- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
ΔΕΗ: λίγα βάζεις, πολλά παίρνεις!
07/03/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι προβλέπει η προκήρυξη για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ που απεστάλη στη Βουλή. Ετοιμο και το ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ»
Του Βασίλη Γεώργα
Με συνοπτικές διαδικασίες δρομολογεί η κυβέρνηση τον τεμαχισμό της ΔΕΗ σε «φιλέτα» που θα πουληθούν σε ιδιώτες. Οι αγοραστές θα είναι είτε επιχειρηματίες του ενεργειακού κλάδου είτε funds κάθε είδους, που θα διεκδικήσουν κομμάτι από την ετήσια πίτα των 6 δισ. ευρώ στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού. Χθες, απεστάλη στη Βουλή η προκήρυξη για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζεται τις υποδομές και τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», τη νέα εταιρεία δηλαδή που θα προκύψει από τα σπλάχνα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, η οποία θα προικοδοτηθεί με επτά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος 2.700 MW, καθώς και με το 30% της εμπορικής δραστηριότητας, που ισοδυναμεί με «δώρο» 1,5 έως 2 δισ. ευρώ στους ιδιώτες.
Δικαστικές προσφυγές
Η προσπάθεια «σαλαμοποίησης» της μεγαλύτερης κρατικής βιομηχανίας δεν θα είναι εύκολη, καθώς τα συνδικάτα της ΔΕΗ έχουν ήδη δρομολογήσει δικαστικές προσφυγές προκειμένου να καθυστερήσουν τις διαδικασίες, ενώ το όλο εγχείρημα θα εξαρτηθεί και από τις πολιτικές εξελίξεις. Προς το παρόν η κυβέρνηση δουλεύει με το σενάριο ότι θα βρει στρατηγικό επενδυτή για το 66% του ΑΔΜΗΕ έναντι τιμήματος 600 εκατ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο και έτσι η Ελλάδα θα γίνει μόλις η έκτη χώρα της Ευρώπης που θα ιδιωτικοποιήσει το δίκτυο μεταφοράς.
Η διεθνής προκήρυξη για τον διαγωνισμό, ο οποίος θα γίνει σε δύο φάσεις (εκδήλωση ενδιαφέροντος και υποβολή δεσμευτικών προσφορών τον Ιούνιο), προβλέπει τη δυνατότητα να μετάσχουν ως υποψήφιοι είτε εταιρείες με ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ και τριετή εμπειρία στη διαχείριση και ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς, είτε επενδυτικά χαρτοφυλάκια (private equity funds και συνταξιοδοτικά αμοιβαία κεφάλαια), τα οποία «κατά παρέκκλιση των τεχνικών κριτηρίων, θα δεσμευτούν να παραχωρήσουν πλήρως τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ στο Ελληνικό Δημόσιο για τουλάχιστον μια πενταετία». Το γεγονός ότι αγοραστές μπορεί να είναι επενδυτικά χαρτοφυλάκια ανοίγει παράθυρο σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία να ξεπεράσει έμμεσα την κοινοτική απαγόρευση που δεν επιτρέπει σε εταιρείες παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρισμού να συμμετέχουν άμεσα στη διαχείριση δικτύων. Ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί «φιλέτο» όχι μόνο επειδή κάποιος αποκτά πρόσβαση στον «διακόπτη» της ηλεκτρικής ενέργειας σε μια ολόκληρη χώρα (11.183 χιλιόμετρα υπέργειων, υπόγειων και υποθαλάσσιων γραμμών, υποσταθμοί κ.ά.), αλλά και επειδή έχει σταθερά διασφαλισμένα έσοδα 8% επί των κεφαλαίων του και κερδοφορία που ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο «φιλέτο»
Σε ό,τι αφορά τη «μικρή ΔΕΗ» το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε χθες από το ΥΠΕΚΑ στους βουλευτές των νομών Φλώρινας, Δράμας και Κοζάνης και προβλέπει ότι το νέο σχήμα που θα ιδιωτικοποιηθεί θα περιλαμβάνει μερικές από τις καλύτερες και πιο αποδοτικές μονάδες της ΔΕΗ από όλο το «χαρτοφυλάκιο» της παραγωγής:
• Λιγνιτικές μονάδες ισχύος 1.380 MW και συγκεκριμένα τις «Αμύνταιο 1» και «Αμύνταιο 2» καθώς επίσης και τη μονάδα «Μελίτη 1» και την άδεια κατασκευής της «Μελίτη 2». Μαζί παραχωρούνται και τα λιγνιτωρυχεία Αμύνταιου, Μελίτης, Κομνηνών και Κλειδιού.
• Υδροηλεκτρικά εργοστάσια 833 MW και συγκεκριμένα τις μονάδες «Θησαυρός» (384 MW) και «Πλατανόβρυση» (116 MW) στον ποταμό Νέστο, και «Πουρνάρι 1» (300 MW) και «Πουρνάρι 2» (33,6 MW) στον ποταμό Αραχθο στην Αρτα.
• Επίσης, τη μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στην Κομοτηνή ισχύος 485 MW.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=180072
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε