- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Τρεις μέρες γεμάτες ποίηση
11/03/14 ART
Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης δίνει αφορμή να ξαναθυμηθούμε πως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Περάκης, αλλά και νεότεροι συνθέτες μελοποίησαν σπουδαίους στίχους Ελλήνων και ξένων δημιουργών
«Ανατρέχοντας στη δημιουργία του 20ού αιώνα θα διαπιστώσει κανείς πως η ποίηση είχε την κορυφαία παρουσία, παρ' όλο που δεν έχει γίνει συνείδηση στον κόσμο. Θα δείτε επίσης πως η ποίηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μουσική. Σε αυτόν, λοιπόν, τον χώρο που κυριαρχεί η μουσική εκμεταλλευόμαστε την επέτειο για να υπερτονίσουμε αυτή τη σχέση». Με δυο κουβέντες ο Γιώργος Κουρουπός, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, εξήγησε πως η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου, είναι μια πρώτης τάξεως αφορμή για να ανοίξει το Μέγαρο τις πόρτες του σε μικρούς και μεγάλους, να φιλοξενήσει μουσικές απόλυτα συνδεδεμένες με τον ποιητικό λόγο και να τις αναδείξει. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από το πρωί της Κυριακής 16 του μήνα και θα κορυφωθούν με τις δύο συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα, λίγες μέρες μετά.
Συγκεκριμένα:
* Κυριακή 16/3 στις 11.30 π.μ. στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» η Τατιάνα Ζωγράφου παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Πετώντας πας στην πόλη…» με τους Κώστα Ζαμπούνη και Κωστή Ρασιδάκι. Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία Αρσακείων–Τοσιτσείων Σχολείων.
Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν τα «Μελωδόνια», 24 τραγούδια που συνέθεσε ο Πέτρος Περάκης εμπνευσμένος από το βιβλίο της Π. Παμπούδη «Με το Αλφα και το Βήτα». Συμμετέχουν: Σπύρος Σακκάς (βαρύτονος), Βίκυ Στυλιανού (πιάνο) και οι μαθητές της Σχολής Χορού του Ωδείου Αθηνών.
* Το απόγευμα στις αίθουσες «Δημήτρης Μητρόπουλος» και «Νίκος Σκαλκώτας» «Εξι ποιητές συνομιλούν με τη Μουσική», καθώς ποιήματα των Γιάννη Ευσταθιάδη, Λένιας Ζαφειροπούλου, Ιουλίτας Ηλιοπούλου, Θωμά Ιωάννου, Χριστόφορου Λιοντάκη και Θανάση Χατζόπουλου «συνομιλούν» με τη μουσική των Μπαχ, Σούμπερτ, Σούμαν, Βάγκνερ, Σοστακόβιτς, Προκόφιεφ, Σοπέν, Γ. Δούση, Δ. Μαραμή κ.ά. (ώρες: 18.00- 18.30, 18.45-19.15, 19.30-20.00). Με το ίδιο εισιτήριο το κοινό μπορεί στα ενδιάμεσα διαλείμματα να μετακινείται στις δύο αίθουσες.
* «Η μεγάλη ημέρα της ποίησης» θα ολοκληρωθεί με τη βραδινή συναυλία «Μάνος Χατζιδάκις: Τραγούδια για φωνή και πιάνο». «Ολη η ύπαρξη του Χατζιδάκι καθορίστηκε από την ποίηση», ανέφερε ο Γ. Κουρουπός. Τα αξέχαστα τραγούδια του συνθέτη, σε στίχους σπουδαίων ποιητών αλλά και του ίδιου, θα ερμηνεύσουν η Σαβίνα Γιαννάτου, η οποία θα μας μεταφέρει νοερά στη «Ρωμαϊκή Αγορά», θα τραγουδήσει την «Πορνογραφία», κομμάτια από τον «Ματωμένο Γάμο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε στίχους Νίκου Γκάτσου (1965), το πολυαγαπημένο «Μαντολίνο» (στίχοι Μάνου Χατζιδάκι 1961) καθώς και το «Μην τον ρωτάς τον ουρανό» (στίχοι Γιάννης Ιωαννίδης 1959). Ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος θα ανοίξει τη βραδιά με τα τραγούδια του Κύκλου του «CNS» και του «Καπετάν Μιχάλη» του Νίκου Καζαντζάκη (1964). Στο δεύτερο μέρος η Ντόρα Μπακοπούλου θα παίξει στο πιάνο τον «Κύριο Νολ» από το «Χαμόγελο της Τζοκόντα» και την «Ερημιά». Η βραδιά θα κλείσει με τραγούδια από τον αριστουργηματικό «Μεγάλο Ερωτικό», στα οποία θα συμπράξουν και οι τρεις (αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», ώρα 8.30 μ.μ.).
