- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ
11/03/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκληρή απάντηση Γιώργου Παπανδρέου στα υπονοούμενα Βενιζέλου ότι υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα. Να διαμοιράσουν τα εναπομείναντα ιμάτια του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Διαστάσεις εμφυλίου πολέμου λαμβάνει πλέον η αντιπαράθεση Βενιζέλου-Παπανδρέου. Η ρήξη ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται πως είναι οριστική και χωρίς διάθεση για την υπέρβασή της, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για τις αντοχές της δικομματικής. Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ του τέως με τον νυν αρχηγό του ΠΑΣΟΚ γράφτηκε χθες με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γιώργος Ελενόπουλος, στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, με την οποία αποκρούει σε σκληρή γλώσσα τις υπόνοιες περί δημιουργίας συνθηκών πολιτικής αστάθειας εξαιτίας της επιλογής του να γυρίσει την πλάτη του στο ψηφοδέλτιο της Ελιάς.
«Η σταθερότητα διασφαλίζεται από την αποφασιστικότητά μας να κατανοήσουμε τις πραγματικές αιτίες της κρίσης. Οχι με δήθεν διλήμματα, που μόνον τον Γιώργο Παπανδρέου δεν αφορούν», υποστήριξε ο κ. Ελενόπουλος αφήνοντας αιχμές για μικροκομματικές στρατηγικές τις κρίσιμες στιγμές της πρωθυπουργίας του και συμπλήρωσε: «Η σταθερότητα της Ελλάδας διασφαλίζεται με πολιτικές, επιλογές και αποφάσεις που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες της χώρας. Ο Γιώργος Παπανδρέου έπραξε ό,τι ήταν δυνατόν για να διασφαλίσει τη σταθερή πορεία της χώρας, όταν όλοι οι άλλοι -με πρώτους εκείνους που είχαν την ευθύνη γιατί την οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής- ήταν είτε απόντες είτε απέναντι και πάντως τότε, μόνο για τη σταθερότητα της χώρας δεν ενδιαφέρονταν».
Χαμηλούς τόνους θέλησαν να κρατήσουν πάντως οι συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, προτάσσοντας μέσω της «Εφ.Συν.» την ανάγκη να δώσει η παράταξη τη μάχη των ευρωεκλογών ενωμένη, αν και παραδέχονταν ότι η εικόνα κρίσης που δημιουργείται δεν είναι θετική. Πυρά εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στις απουσίες από τη συνδιάσκεψη στο ΣΕΦ τόνισε: «Ελειπε η μοιραία ομάδα που πήρε την καταστροφική για την παράταξη απόφαση, να πάμε μόνοι μας στο Μνημόνιο…».
Η επόμενη ημέρα
Την ίδια ώρα, η άνευ ορίων κόντρα των Βενιζέλου-Παπανδρέου και η διαλυτική κατάσταση στη Χαριλάου Τρικούπη πυροδοτούν συζητήσεις για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ (ή όπως αλλιώς ονομαστεί ο χώρος μετά τις ευρωεκλογές) και τη μετά Βενιζέλου εποχή, ο οποίος καταβάλλει απέλπιδα προσπάθεια προσωπικής διάσωσης μέσω Ελιάς.
Παρά την εντυπωσιακή συρρίκνωση του εκλογικού ακροατηρίου τού άλλοτε πανίσχυρου Κινήματος, ομάδες και στελέχη με ηγετικές φιλοδοξίες, αντιλαμβανόμενοι τη ρευστότητα των εξελίξεων, σπεύδουν να πάρουν θέση και να προετοιμάσουν τη στρατηγική τους, με διάφορους τρόπους, είτε μέσω δημόσιων παρεμβάσεων είτε μέσω παρασκηνιακών διαβουλεύσεων είτε προς το παρόν δά της σιωπής… Απώτερος στόχος να επικρατήσουν στη μάχη για την κομματική εξουσία, που πάντως δεν θυμίζει σε τίποτα τις αντίστοιχες αντιπαραθέσεις του ένδοξου παρελθόντος.
Η αναμέτρηση του Μαΐου, εκτός από την κρισιμότητα που πρωτίστως έχει για τη διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής, θεωρείται από πολλούς βαρόμετρο για την παραμονή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Πιθανότητα συντριπτικής ήττας και μη εκλογής ευρωβουλευτή θα ήταν μια καταστροφική εξέλιξη που θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου στο εσωκομματικό σκηνικό, με συνέπεια την ευθεία αμφισβήτηση κατά της ηγεσίας.
Δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ενδεχόμενο τιμητικής αποστρατείας του κ. Βενιζέλου, όπως π.χ. η τοποθέτησή του ως επιτρόπου στις Βρυξέλλες, δεν είναι άσχετα με τις απαισιόδοξες προβλέψεις για το ψηφοδέλτιο της Ελιάς, ωστόσο ο ίδιος διαμηνύει ότι δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει.
Η στάση του Γ. Παπανδρέου
Το «άδειασμα» του Γιώργου Παπανδρέου στον Ευάγγελο Βενιζέλο την περασμένη Παρασκευή εξελήφθη ως μία ακόμη ενέργεια του πρώην πρωθυπουργού, στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού που περιλαμβάνει τη δυναμική επανάκαμψή του στο πολιτικό προσκήνιο. Συνομιλητές του διαψεύδουν ότι ο κ. Παπανδρέου ενδιαφέρεται να ξαναγίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ενώ απορρίπτουν τις κατηγορίες ότι με τη στάση του «πριονίζει» την κυβέρνηση.
Πάντως, στελέχη του παπανδρεϊκού περιβάλλοντος που εκτιμάται ότι θα έδειχναν ενδιαφέρον να ηγηθούν της παράταξης είναι ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται σταθερά απέναντι στον επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Παρόντες στα σενάρια διαδοχής
Η ένταξη του Ανδρέα Λοβέρδου στο κοινό σχήμα της Ελιάς, που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για τη διαφοροποίηση Χρυσοχοΐδη καθώς αμφότεροι εκλέγονται στη Β’ Αθηνών, για τον ίδιο και τους συνεργάτες του δεν σημαίνει επ’ ουδενί επιστροφή στο κομματικό μαντρί του ΠΑΣΟΚ από το οποίο αποχώρησε.
Δεν αποκλείεται όμως η διεύρυνση του χώρου και η δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης να τον φέρουν ως διεκδικητή των ηνίων του νέου φορέα.
Παρούσα ανά πάσα στιγμή στα σενάρια διαδοχής θεωρείται ότι θα δηλώσει η Φώφη Γεννηματά, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης θα ήταν μια αξιόπιστη μεταβατική λύση, ωστόσο ο ίδιος αρνείται ότι ενδιαφέρεται να διαδραματίσει αρχηγικό ρόλο.
Χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στο προφίλ ενός προέδρου 35άρη διαθέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έχει σοβαρές ενστάσεις για τη λειτουργία της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., τις οποίες φροντίζει να αναδεικνύει όλο και πυκνότερα και παράλληλα μεγεθύνει διαρκώς την απόσταση που τον χωρίζει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ενδεικτική είναι η σπόντα κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη συνδιάσκεψη της Ελιάς, ότι «δεν υπερασπιζόμαστε την Κεντροαριστερά που μιλάει για κανονικό κράτος αλλά υπονομεύει τις λειτουργίες του κανονικού κόμματος, ούτε την Κεντροαριστερά που απαξιώνει τις μάχες της παράταξης λέγοντας ότι το 47% των πολιτών στις εκλογές του 2012 ψήφισε υπευθυνότητα, απενοχοποιώντας όλους αυτούς που έπαιξαν στις πλάτες μας», ενώ στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» είχε χαρακτηρίσει «τραγική» τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΛΑΟΣ το 2011.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Οι βλέψεις Χρυσοχοΐδη
Αρχηγική παρέμβαση έκανε χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφήνοντας αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου και εκφράζοντας τη διαφωνία του με την Ελιά. Ο υπουργός Υποδομών, ο οποίος και στο παρελθόν είχε αποπειραθεί να διεκδικήσει την προεδρία του Κινήματος, ακυρώνοντας την τελευταία στιγμή την υποψηφιότητά του, τόνισε με άρθρο του στα «ΝΕΑ» ότι «το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πρωτοστατήσει για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας και τη σύνθεση μιας μαζικής δημοκρατικής παράταξης, της Προοδευτικής Αριστεράς». Να σημειωθεί ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν αδικαιολογήτως απών από την άτυπη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή στο ΣΕΦ. Τις ηγετικές βλέψεις Χρυσοχοΐδη καυτηρίασαν υπουργοί και βουλευτές του Κινήματος μεταξύ των οποίων οι Λεωνίδας Γρηγοράκος και Πάρις Κουκουλόπουλος.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=180999
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε