- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Διπλωματικός «πυρετός» για την επόμενη μέρα της Ουκρανίας

03/03/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες, ενώ ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την χερσόνησο της Κριμαίας, που ανήκει στην Ουκρανία και όπου ελλιμενίζεται ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σήμερα, Δευτέρα, έγινε τηλεφωνική συνομιλία του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μεντβέντεφ, ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είναι αναγκαίο να προστατευθούν τα συμφέροντα όλων των πολιτών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της Κριμαίας, καθώς και των πολιτών της Ρωσίας, που βρίσκονται στην Ουκρανία».

Παράλληλα, απόψε το βράδυ (στις 10:30 ώρα Ελλάδας) θα γίνει νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η προηγούμενη συνεδρίαση του ΣΑ είχε γίνει το Σάββατο, χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση.

Αναστολή για βίζα

Στις Βρυξέλλες διεξάγεται έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα την ουκρανική κρίση. Σε μία προσπάθεια πίεσης της Ρωσίας, οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. συμφώνησαν να αναστείλουν τις συνομιλίες με τη Ρωσία για θέματα θεωρήσεων (βίζας). Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν τη συνεργασία στο θέμα των θεωρήσεων από το 2007, με τη Ρωσία να θέλει να έχει πρόσβαση χωρίς θεώρηση στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, η Δύση εξετάζει πολιτική λύση για την Ουκρανία, γεγονός που αποτυπώνεται στις δηλώσεις ηγετών όπως είναι η Άνγκελα Μέρκελ. Δεν είναι πολύ αργά για να επιλυθεί η ουκρανική κρίση με πολιτικά μέσα, υποστηρίζει η Γερμανίδα καγκελάριος, παρά τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της Δύσης όσον αφορά τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Η Μέρκελ έχει προτείνει στον Πούτιν και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να σταλεί μια «αποστολή εξακρίβωσης των γεγονότων» την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας, τον έλεγχο της οποίας ανέλαβαν αναίμακτα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Εκπρόσωπος της Μέρκελ κάλεσε τη Μόσχα να απόσχει «από τη λογική της μετακίνησης στρατευμάτων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη για την κατάσταση και τα γεγονότα στην Κριμαία από τη γερμανική κυβέρνηση και τους δυτικούς εταίρους μας».

«Να σταλούν ξεκάθαρα μηνύματα σε Ρωσία – Ουκρανία»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος δήλωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στο ουκρανικό έδαφος είναι απαράδεκτες, ωστόσο πρόσθεσε πως η διεθνής διπλωματία θα πρέπει να επικρατήσει ώστε να επιλυθεί η κρίση.

«Η χρήση της διπλωματίας για την επίλυση κρίσεων δεν είναι αδυναμία. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μην πέσουμε στην άβυσσο της στρατιωτικής κλιμάκωσης», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ, ο οποίος προσερχόμενος στη ευρωπαϊκή Σύνοδο, ανέφερε πως «η Ευρώπη περνάει τη μεγαλύτερη κρίση από την πτώση του τείχους του Βερολίνου».

Παράλληλα, τόνισε ότι το σημερινό Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε. πρέπει να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα, τόσο προς τη Ρωσία, ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες είναι εντελώς απαράδεκτες, όσο και προς την ουκρανική κυβέρνηση, ότι οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην ανατολική Ουκρανία.

Πληροφορίες για τελεσίγραφο παράδοσης – γέφυρα

Την ίδια στιγμή, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας ζήτησε από τις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία να παραδοθούν ως τις 05:00 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ή να αντιμετωπίσουν στρατιωτική επίθεση. Τις πληροφορίες αυτές μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο μια πηγή από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. «Αν δεν παραδοθούν πριν τις 05:00 αύριο, θα ξεκινήσει μια πραγματική επίθεση εναντίον των μονάδων και των μεραρχιών των ενόπλων δυνάμεων σε ολόκληρη την Κριμαία», δήλωσε η πηγή αυτή του υπουργείου Άμυνας.

Το ουκρανικό υπουργείο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις πληροφορίες αυτές, ενώ δεν έχει υπάρξει σχόλιο προς το παρόν από τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας ο οποίος ελλιμενίζεται στην Κριμαία.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ φέρεται να δήλωσε πως η χώρα του θα προχωρήσει με τα σχέδια για την κατασκευή γέφυρας που θα συνδέει απευθείας τη Ρωσία με την περιοχή Κριμαία της Ουκρανίας.

