- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Το «μαύρο» στην ΕΡΤ, δυναμίτης στο «Xenia»
25/02/14 ART
Η πολυαναμενόμενη νέα ταινία του δημιουργού της «Στρέλλας» αδυνατεί να ολοκληρωθεί και κινδυνεύει να χάσει και τους ξένους συμπαραγωγούς της. Η αιτία είναι ότι δεν πήρε ποτέ τις 130 χιλιάδες συμμετοχής της ΕΡΤ λόγω της εκκρεμούς κατάστασης του εθνικού τηλεοπτικού φορέα
Της Βένας Γεωργακοπούλου
Τον Σεπτέμβριο του 2013 η «Λιμπερασιόν» έστελνε στην Ελλάδα δημοσιογράφο για να παρακολουθήσει τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Πάνου Κούτρα «Xenia» και της αφιέρωνε ένα δισέλιδο.
Χθες, ο «Ελληνας Αλμοδόβαρ», όπως τον αποκαλούσε η γαλλική εφημερίδα, με μια δραματική ανοιχτή επιστολή, δική του και της Ελένης Κοσσυφίδου, συνεταίρου του στην εταιρεία «100% Synthetic», προς τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού Γ. Στουρνάρα και Π. Παναγιωτόπουλο, αλλά και σε όλη την ηγεσία της Δημόσιας Τηλεόρασης (Ειδική Διαχειρίστρια, υπεύθυνους Προγράμματος και Οικονομικών και τέως διευθύνοντα σύμβουλο και ειδικό διαχειριστή ΕΡΤ Α.Ε. κ.λπ.) δηλώνει ότι «αδυνατεί να ολοκληρώσει την ταινία και να την καταθέσει σε φεστιβάλ του εξωτερικού», ότι οι ξένοι συμπαραγωγοί του είτε ετοιμάζονται να υπαναχωρήσουν από τη χρηματοδότηση είτε την έχουν παγώσει και ότι ο ίδιος χρωστά σε «φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και στο Δημόσιο». Και η αιτία; Το «μαύρο» στην ΕΡΤ, βασικού Ελληνα συμπαραγωγού της ταινίας (130 χιλιάδες ευρώ), μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη NOVA και τη Feelgood Entertainement.
Το κλείσιμο της ΕΡΤ, τον περασμένο Ιούνιο, τον βρήκε στη μέση των γυρισμάτων κι ενώ δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί η σύμβαση συμπαραγωγής με την ΕΡΤ (είχε θεωρηθεί από τη νομική της υπηρεσία, είχε υπογραφεί από τη δική του εταιρεία, αλλα όχι και από την κρατική τηλεόραση). Παρ' όλα αυτά, ο Πάνος Κούτρας δεν σταμάτησε την ταινία. «Θα ήταν αδύνατον», εξηγεί, «από επαγγελματισμό απέναντι στους χρηματοδότες μας, αλλά και από συνέπεια απέναντι στη συνείδησή μας ως κινηματογραφιστές. Σίγουρα πήραμε ένα τεράστιο ρίσκο, αλλά είχαμε απόλυτη πίστη στις δεσμεύσεις ενός έννομου κρατικού μηχανισμού». Διαψεύστηκαν οικτρά.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι υποχρεώσεις της ΕΡΤ Α.Ε., που δεν υπάρχει πια, έχουν μεταβιβαστεί στο υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι η ΝΕΡΙΤ να λειτουργήσει κανονικά και να μπορεί να φανεί συνεπής προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι σε ελληνικές ταινίες (9 από αυτές έχουν και την υπογραφή της ΕΡΤ στη σύμβασή τους), το ελληνικό σινεμά και οι Ελληνες παραγωγοί είναι σε κατάσταση απελπιστική. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα δίνουν συνέντευξη Τύπου η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και η Ενωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, με θέμα «Δημιουργός… Απειλούμενο Είδος».
Ο υπεύθυνος προγράμματος της ΔΤ, Δημήτρης Σοφιανόπουλος, μας δήλωσε χθες: «Πέρα από τη γραφειοκρατία, υπάρχει και η ουσία. Και αυτή είναι ότι η κρατική τηλεόραση δεσμεύεται από τον νόμο να ενισχύει το ελληνικό σινεμά. Δίνουμε μάχη για να πάρουν οι ταινίες τα χρήματα που δικαιούνται. Θα μπορούσε να έχει ήδη λυθεί το θέμα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών».
Αντίθετα, ο Πάνος Κούτρας στην επιστολή του καταγγέλλει ότι «οι αρμόδιοι κωφεύουν, εθελοτυφλούν, απέχουν». Και ζητά «να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι όλων των Ελλήνων κινηματογραφιστών, που βρίσκονται χρεωμένοι και εκτεθειμένοι από την εκκρεμή κατάσταση του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Να στηρίξουν, επιτέλους, ανοιχτά και απερίφραστα τον ελληνικό κινηματογράφο, που αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα συνεχίζει να αποτελεί τη μοναδική γέφυρα ουσιαστικής και δημιουργικής επικοινωνίας με τον υπόλοιπο πλανήτη και το αύριο».
Ο σκηνοθέτης του «Χenia» αποτελεί και ξεχωριστή περίπτωση. Με τις προηγούμενες ταινίες του, κυρίως την «Επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά» (2000) και τη «Στρέλλα» (2009), έκανε αίσθηση στην Ευρώπη. Οντας και ο ίδιος κοσμοπολίτης, σοβαρός και Ευρωπαίος με τα όλα του, κατάφερε και εξασφάλισε για τη νέα του ταινία ένα καταπληκτικό πακέτο χρηματοδότησης από το εξωτερικό: ARTE (το περίφημο πολιτιστικό γαλλο-γερμανικό κανάλι), CNC-Cinema du Monde (Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου), Eurimages (χρηματοδοτικός οργανισμός του Συμβουλίου της Ευρώπης), MEDIA (πρόγραμμα της Ε.Ε. για στήριξη οπτικοακουστικού έργου) και Κέντρο Κινηματογράφου Βρυξελλών.
Τώρα είναι εκτεθειμένος προς όλους τους παραπάνω, με αποτέλεσμα, όπως γράφει στην επιστολή του, «επικείμενες δυσμενείς και απρόβλεπτες αξιώσεις εκ μέρους τους, λόγω της αθέτησης της υπόσχεσης παράδοσης ενός άρτιου καλλιτεχνικού έργου, που αδυνατεί λόγω μη εκπλήρωσης του χρηματοδοτικού του πλάνου να ολοκληρωθεί».
Με λίγα λόγια, οι υγιείς δυνάμεις του ελληνικού σινεμά, που τα τελευταία χρόνια μας έχουν φτάσει μέχρι τα Οσκαρ και τα μεγαλύτερα φεστιβάλ, «δυναμιτίζονται», όπως γράφει και ο Πάνος Κούτρας, ενώ «καταπατούνται νόμοι (σ.σ. για το 1,5%) του κράτους από το ίδιο το κράτος».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=177538
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε