- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Κόντρα στη Βουλή με αφορμή το βιβλίο του Κουφοντίνα

06/03/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενταση επικράτησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή το βιβλίο του καταδικασμένου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα.

 

Ολα ξεκίνησαν όταν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που αφορά μεταξύ άλλων την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διεξάγει χημικό πόλεμο εναντίον του εχθρού λαού» και ότι έχει μετατρέψει τα ΜΑΤ σε σήμα κατατεθέν της.

 

Το γάντι σήκωσε αμέσως ο Μάκης Βορίδης (Ν.Δ.), λέγοντας ότι «σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνύπαρξη, η συνοίκηση, η υπεράσπιση και η προλόγιση τρομοκρατών». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. αναρωτήθηκε αν είχε «φιλολογικές αγωνίες ο συνάδελφός σας ο κ. Γιαννόπουλος της συνιστώσας “Ρόζα” που προλογίζει βιβλίο του Κουφοντίνα, καταδικασμένου τρομοκράτη» και κοιτώντας προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε: «“Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι” και ταυτόχρονα να κόπτεσθε για τα μισθολογικά τους δικαιώματα, δεν γίνεται».

 

«Ακροδεξιό παραλήρημα»

 

Αμεσα παρενέβη εκ νέου ο κ. Λαφαζάνης, κάνοντας λόγο για «ακροδεξιό παραλήρημα» του κ. Βορίδη και «κατήφορο που παραπέμπει σε μετεμφυλιακές καταστάσεις». «Δεν μπορείτε να χαρακτηρίζετε τρομοκράτες την αξιωματική αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

 

Ανταπαντώντας, ο βουλευτής της Ν.Δ. τόνισε ότι «το να νομιμοποιείτε πολιτικά καταδικασμένους για τρομοκρατία είναι δική σας κατρακύλα. Βλέπω όμως ότι τελικά είναι συνειδητή επιλογή σας».

 

Ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Βορίδη να απαντάει πως «δεν θα αποφύγετε τα πολιτικά ζητήματα με πολιτικές κοντρίτσες».

 

Στη συνέχεια, λαμβάνοντας τον λόγο ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) πήρε αποστάσεις από όσα ακούστηκαν, μιλώντας για «ψευδεπίγραφη πόλωση μεταξύ ακρότητας και αφέλειας, όμως έτσι δεν πάει μπροστά η χώρα».

 

Από την πλευρά του ο Νότης Μαριάς (ΑΝ.ΕΛΛ.) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την Αστυνομία «για να χτυπά τις αντιδράσεις του λαού και των κινημάτων».

 

Ο Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) επέκρινε ωστόσο τον Π. Λαφαζάνη, λέγοντας ότι «είναι εγκληματικό να ισοπεδώνουμε τα πάντα», εξηγώντας ότι δεν μπορούμε να μην αναγνωρίζουμε τα επιτεύγματα της μεταπολίτευσης και το πόσο άλλαξε η Αστυνομία.

 

Εξίσου επικριτικός με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ), λέγοντας ότι η καταστολή δεν αλλάζει με τις κυβερνήσεις. «Επί ΠΑΣΟΚ δεν είχαμε χημικά; Τα πράσινα κλομπ βάραγαν διαφορετικά;», αναρωτήθηκε.

 

Χ. Ιωάννου

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Ξανασερβίρουν τα ίδια σενάρια

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Τι κι αν φυλακισμένα μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών και της RAF έχουν εκδώσει βιβλία στις χώρες τους για την πορεία τους; Στην Ελλάδα, η Ν.Δ. και άλλοι παράγοντες εξέφρασαν τον «αποτροπιασμό» τους για την έκδοση του βιβλίου του πρώην μέλους της ένοπλης οργάνωσης «17 Νοέμβρη», Δημήτρη Κουφοντίνα και επιχείρησαν να επαναφέρουν τα σενάρια περί στήριξης της τρομοκρατίας από την αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Η Συγγρού, διά της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, θέλησε να εμπλέξει μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση. «Είναι ντροπή για τη δημοκρατία το γεγονός ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προλογίζει το βιβλίο του τρομοκράτη, κατά συρροή δολοφόνου Δημήτρη Κουφοντίνα “ξεπλένοντας” τον ίδιο και τις πράξεις του», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα «να αποδοκιμάσει και να απομακρύνει τον κ. Γιαννόπουλο από τον ΣΥΡΙΖΑ».

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε λακωνικά: «Ο κ. Ν. Γιαννόπουλος ουδέποτε υπήρξε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τ’ άλλα, καλή Σαρακοστή».

 

Ο ίδιος ο Νίκος Γιαννόπουλος επιβεβαίωσε ότι δεν εντάχθηκε ποτέ στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας για διάφορους κύκλους που αναφέρονται στον ΣΥΡΙΖΑ «για να συντηρούν το αγαπημένο τους τρομοϋστερικό και εμφυλιοπολεμικό κλίμα». Πρόσθεσε δε ότι κατέθεσε «ως μάρτυρας υπεράσπισης του Δημήτρη Κουφοντίνα, υποστηρίζοντας ότι η «17 Νοέμβρη» υπήρξε οργάνωση της επαναστατικής Αριστεράς και οι κατηγορούμενοι ως μέλη της πολιτικοί κρατούμενοι» και συμπλήρωσε ότι το βιβλίο «είναι εξαιρετικό και αξίζει να διαβαστεί από όσους και όσες δεν έχουν παρωπίδες και ασφυκτιούν μέσα στη «νομιμότητα» των μνημονίων, της λεηλασίας της ζωής μας, της γενικευμένης βαρβαρότητας».

 

Η κόντρα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έφτασε μέχρι τη Βουλή όπου ο Μάκης Βορίδης κάλεσε την Κουμουνδούρου να ξεκαθαρίσει τη θέση της και την κατηγόρησε ότι είναι «συνειδητή επιλογή» του ΣΥΡΙΖΑ «η στήριξη της τρομοκρατίας». Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για «ακροδεξιό παραλήρημα του κ. Βορίδη, που παραπέμπει σε μετεμφυλιακές καταστάσεις» και αναρωτήθηκε: «Πού θέλετε να πάτε τον τόπο; Στην πολιτική ανωμαλία; Κατηγορείτε περίπου ως τρομοκράτες την αξιωματική αντιπολίτευση; Αυτό είναι το κράτος που θέλετε;».

 

Ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι «έχει αποδείξει την πίστη του στον πλουραλισμό των ιδεολογικών, πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών ρευμάτων» και σημείωσε ότι «η έκδοση ενός βιβλίου δεν σημαίνει ότι ο εκδοτικός οίκος συμμερίζεται ή ταυτίζεται με τις απόψεις των συγγραφέων».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=179670