* Τέλος, την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19 Μαρτίου τις εκδηλώσεις κλείνουν τα ποιήματα των Σεφέρη, Ρίτσου, Αναγνωστάκη, Λειβαδίτη και άλλων που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης στη διάρκεια της καριέρας του. Δύσκολη η επιλογή για τον Γιώργο Νταλάρα που τελικά κατέληξε σε 16 τραγούδια από «Τα τραγούδια του αγώνα», «Επιφάνια», «Λυρικά», «Πολιτεία», «Αξιον εστί», «Μικρές Κυκλάδες» κ.ά. (αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», ώρα 8.30 μ.μ.). «Ημουν 12 ετών όταν τη χωρισμένη σε δύο κομμάτια Ελλάδα ένωσε η ποίηση. Ο Μίκης ήταν από τους πρώτους που το πέτυχε αυτό», είπε ο Γ. Νταλάρας. «Ενώ ο κόσμος μου ήταν από τη μια πλευρά ένιωσα ότι μπορώ να διεκδικήσω τη θέση μου και στην άλλη και μαζί να ενώσουμε τους δύο κόσμους». Καλεσμένοι του σε αυτό το μουσικό εγχείρημα, η Ελεονώρα Ζουγανέλη και ο Μίλτος Πασχαλίδης. Συμμετέχει η Νεανική Χορωδία Λεόντειου Λυκείου Νέας Σμύρνης..
Μ.Κ.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Γ. Κουρουπός: Οραμά μας να σώσουμε το Μέγαρο
Σε μια εποχή που το μέλλον του Μεγάρου κρέμεται από μια κλωστή, ήταν βέβαιο πως οι άνθρωποί του θα δράττονταν της ευκαιρίας να πουν δυο κουβέντες σχετικές. Πρώτος, ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Γιώργος Κουρουπός: «Εμείς εδώ περνάμε πολύ κρίσιμες μέρες. Είμαστε όλοι στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού. Παραμένουμε στις επάλξεις ξεπερνώντας τις δυσκολίες, τις συκοφαντίες αλλά και τις κατηγορίες που σε έναν βαθμό καταλαβαίνουμε. Είναι λογικό η απόγνωση να εκφράζεται με επιθετικότητα, δικαίως ή αδίκως. Παρ' όλα αυτά έχουμε πίστη πως η λύση είναι προ των θυρών».
Ξεκαθαρίζοντας, δε, πως η οικονομική τους δυσχέρεια δεν μπορεί παρά να καθορίζει τις καλλιτεχνικές του επιλογές, διευκρίνισε: «Είμαστε εδώ, έχουμε όραμα και το πρόγραμμά μας θα εμπλουτίζεται όταν τα προβλήματα παραμεριστούν. Ομως, κακά τα ψέματα, το όραμα εξαρτάται και από τις συνθήκες. Οραμα δεν είναι μόνον οι μεγάλες συνεργασίες και οι διεθνείς συμπαραγωγές. Οραμα είναι να σώσουμε το Μέγαρο, να μη λυγίσουμε και συγχρόνως να δώσουμε χώρο στο ελληνικό δυναμικό».
Εξαιρετικά θερμός και υποστηρικτικός προς το Μέγαρο ήταν και ο Γιώργος Νταλάρας. Λογικό αν αναλογιστεί κανείς πόσες φορές φιλοξενήθηκε εκεί όλα αυτά τα χρόνια. «Εχω νιώσει την αγάπη των ανθρώπων του Μεγάρου όταν όλα ήταν πιο εύκολα, γι' αυτό και σήμερα θέλω να συνεισφέρω στον αγώνα τους. Το Μέγαρο δεν είναι μέρος μιας άλλης Ελλάδας. Είναι το σπίτι μας. Πάντα ήταν. Κάποιοι πρέπει να ξαναδούν το έργο του. Αν το στερηθούμε η απώλειά του θα είναι μεγαλύτερη από το οικονομικό κόστος. Εύχομαι συνοχή, αλληλεγγύη και ψυχραιμία».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=181035
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε