- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ναπολεόντειος… Πιλάτος

05/03/14 ΕΛΛΑΔΑ

Δεν ξεκαθάρισε τη θέση του για τις αρμοδιότητες των Συμβουλίων των Πανεπιστημίων ο Κων. Αρβανιτόπουλος στη χθεσινή του συνάντηση με τους πανεπιστημιακούς

 

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

Στρατηγική «διαίρει και βασίλευε» εφαρμόζει ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος απέφυγε να πάρει θέση σε σχέση με τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων των Συμβουλίων των Πανεπιστημίων, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τις πρυτανικές αρχές και τα Συμβούλια των ιδρυμάτων.

 

Ο κ. Αρβανιτόπουλος επέλεξε να τηρήσει στάση διαιτητή, την ώρα που οι διατάξεις του νόμου 4009/2011, που θέτει το πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, και του συμπληρωματικού του 4078/2012 δημιουργούν ασάφειες ως προς τις αρμοδιότητες των Συμβουλίων και τις σχέσεις τους με τους πρυτάνεις. Ασάφειες που γίνονται πεδίο σύγκρουσης μεταξύ πρυτανικών αρχών και Συμβουλίων.

 

Αβέβαιο περιβάλλον

 

«Βραδυφλεγείς βόμβες αποδεικνύονται τα προβλήματα που σχετίζονται με το ασαφές και αντιφατικό θεσμικό καθεστώς, τα οποία δημιουργούν ένα ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον λειτουργίας στα ιδρύματα», λέει χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, προεδρεύων της Συνόδου των πρυτάνεων.

 

Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, μέσα στο συγκεκριμένο θεσμικό καθεστώς αφαιρούνται αρμοδιότητες από τις πρυτανικές αρχές και εκχωρούνται στα Συμβούλια, τα οποία μετατρέπονται από ελεγκτικά όργανα σε αποφασιστικά διοικητικά.

 

Σημαντικότερο σημείο τριβής αποτελεί η εκλογή πρυτάνεων και κοσμητόρων, κατά την οποία τα Συμβούλια επιλέγουν ανάμεσα σε τρεις υποψηφιότητες.

 

Σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές, «οι πρυτάνεις και οι κοσμήτορες πρέπει να εκλέγονται δημοκρατικά και όχι να προεπιλέγονται», ενώ ο ρόλος των Συμβουλίων «πρέπει να καθοριστεί υπέρ της Δημοκρατίας». Τα Συμβούλια, από την άλλη, που δεν θέλουν να περιοριστούν σε «διακοσμητικό ρόλο», υποστηρίζουν ότι στον αρχικό νόμο προβλεπόταν ο πρύτανης να επιλέγεται απευθείας από το Συμβούλιο και όχι μεταξύ τριών. Τελευταίο επεισόδιο που δείχνει το χάσμα ήταν οι εκλογές κοσμήτορα στη Φιλοσοφική, όπου το Συμβούλιο απέρριψε τη μοναδική υποψήφια.

 

Για τους πρυτάνεις, οι οποίοι ζητούν τροποποίηση του νόμου Διαμαντοπούλου, η εκλογή πρέπει να γίνεται άμεσα από το σώμα των εκλεκτόρων, ενώ θέλουν ρητή και σαφή διάκριση αρμοδιοτήτων μεταξύ Συγκλήτου, πρυτάνεως και Συμβουλίου Ιδρύματος.

 

Ζητούν επίσης απαντήσεις, εν όψει των πρυτανικών εκλογών του Μαΐου, σε σειρά ερωτήσεων, ανάμεσα στις οποίες: αν οι νυν πρυτάνεις έχουν δικαίωμα να θέσουν ξανά υποψηφιότητα, αν ισχύει το ίδιο όριο ηλικίας για τους Ελληνες και τους αλλοδαπούς υποψηφίους και τι γίνεται με όσους βρίσκονται κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης. Ο υπουργός για τις απαντήσεις παραπέμπει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

 

Οι χρησμοί του υπουργού

 

«Το υπουργείο, αντί να παίρνει θέση και να δίνει λύσεις, αναζητά, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, σε νομικούς παράγοντες την ερμηνεία των χρησμών του θεσμικού πλαισίου, το οποίο αδυνατούν να ερμηνεύσουν ακόμη και οι ίδιοι οι συντάκτες του. Φτάσαμε λοιπόν στο τραγελαφικό σημείο η κυβέρνηση να αναζητεί τώρα την ερμηνεία των νόμων που η ίδια ψήφισε. Ή, αλλιώς, φτάσαμε στο σημείο ο ίδιος ο νομοθέτης να προσφεύγει σε ερμηνείες τρίτων προκειμένου να αντιληφθεί ποια είναι η βούλησή του», τονίζει ο Γ. Μυλόπουλος.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=179450