- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Προβάδισμα Ερντογάν παρά τους «κοριούς»

11/03/14 ΚΟΣΜΟΣ

Νέο ηχογραφημένο μήνυμα αποκαλύπτει τη σχέση διαπλοκής του Tούρκου πρωθυπουργού και του γιου του Μπιλάλ με τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες «Σαμπάχ» και «Τακβίμ»

 

Του Γιώργου Τσιάρα

 

Ενα εικοσαήμερο απέμεινε ώς τις κρίσιμες τοπικές εκλογές της 30ής Μαρτίου και η πολιτική πανοπλία του Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να αντέχει τα διαδοχικά χτυπήματα από τις ηχογραφημένες συνομιλίες του ίδιου του πρωθυπουργού και μελών της οικογένειάς του, αξιωματούχων και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής της Tουρκίας, που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα.

 

Κανείς δεν ξέρει βέβαια ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών μετά την ομοβροντία ντροπιαστικών αποκαλύψεων, που για αρκετούς αναλυτές σηματοδοτούν την αρχή του τέλους για την κυριαρχία Ερντογάν. Για την ώρα, πάντως, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης παρουσιάζει σημαντική πτώση, αλλά κρατάει την πρωτιά, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι κινείται κάτω από το 40%, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση (το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) ενισχύεται μεν, αλλά δεν δείχνει ικανή να ξεπεράσει το 30%, και οι εθνικιστές του Μπαχτσελί κυμαίνονται γύρω στο 16-17%.

 

Σε κάθε περίπτωση, το μπαράζ των υποκλαπεισών συνομιλιών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση: σε νέα κασέτα, ο Αζερο-Ιρανός επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, που είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί για το γνωστό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά αφέθηκε την περασμένη εβδομάδα ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ακούγεται να εξηγεί σε έμπιστό του ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν –ένας από τους τέσσερις υπουργούς του Ερντογάν που αποπέμφθηκαν τον Δεκέμβρη– διαμαρτύρεται διότι έλαβε μίζα κατά 10 εκατομμύρια ευρώ μικρότερη από αυτή που του είχαν τάξει, σε αντάλλαγμα για την ανάθεση στον όμιλό του μιας παχυλής κρατικής σύμβασης.

 

Ο συνεργάτης τού Ζαράμπ, ονόματι Αμπντουλάχ Χαπανί, στη συνέχεια της συνομιλίας απορρίπτει τις κατηγορίες του πρώην υπουργού και λέει ουσιαστικά ότι η μίζα ήταν η συμφωνημένη, «όπως προκύπτει από τα αρχεία μας»: όμως ο «διαπλεκόμενος» επιχειρηματίας επιμένει, και ζητά από τον Χαπανί να εξετάσει μήπως τα χρήματα που λείπουν δόθηκαν… κατά λάθος στον (επίσης συλληφθέντα) Σουλεϊμάν Ασλάν, πρώην διοικητή της τράπεζας Halkbank!

 

Μίζες πολλών εκατομμυρίων

 

Σύμφωνα με περίληψη του κατηγορητηρίου που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Τσαγλαγιάν έχει δεχτεί συνολικά… 28 μίζες από τον Ζαράμπ, ύψους 52 εκατομμυρίων δολαρίων, για διάφορα κρατικά έργα που ανατέθηκαν στον δεύτερο με παρέμβαση του πρώτου –χώρια τα άλλα «δωράκια», όπως ένα πανάκριβο ελβετικό ρολόι αξίας 300.000 φράγκων και η χρήση του ιδιωτικού τζετ του επιχειρηματία για να προσκυνήσει ο υπουργός συν γυναιξί και τέκνοις στη Μέκκα!

 

Αλλο ηχογραφημένο μήνυμα που κυκλοφόρησε την Κυριακή αποκαλύπτει τη σχέση διαπλοκής του πρωθυπουργού και του γιου του, Μπιλάλ, με τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες «Σαμπάχ» και «Τακβίμ». Οπως προκύπτει από τη συνομιλία των δύο Ερντογάν, ο Μπιλάλ είναι σε θέση να υπαγορεύει τους πρωτοσέλιδους τίτλους, αλλά και τη γενική «γραμμή» των δύο εφημερίδων: για παράδειγμα, στη συγκεκριμένη συνομιλία ο Μπιλάλ ενημερώνει τον Ταγίπ πως παρήγγειλε στους διευθυντές των δύο εφημερίδων να εξαπολύσουν ολομέτωπη επίθεση κατά του θρησκευτικού κινήματος Χιζμέτ και του επικεφαλής του, πρώην συμμάχου και πλέον ορκισμένου εχθρού τους, του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Ως γνωστόν, ο Ερντογάν έχει «στοχοποιήσει» τον Γκιουλέν και τους πιστούς σ’ αυτόν αξιωματούχους στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα, κατηγορώντας τους ότι «έστησαν» το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τη γείτονα για να ρίξουν την κυβέρνησή του.

 

Την ίδια στιγμή, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την αποφυλάκιση 13 ανθρώπων που είχαν καταδικαστεί σε βαριές ποινές κάθειρξης με την κατηγορία της εμπλοκής σε απόπειρα πραξικοπήματος, στο πλαίσιο της γνωστής συνωμοσίας «Εργκενεκόν» για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν -μόλις τρεις ημέρες μετά την επεισοδιακή απελευθέρωση του 71χρονου πρώην επιτελάρχη Ιλκέρ Μπασμπούγ που είχε κατηγορηθεί για την ίδια υπόθεση.

 

Μεταξύ των 13 που απελευθερώθηκαν περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι, δικηγόροι, απόστρατοι αξιωματικοί και ένα μέλος των υπηρεσιών πληροφοριών. Ολοι τους είχαν καταδικαστεί το 2013, ορισμένοι ακόμη και σε ισόβια, αλλά αποφυλακίστηκαν χάρη σε ένα νέο νόμο που περιορίζει τη μέγιστη διάρκεια προφυλάκισης των κατηγορουμένων. Οι 275 κατηγορούμενοι στην υπόθεση Εργκενεκόν αρνούνταν κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμιξή τους σε απόπειρα πραξικοπήματος και υποστήριξαν ότι οι αποδείξεις που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο ήταν προϊόν πλαστογραφίας.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=181025