- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Αν κλείσουν οι στρόφιγγες…
06/03/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
→Η χώρα μας έχει αποθέματα για επτά έως δώδεκα μέρες
Του Βασίλη Γεώργα
Σχέδια επί χάρτου, για να μην ξεμείνει η Ευρώπη από ρωσικό φυσικό αέριο στην περίπτωση που κλείσουν οι στρόφιγγες του ενεργειακού εφοδιασμού μέσω Ουκρανίας, καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ελληνική κυβέρνηση να παρακολουθεί προβληματισμένη αλλά χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις, υπολογίζοντας πως τα αποθέματα διασφαλίζουν την τροφοδοσία νοικοκυριών και επιχειρήσεων για επτά ώς δώδεκα μέρες. Στο προχθεσινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει «ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων» και επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κρίσης. Το χειρότερο σενάριο αυτή τη στιγμή δείχνει πως αν διακοπτόταν η τροφοδοσία της Ευρώπης μέσω Ουκρανίας, η οποία προμηθεύει ετησίως περί τα 80 από τα 160 δισ. κ.μ. ρωσικού φυσικού αερίου, θα προέκυπτε ένα έλλειμμα περίπου 6,5 δισ. κυβικών μέτρων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Από τον περιορισμό των ποσοτήτων θα επηρεάζονταν κυρίως οι βαλκανικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και ενδεχομένως η Τουρκία, οι οποίες εξαρτώνται σε συντριπτικό βαθμό από το ρωσικό αέριο και δεν διαθέτουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται θεωρητικά και η Ελλάδα, η οποία καλύπτει το 60% των συνολικών της αναγκών με ρωσικό φυσικό αέριο από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό μέσω Ουκρανίας. Η χώρα μας έχει ήδη παραγγείλει και περιμένει να παραλάβει ένα ακόμη φορτίο 75.000 κυβικών μέτρων συμπιεσμένου αλγερινού αερίου, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στις 14 Μαρτίου, αυξάνοντας κοντά στο 100% την πληρότητα των αποθηκευτικών χώρων της Ρεβυθούσας. Τα αποθέματα αυτά αρκούν για περίπου μία εβδομάδα, χρόνος που διπλασιάζεται εφόσον χρειαστεί να διακοπούν βιομηχανικές καταναλώσεις, ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες κ.ά.
Το πιθανολογούμενο «έλλειμμα» των 6,5 δισ. κ.μ. δεν θεωρείται μεγάλο σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, και το μεγαλύτερο μέρος του μπορεί σχετικά εύκολα να καλυφθεί προς όφελος των χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης καθώς:
* σε 2 δισ. κ.μ. υπολογίζονται τα αποθέματα στην Ε.Ε.
* 1,8 δισ. κ.μ. μπορεί να προμηθεύσει προς την Ευρώπη ο αγωγός Nord Stream που καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία
* 0,5 δισ. κ.μ. ο αγωγός Blue Stream
* 0,5 δισ. κ.μ. η Νορβηγία
* Αλλα 0,9 δισ. κ.μ. μπορούν να προέλθουν από εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία κ.α.
Θεωρητικά οι ανάγκες που δεν καλύπτονται περιορίζονται με βάση τους παραπάνω υπολογισμούς σε 400-800 εκατ. κυβικά μέτρα για όλη την Ευρώπη, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις χώρες της Βαλκανικής, και υπό την προϋπόθεση ότι τα κράτη αυτά δεν θα αποφάσιζαν να παρακρατήσουν ποσότητες που προορίζονται για άλλες χώρες προκειμένου να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Πρόταση για λογαριασμούς χωρίς «χαράτσια»
Πρόταση να καταργηθούν από τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου οι χρεώσεις από κάθε είδους «χαράτσια», φόρους, τέλη και εισφορές υπέρ τρίτων που ενώ είναι άσχετοι με την κατανάλωση ενέργειας, διπλασιάζουν το κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προτίθενται να καταθέσουν στο συμβούλιο κορυφής οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό τουλάχιστον φέρονται να συμφώνησαν μεταξύ άλλων στο προχθεσινό συμβούλιο υπουργών που έγινε στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ανέφερε χθες πως η συσσώρευση τόσων επιπλέον χρεώσεων στους λογαριασμούς επιβαρύνει υπέρμετρα τους καταναλωτές καθώς «χαράτσια» και λοιπές χρεώσεις φτάνουν να αντιστοιχούν ακόμη και στο 50% ενός λογαριασμού ρεύματος. Για παράδειγμα, σε έναν λογαριασμό ρεύματος με μόλις 1.040 κιλοβατώρες τετραμηνιαίας κατανάλωσης, το συνολικό κόστος φτάνει τα 220 ευρώ εκ των οποίων τα 120 ευρώ αντιστοιχούν σε ρεύμα και ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ενώ τα υπόλοιπα 100 ευρώ σε άσχετες χρεώσεις. Για όσους σπεύδουν να πανηγυρίσουν την κατάργηση των «χαρατσιών», φυσικά και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, αφού η πρόταση θα είναι να αποστέλλονται με διαφορετικά μπιλιετάκια στους πολίτες και όχι με τους λογαριασμούς ρεύματος κ.ά. Αν και μια τέτοια πρόταση πολύ δύσκολα θα περάσει σε πολιτικό επίπεδο, δεδομένου ότι οι προμηθευτές ενέργειας σε πολλές χώρες της Ε.Ε. αποτελούν «εισπρακτικούς μηχανισμούς» για τις κυβερνήσεις, τόσο η ΔΕΗ όσο και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν θέσει θέμα διαχωρισμού των χρεώσεων από τους λογαριασμούς αρκετές φορές στο παρελθόν, με την επισήμανση μάλιστα πως η μη πληρωμή τέτοιων χρεώσεων από τους πελάτες δεν πρέπει να συνδέεται με απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης. Σήμερα μέσω ΔΕΗ πληρώνουμε μεταξύ άλλων για χρήσεις που δεν σχετίζονται με την ηλεκτροδότηση:
● το περιβόητο «χαράτσι» ακινήτων που μετονομάστηκε σε ΕΕΤΑ
● τα ετήσια ανταποδοτικά τέλη υπέρ της ΡΑΕ κ.ά. (λοιπές χρεώσεις)
● τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που χρεώνεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς και υπολογίζεται επί της κατανάλωσης ενώ υπόκειται σε ΦΠΑ
● το ειδικό τέλος 5‰ το οποίο επίσης χρεώνεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς και υπολογίζεται επί της κατανάλωσης ρεύματος συν τον ΕΦΚ
● τα δημοτικά τέλη που χρεώνονται με βάση τα τετραγωνικά του ακινήτου
● τον δημοτικό φόρο που επίσης χρεώνεται με τα τετραγωνικά
● και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας με βάση τα τετραγωνικά, την τιμή ζώνη και την παλαιότητα.
Βασίλης Γεώργας
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=179768
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε