- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Κανένα ίχνος από την πτήση MH370
11/03/14 ΚΟΣΜΟΣ
ΜΑΛΑΙΣΙΑ – Εντονες πιέσεις από το Πεκίνο να βρεθεί το αεροσκάφος και να εξηγηθεί πώς κατάφεραν να περάσουν από τον έλεγχο στην Κουάλα Λουμπούρ τουλάχιστον δύο επιβάτες με κλεμμένα διαβατήρια
Της Ελλης Πάνου
Σαράντα πλοία και τριάντα τέσσερα αεροπλάνα, από 10 χώρες, χτενίζουν τις θάλασσες γύρω από τη Μαλαισία και νότια του Βιετνάμ -περιοχή 27.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων- για να λύσουν το «χωρίς προηγούμενο μυστήριο», όπως αποκάλεσε χθες ο διευθυντής της Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας την τραγωδία της εξαφάνισης του Μπόινγκ 777 με τους 239 επιβάτες και πλήρωμα.
Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται ραντάρ τελευταίας τεχνολογίας που μπορούν να εντοπίσουν αντικείμενα σε μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου από ύψος εκατοντάδων μέτρων, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ούτε ένα επιβεβαιωμένο ίχνος. Η πτήση ΜΗ370 σαν να χάθηκε ξαφνικά, στο πουθενά, από τα 35.000 πόδια και οι ειδικοί, επισημαίνοντας το εντυπωσιακό ιστορικό ασφάλειας αυτού του τύπου αεροσκάφους, αναπτύσσουν θεωρίες. Πρόκειται για μια καταστροφική ζημιά στην άτρακτο; Οφείλεται σε αυτοκτονικές τάσεις του πιλότου; Σε κατά λάθος φίλια πυρά; Σε πρόβλημα και στις δύο μηχανές; Σε βόμβα ή σε αεροπειρατία;
Εξετάζοντας το ενδεχόμενο να πρέπει να διευρύνουν το πεδίο των ερευνών, οι Αρχές της Μαλαισίας, λόγω του μεγάλου αριθμού των Κινέζων επιβατών, δέχονται έντονες πιέσεις από το Πεκίνο να παράξουν αποτελέσματα, να βρουν το αεροσκάφος και να εξηγήσουν τις μεγάλες παραλείψεις στο σύστημα ασφαλείας του αεροδρομίου της Κουάλα Λουμπούρ. Πώς, δηλαδή, κατάφεραν να περάσουν τουλάχιστον δύο επιβάτες με κλεμμένα διαβατήρια -ένα ιταλικό κι ένα αυστριακό- από τον έλεγχο, εάν ήταν μόνο δύο, ποιες ήταν οι ταυτότητές τους, εάν ήταν τρομοκράτες ή απλοί απατεώνες, μέλη κυκλώματος.
Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο επικεφαλής της Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας, Αζαρουντίν Αμπντούλ Ραχμάν, έδωσε κάποια πρώτα στοιχεία: είπε ότι τα βίντεο από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος με την επιβίβαση των επιβατών δείχνουν ότι ο ένας, ίσως και οι δύο ύποπτοι, μάλλον δεν ήταν «ασιατικής καταγωγής», ότι ο ένας από αυτούς φαίνεται να είναι μαύρος και ότι τα εισιτήρια αγοράστηκαν ταυτόχρονα. Οι φωτογραφίες τους έχουν ήδη παραδοθεί στις αμερικανικές Αρχές μήπως εντοπιστούν οι ταυτότητές τους από τη βάση βιομετρικών δεδομένων που διαθέτουν οι ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι «Financial Times» έχουν συνθέσει μια ιστορία. Με βάση τη μαρτυρία της ιδιοκτήτριας ταξιδιωτικού πρακτορείου, τα εισιτήρια έκλεισε την 1η Μαρτίου στην Πατάγια της Ταϊλάνδης ένας Ιρανός επιχειρηματίας από την Τεχεράνη, τον οποίο γνώριζε μόνο ως «ο κύριος Αλί». Της ζήτησε να κάνει φτηνές κρατήσεις με προορισμό την Ευρώπη για λογαριασμό των δύο ανδρών. Η κράτηση έγινε μέσω της συνεργαζόμενης με την αεροπορική της Μαλαισίας, China Southern Airlines, κι ένας φίλος του «κ. Αλί» πλήρωσε με μετρητά.
Εισιτήρια για «γνωστούς»
Η ταξιδιωτική πράκτορας είπε πως γνωρίζει τον Ιρανό επιχειρηματία εδώ και τρία χρόνια περίπου, ότι αυτός βρίσκεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Πατάγια και κλείνει εισιτήρια -για τον ίδιο και για «γνωστούς» του- κατά μέσον όρο μία φορά τον μήνα. Η γυναίκα είπε στους «FT» πως δεν πιστεύει ότι ο «κ. Αλί» σχετίζεται με τρομοκρατία, αφού δεν ζήτησε θέσεις σε συγκεκριμένη πτήση, αλλά στην πιο φτηνή.
Η διαδρομή που είχαν κλείσει οι δύο άνδρες ήταν από την Κουάλα Λουμπούρ στο Αμστερνταμ, μέσω Πεκίνου. Από την Ολλανδία o επιβάτης με το κλεμμένο ιταλικό διαβατήριο θα συνέχιζε στην Κοπεγχάγη και αυτός με το αυστριακό θα τελείωνε το ταξίδι του στη Φρανκφούρτη.
Το ένα διαβατήριο είχε κλαπεί το 2012 και το άλλο το 2013 και τα δύο από το νησί Πουκέ της Ταϊλάνδης. Στη βάση δεδομένων της Ιντερπόλ στη Λιόν της Γαλλίας υπάρχουν οι αριθμοί περίπου 40 εκατομμυρίων κλεμμένων διαβατηρίων, μεταξύ αυτών και των δύο επιβατών της πτήσης 370, πράγμα που, σύμφωνα με τη διεθνή υπηρεσία, αποδεικνύει ότι δεν έγινε κανένας σοβαρός έλεγχος των δύο ταξιδιωτικών εγγράφων όλο αυτό το διάστημα.
Μόνο πέρσι -αναφέρει η Ιντερπόλ- έγιναν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ταξίδια χωρίς να διασταυρωθούν τα στοιχεία των διαβατηρίων των επιβατών, υπογραμμίζοντας ότι από τα 190 μέλη της, μόνο οι ΗΠΑ, η Βρετανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέρονται να παίρνουν στα σοβαρά την ασφάλεια στα αεροδρόμιά τους, αφού στις τρεις χώρες αντιστοιχούν πάνω από τις μισές αναζητήσεις στη βάση δεδομένων της από τα 800 εκατομμύρια που γίνονται ετησίως.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=181026
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε