- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η τρόικα τους χάλασε το σόου του πλεονάσματος

12/03/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρωτογενές πλεόνασμα εφόσον επικυρωθεί από τη Eurostat δεν θα διανεμηθεί τελικά ως κοινωνικό μέρισμα στο ποσοστό που μέχρι πρότινος υποσχόταν ο πρωθυπουργός

 

Η επιμονή των δανειστών για νέα μέτρα, τα οποία μάλιστα σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες δεν ήταν προαπαιτούμενα του προγράμματος αλλά επικουρικά, φέρνει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣΣε άλλη μία υποχώρηση υποχρεώθηκε η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει αυτός ο κύκλος των συνομιλών με την τρόικα και να δοθούν στα τέλη της εβδομάδας η πολυπόθητη δήλωση προόδου από το Eurogroup και η τμηματική αποδέσμευση της δόσης.

 

Το πρωτογενές πλεόνασμα, εάν και εφόσον επικυρωθεί από τη Eurostat τον Απρίλιο, δεν θα διανεμηθεί σαν κοινωνικό μέρισμα στο ποσοστό που μέχρι τώρα υποσχόταν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς (βλ. ρεπορτάζ σελ. 53). Αντί για το 70% του συνολικού ποσού του πλεονάσματος, το οικονομικό επιτελείο δηλώνει τώρα ότι θα διανεμηθεί το επιπλέον από το προβλεπόμενο ποσό.

 

Η αναδίπλωση

 

Η αναδίπλωση έγινε ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και στην Αθήνα από τον αναπληρωτή υπουργό Χρ. Σταϊκούρα ύστερα από συνεννόηση με το μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Σαμαράς σήμερα ή αύριο θα έχει συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα για τα δεδομένα που διαμορφώνονται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συναντηθεί και με τον κ. Βενιζέλο.

 

Η κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει από το τραπέζι το πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, προσωρινά. Στην επισκόπηση της Eurostat στις 23 Απριλίου δεν θα εξεταστεί μόνον το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και το δημοσιονομικό κενό. Με τον νέο όρο που τέθηκε από την τρόικα η συνάρτηση γίνεται πιο δύσκολη για την κυβέρνηση, εάν θέλει να δώσει κοινωνικό μέρισμα στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους, όπως έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Γι’ αυτό επιχειρείται τεχνηέντως να αυξηθεί το ύψος του πλεονάσματος, το οποίο από 1 δισ. ευρώ στο κλείσιμο του 2013 ανέβηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Σταϊκούρας, στα 2 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2014.

 

Κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα μοιράσει κοινωνικό μέρισμα και το ύψος για τους δικαιούχους θα ανακοινωθεί αμέσως μετά την επικύρωσή του από τη Eurostat, πριν από τις εκλογές του Μαΐου. Στο ίδιο διάστημα προγραμματίζεται και η έξοδος στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, που θα ενισχύσει την αίσθηση ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης βρίσκεται στο τέλος του.

 

Ωστόσο και σε αυτό το εγχείρημα της κυβέρνηση έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις από την τρόικα αλλά και το Eurogroup. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει όμως τώρα η κυβέρνηση είναι το πακέτο των νέων μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η τρόικα από την περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

 

Η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια υποχώρησης καθώς η χώρα έχει ήδη μπει σε προεκλογική τροχιά εν όψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ενα νομοσχέδιο που θα περιείχε τις νέες αξιώσεις της τρόικας (από την απελευθέρωση των απολύσεων μέχρι την απελευθέρωση της αγοράς μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, το γάλα, το ψωμί και εσχάτως η νέα περικοπή στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων πάνω από τον βασικό) θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση τρέναρε τις συζητήσεις επί των επίμαχων θεμάτων από το περασμένο φθινόπωρο και θα είναι αδύνατον να εξηγήσει μια υποχώρηση τώρα.

 

Η κρίση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ επιτείνει το πρόβλημα και η καταψήφιση ενός νομοσχεδίου-σκούπα θεωρείται βέβαιη. Η μόνη δυνατότητα που έχει η κυβέρνηση είναι να δεσμευτεί για την τμηματική θεσμοθέτηση ορισμένων μέτρων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ μετά τις εκλογές.

 

Στο διάστημα αυτό, ο κ. Σαμαράς έχει συμφωνήσει με τον κ. Βενιζέλο να έρθουν στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τον αυστηρότερο έλεγχο στα οικονομικά των κομμάτων και σειρά άλλων ρυθμίσεων για το πολιτικό σύστημα.

 

Ρυθμίσεις

 

Η επιμονή της τρόικας σε νέα μέτρα, τα οποία μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, δεν ήταν προαπαιτούμενα του προγράμματος αλλά επικουρικά, φέρνει την κυβέρνηση αυτή τη φορά σε πραγματικά δυσχερή θέση, καθώς η προτροπή του Eurogroup να κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι την Κυριακή έχει χαρακτήρα τελεσίγραφου. Η τελευταία γραμμή υποχώρησης, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, είναι να μετατεθεί η έξοδος στις αγορές για το δεύτερο εξάμηνο, σε συμφωνία με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=181360