«Όχι» Ρωσίας για ΟΑΣΕ

Η Ρωσία δεν είναι ακόμη έτοιμη να εγκρίνει την αποστολή μιας ομάδας εξακρίβωσης των γεγονότων στην Ουκρανία από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον οργανισμό Αντρέι Κελίν. Ο Κελίν σχολίασε ότι ο ΟΑΣΕ δεν έχει πάντα καλά αποτελέσματα στις αποστολές του. «Κάποιες αποστολές έχουν κάνει καλό στις χώρες που βρίσκονταν σε κρίση, όμως κάποιες από αυτές συνέβαλαν στην επιδείνωση της κατάστασης», δήλωσε.

«Ζητάμε από τη Ρωσία να πάρει τη σωστή απόφαση», σημείωσε από την πλευρά της η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, αναφερόμενη στην ενδεχόμενη αποστολή του ΟΑΣΕ για την οποία είναι πιθανό να χρειαστεί ομόφωνη απόφαση.

Έκκληση Γιατσένιουκ για σταθερότητα

«Υποστήριζα και εξακολουθώ να υποστηρίζω μια διπλωματική λύση στην κρίση, καθώς μια σύρραξη θα καταστρέψει τα θεμέλια της σταθερότητας όλης της περιοχή», δήλωσε ο Γιατσένιουκ σε συνάντησή του με Ουκρανούς επιχειρηματίες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν θα επιτρέψει στους κατοίκους ρωσικής καταγωγής που έχουν αυτοανακηρυχθεί ηγέτες της Κριμαίας να προσαρτήσουν τη χερσόνησο που πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

«Η αυτοανακηρυχθείσα και παράνομη κυβέρνηση της Κριμαίας τώρα προσπαθεί να κλέψει την εθνική ιδιοκτησία της Ουκρανίας. Θέλω να προειδοποιήσω αυτή την κυβέρνηση κατά οποιασδήποτε προσπάθειας να λεηλατηθεί να και προσαρτηθεί εθνική ιδιοκτησία», υπογράμμισε ο Γιατσένιουκ.

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός είχε σημειώσει ότι η χώρα του δεν θα παραδώσει ποτέ την Κριμαία σε κανέναν.

Αναταραχή στα χρηματιστήρια

Η ουκρανική κρίση επέφερε αναστάτωση στα διεθνή χρηματιστήρια. Μεταξύ άλλων, οι αγορές στη Ρωσία εμφανίστηκαν σήμερα θορυβημένες για τις συνέπειες τις οποίες πιθανόν θα έχει η επέμβαση στην Ουκρανία, η οποία δημιουργεί τον κίνδυνο η Μόσχα να απομονωθεί και να αποστερηθεί ξένες επενδύσεις τις οποίες έχει μεγάλη ανάγκη για να ανακάμψει η ανάπτυξή της, η οποία χαρακτηρίζεται πλέον ασταθής.

Οι δείκτες των χρηματιστηρίων της Μόσχας ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση με μεγάλη πτώση, ενώ το ρούβλι έπεσε επίσης σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ, ωθώντας τη ρωσική κεντρική τράπεζα να ανακοινώσει μια απροσδόκητη αύξηση του βασικού παρεμβατικού της επιτοκίου στο 7% (από 5,5% ως σήμερα), με διακηρυγμένο στόχο τη διατήρηση της «χρηματοοικονομικής σταθερότητας».

Το ευρώ ξεπέρασε για πρώτη φορά το ιστορικό υψηλό των 50 ρουβλιών, φθάνοντας τη συναλλαγματική ισοτιμία 1 ευρώ προς 51,20 ρούβλια. Το δολάριο ανέβηκε σε μια ισοτιμία 1 προς 37,0005 ρούβλια, φθάνοντας σε ένα επίπεδο που είχε να καταγραφεί από την οικονομική κρίση η οποία είχε πλήξει τη Ρωσία το 2009.

Στο χρηματιστήριο της Μόσχας οι δύο βασικοί δείκτες, ο Micex και ο RTS, έκλεισαν αντίστοιχα με πτώση 10,79% και 12,01%.

Οι αγορές κατέγραφαν εξάλλου πτώση σε όλη την Ευρώπη, όπου πολλές επιχειρήσεις – ειδικά στους τομείς της αγροτοβιομηχανίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας – έχουν προχωρήσει σε μαζικές επενδύσεις στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, ενθαρρυμένες από τους καλύτερους αναπτυξιακούς δείκτες σε σύγκριση με αυτούς των χωρών τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα μετοχές εταιρειών όπως η ρωσική κρατική επιχείρηση αερίου Gazprom, σημείωσαν τεράστια πτώση (-13,89%), όπως συνέβη και με τράπεζες, για παράδειγμα την ημιδημόσια Sberbank (-14,91%) αλλά με επιχειρήσεις του τομέα της ενέργειας όπως η Lukoil (-7,43%).

Εξάλλου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χρηματιστών, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας πούλησε σήμερα ως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 2% του χρυσού και των αποθεμάτων της σε ξένο συνάλλαγμα, για να περιορίσει την πτώση του ρουβλιού.

Την ίδια στιγμή, το δολάριο και το γιεν ενισχύθηκαν τη Δευτέρα στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν την ασφάλεια αυτών των νομισμάτων, με φόντο την ουκρανική κρίση.

Στο Κίεβο το ΔΝΤ

Μια ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένεται να φτάσει αύριο (Τρίτη) στην Ουκρανία για να συζητήσει ένα σχέδιο οικονομικής βοήθειας της χώρας με τις νέες αρχές που ζήτησαν την υποστήριξή του. Η αποστολή, που αναμένεται να παραμείνει στην Ουκρανία ως τις 14 Μαρτίου, «θα εκτιμήσει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση» και «θα συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός προγράμματος» βοήθειας, επισημαίνει το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφτασαν σήμερα στο Κίεβο, δήλωσε η Πία Αρενκίλντε εκπρόσωπος της Κομισιόν χωρίς όμως να διευκρινίσει τον στόχο και τη διάρκεια της αποστολής τους. «Κανένα κράτος μέλος δεν θα κινηθεί χωρίς μια εκτίμηση των οικονομικών αναγκών της Ουκρανίας από το ΔΝΤ», διευκρίνισε ευρωπαϊκή πηγή.

Άδεια τα κρατικά ταμεία

Αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του την Πέμπτη ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ ζήτησε επισήμως τη βοήθεια του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι τα κρατικά ταμεία είναι «άδεια». Αρχικά οι νέες αρχές του Κιέβου είχαν πει ότι χρειάζονται συνολικά 35 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι αναμένουν 15 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από το ΔΝΤ για φέτος.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία ζητεί τη βοήθεια του ΔΝΤ. Τον Ιούλιο του 2010 το Ταμείο είχε δώσει δάνειο 15,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο, το οποίο στη συνέχεια μπλόκαρε στις αρχές του 2011, καθώς οι ουκρανικές αρχές αρνούνταν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσε σε αντάλλαγμα.

Συνεχίζεται η αποβίβαση Ρώσων στρατιωτών

Ρώσοι στρατιώτες συνεχίζουν να αποβιβάζονται μαζικά στην Κριμαία, κατήγγειλαν σήμερα ουκρανοί συνοριοφύλακες, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν δύο φορές τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στη διάρκεια της νύχτας.

Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών δέκα ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα και οκτώ μεταγωγικά αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στην Κριμαία, χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά οι ουκρανικές αρχές, σε παραβίαση των συμφωνιών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για το καθεστώς του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που προβλέπουν ότι το Κίεβο θα πρέπει να ενημερώνεται 72 ώρες πριν οποιαδήποτε μετακίνηση στρατευμάτων.

Από την 1η Μαρτίου τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία του Στόλου της Βαλτικής έχουν επίσης αφιχθεί στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, σύμφωνα πάντα με τους Ουκρανούς συνοριοφύλακες. Στρατιώτες χωρίς διακριτικά που φέρονται να ενεργούν για λογαριασμό των φιλορωσικών τοπικών αρχών της Κριμαίας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μέρος της χερσονήσου αυτής, περιορίζοντας τους Ουκρανούς στρατιώτες στα στρατόπεδά τους.

Διώξεις κατά του επικεφαλής του «Δεξιού Τομέα»

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ασκήθηκαν διώξεις κατά του επικεφαλής του ουκρανικού ακροδεξιού κινήματος Δεξιός Τομέας, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κίεβο, για «υποκίνηση σε τρομοκρατία» στη Ρωσία. Η ρωσική επιτροπή έρευνας, το κύριο όργανο που είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή ποινικών ερευνών στη Ρωσία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι έχει ασκήσει διώξεις εναντίον του Ντμίτρο Γιάρος επειδή υποκίνησε δημόσια «σε τρομοκρατία και εξτρεμισμό».

«Σύμφωνα με την έρευνα, ο επικεφαλής της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Πράβι Σέκτορ (Δεξιός Τομέας) Ντμίτρο Γιάρος κάλεσε σε ομιλίες του τις αντιρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε εξτρεμιστικές πράξεις και να σπείρουν τον τρόμο στο ρωσικό έδαφος», εξηγεί στην ανακοίνωσή της η επιτροπή. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται η πρόθεση της επιτροπής να ζητηθεί η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εναντίον του Γιάρος.

Ο Δεξιός Τομέας είναι ένα παραστρατιωτικό κίνημα, το οποίο ο Γιάρος έχει χαρακτηρίσει «εθνικιστικό όμως όχι φασιστικό», που αύξησε τη δημοτικότητά του μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Κίεβο εμφανιζόμενο στην πρώτη γραμμή στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=178934