- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Διαφώνησαν πως συμφωνούν
09/03/14 ΕΛΛΑΔΑ
Η διαγραφή 180.000 «αιώνιων» κινητοποίησε 200 φοιτητές που απαίτησαν από τους πρυτάνεις να δώσουν λύση. Εκείνοι αποχώρησαν από την έκτακτη Σύνοδό τους δηλώνοντας ότι δεν διαφωνούν μεν με το αίτημα αλλά αδυνατούν να συζητήσουν με δεκάδες εξαγριωμένους νέους
Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
Ενώ 180.000 φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη διαγραφή τους από τα πανεπιστήμια ύστερα από το τελεσίγραφο του υπουργείου Παιδείας, εκπρόσωποι φοιτητών και πρυτάνεις κατάφεραν χθες να μη συνεννοηθούν -παρ’ ότι σε βασικά σημεία συμφωνούν.
Καμία συζήτηση δεν πρόλαβε να γίνει στη χθεσινή έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, όπου τα βασικά θέματα θα ήταν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των πρυτανικών εκλογών σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας τον Μάιο, ο ρόλος των πρυτανικών συμβουλίων και το φλέγον ζήτημα της διαγραφής φοιτητών.
«Δεν υπήρξε βία»
Αιτία στάθηκε η δυναμική παρέμβαση περίπου 200 φοιτητών, εκπροσώπων 15 φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, οι οποίοι φέρεται να ακύρωσαν με την παρουσία τους τη Σύνοδο. «Aν δεν πείτε αυτό που θέλουμε, εμείς δεν φεύγουμε από εδώ, μας έλεγαν.
»Με τον κακό χειρισμό τους χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να βγει μια απόφαση ευνοϊκή για αυτούς» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.
Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα που δίνουν οι ίδιοι οι φοιτητές. «Δεν είχαμε καμία πρόθεση να διαλύσουμε τη Σύνοδο αλλά να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία. Καμία φωνή και καμία βία δεν υπήρξε. Αφού κάναμε τρεις τοποθετήσεις διεκδικώντας ξεκάθαρες απαντήσεις από τη Σύνοδο, οι πρυτάνεις εκτός του προεδρεύοντος σηκώθηκαν και έφυγαν» εξηγεί η Στάλη Συμεων, φοιτήτρια του Πολιτικού της Νομικής, συμπληρώνοντας: «Συμφωνούμε με όσους πρυτάνεις εκφράζονται μεμονωμένα αρνητικά για τη διαγραφή των φοιτητών αλλά θέλουμε μια επίσημη δημόσια τοποθέτηση από τη Σύνοδο. Επισημαίνουμε πως ο εσωτερικός κανονισμός των ιδρυμάτων, που θεσπίστηκε πέρσι εν γνώσει των πρυτάνεων, προβλέπει μεταξύ άλλων και διαγραφές φοιτητών».
«Θυμωμένα παιδιά»
«Με αυτό που έγινε οι φοιτητές άθελά τους έπαιξαν το παιχνίδι του υπουργείου και των συμβουλίων. Μη επιτρέποντας στη Σύνοδο να εκφραστεί ελεύθερα και δημοκρατικά, ουσιαστικά φίμωσαν την τελευταία ελεύθερη φωνή υπέρ των πανεπιστημίων.
»Δεν είχαμε τρόπο να μιλήσουμε σε 200 εξαγριωμένους φοιτητές. Είναι παιδιά θυμωμένα, με τα δίκια τους, που όμως κάνουν λάθος πολιτική εκτίμηση. Πρέπει να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν» απαντά από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=180409
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε