χειρίζεται το μέγαρο Μαξίμου. Φαίνεται ωστόσο ότι το όνομα του υφυπουργού Ανάπτυξης Θ. Σκορδά έχει φύγει αυτή την ώρα από το τραπέζι. Οι δε παραινέσεις από μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου, αλλά και από μερίδα βουλευτών, όπως η Φωτεινή Πιπιλή, να υποστηρίξει και η Ν.Δ. τον νυν περιφερειάρχη Γ. Σγουρό, τον οποίο χθες δήλωσε ότι στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, δεν μοιάζει να εισακούονται. Χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης σε συνέντευξη του (στο Βήμα FM) το απέκλεισε και δεν είναι ο μόνος στην κυβέρνηση και το κόμμα.

 

Πάντως, στην κυβέρνηση δεν σκέφτονται να ισχύσει και για τους υποψηφίους της τοπικής αυτοδιοίκησης αυτό που θα ισχύσει για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές.

 

Διότι, στην ίδια συνέντευξη χθες ο κ. Μιχελάκης ανακοίνωσε ότι με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά όσοι βουλευτές της Ν.Δ. αποφασίσουν να θέσουν υποψηφιότητα για το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να παραιτηθούν των εδρών τους στο ελληνικό.

 

Η απόφαση αφορά αποκλειστικά και μόνο τη Ν.Δ., αφού, σε αντίθεση με την απόφαση Σαμαρά, με την τροπολογία που καταθέτει στη Βουλή ο κ. Μιχελάκης αίρονται τα ασυμβίβαστα. Που σημαίνει ότι βουλευτές όλων των άλλων κομμάτων, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για το ευρωκοινοβούλιο, κρατώντας παράλληλα την έδρα τους στην ελληνική Βουλή. Ετσι αν δεν εκλεγούν στις 25 Μαΐου έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν την έδρα τους κι ούτε γάτα ούτε ζημιά.

 

Το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο η κυβέρνηση επέλεξε να καταθέσει την τροπολογία; Και η απάντηση είναι πως ήταν απαίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και συγκυβερνώντος Ε. Βενιζέλου, αφού κάποιοι εκ των δικών του βουλευτών θέλουν να εκτεθούν και για το ευρωκοινοβούλιο, προφανώς με αβέβαια αποτελέσματα.

 

Κατά τα λοιπά ο κ. Μιχελάκης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως ολόκληρη η χώρα θα λογιστεί ως μια περιφέρεια, ενώ οι ψηφοφόροι θα σταυροδοτούν έως τέσσερις υποψηφίους, όπως δηλαδή και στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β΄Αθήνας.

 

Ονόματα για Ευρώπη

 

Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής φέρουν εκ των βουλευτών της Ν.Δ. να θέτει υποψηφιότητα ο και πρώην γραμματέας του κόμματος Μ. Κεφαλογιάννης. Αλλα ονόματα υποψηφίων που ακούγονται είναι των νυν ευρωβουλευτών Μαριέττας Γιαννάκου, Γ. Κουμουτσάκου και Ρόδης Κράτσα. Ο Γ. Πουπάκης φέρεται να επιστρέφει στην Ελλάδα, ενώ ορισμένες πληροφορίες τον θέλουν να «μετακομίζει» στους Ανεξάρτητους Ελληνες.

 

Ενα δεύτερο ερώτημα είναι γιατί το ασυμβίβαστο στη Ν.Δ. θα ισχύσει μόνο για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και όχι και για τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες. Πολλώ δε μάλλον που κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Κυρ. Μητσοτάκης, έχουν ήδη πάρει δημόσια θέση υπέρ του αντιθέτου.

 

Η απάντηση είναι προφανέστατη. Οι διπλές υποψηφιότητες σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες της χώρας (Δήμος Αθηναίων, περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κ.λπ.) δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα αλλά και εσωκομματικά προβλήματα στη Ν.Δ. Και η επιλογή του πρωθυπουργού είναι να μην τα επιτείνει, με δεδομένη και την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της συγκυβέρνησης.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=177508