- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Βροντερό ΟΧΙ από την ΑΔΕΔΥ

12/03/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την πρώτη τους απάντηση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική θα δώσουν σήμερα, ημέρα συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη Βουλή, οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η ΑΔΕΔΥ προχωρά σε 24ωρη απεργία και καλεί σε συγκέντρωση στις 11.00 στην πλ. Κλαυθμώνος, από όπου θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αντιδρώντας στις απολύσεις, στο καθεστώς διαθεσιμότητας, αλλά και στις αξιώσεις που προβάλλει η τρόικα στον τομέα των εργασιακών σχέσεων. Στην πλ. Ομονοίας, στις 10.30, καλεί το ΠΑΜΕ. Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και στην υπόλοιπη χώρα: στη Θεσσαλονίκη στις 12.00 στο άγαλμα Βενιζέλου, στην Πάτρα στις 10.30 στην πλ. Ολγας, στα Ιωάννινα στις 11.00 στο τοπικό Εργατικό Κέντρο, στον Βόλο στις 10.00 στην πλ. Ελευθερίας.

 

Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι η τρόικα ζητεί νομοθετική ρύθμιση του «δικαιώματος» των εργοδοτών για ανταπεργία (lockout), κατάργηση τριετιών και περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού και χαρακτηρίζει θρασύτατες και προκλητικές τις «νέες αποικιοκρατικές απαιτήσεις» των δανειστών. Αναφερόμενη στο πολυνομοσχέδιο, προειδοποιεί πως, πέρα από την κατάργηση νομικών προσώπων του Δημοσίου και την απόλυση ή τη διαθεσιμότητα και άλλων υπαλλήλων, προωθεί την καθιέρωση ενός «μόνιμου μηχανισμού δημιουργίας δεξαμενών νέων διαθεσιμοτήτων μέσω της εφαρμογής νέου συστήματος “αξιολόγησης” και της καθιέρωσης υποχρεωτικής ποσόστωσης».

 

Στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν η ΟΛΜΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ (προσυγκέντρωση στις 10.30 στην πλ. Καραϊσκάκη) και η ΠΟΥΕΝ (υπάλληλοι υπουργείου Ναυτιλίας), κλάδοι από τους οποίους απολύονται εργαζόμενοι στις 22 Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση του οκτάμηνου διαθεσιμότητας. Μέρος στην απεργία θα λάβουν επίσης δικαστικοί υπάλληλοι και νοσοκομειακοί γιατροί. Στην πλειονότητά τους οι ομοσπονδίες έχουν ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην επόμενη, 48ωρη, απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, στις 19 και 20 Μαρτίου, εν όψει απολύσεων υπαλλήλων.

 

Τέλος, την Παρασκευή, 21 Μαρτίου, θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ με σκοπό την εκτίμηση και περαιτέρω κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Δικαίωση για 18 σχολικούς φύλακες

 

Του Δημήτρη Τερζή

 

Ιστορική απόφαση, την πρώτη που εκδίδεται επί αγωγής και όχι επί αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων, πήρε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αιγίου, το οποίο δικαίωσε συνολικά 18 σχολικούς φύλακες του Δήμου Αιγιαλείας που είχαν καταφύγει σ’ αυτό όταν τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με την απόφαση, ο δήμος υποχρεώνεται πλέον να αποδεχθεί εκ νέου τις υπηρεσίες τους με τους όρους και την αμοιβή που είχαν παλιά. Σε διαφορετική περίπτωση, η ποινή θα είναι 100 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης.

 

Το δικαστήριο έγινε πριν από δύο μήνες, η απόφαση βγήκε προχθές και πλέον αποτελεί τον «μπούσουλα» για παρόμοιες υποθέσεις αγωγών ανά την ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «η διαδικασία θέσης των φυλάκων σε διαθεσιμότητα αντιβαίνει σε βασικές διατάξεις του Συντάγματος». Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ένας εκ των δικηγόρων που εκπροσώπησαν τους φύλακες στο δικαστήριο, ο κ. Παναγιώτης Καποτάς, «η απόφαση ήταν αναμενόμενο να βγει υπέρ των σχολικών φυλάκων, καθώς η διαθεσιμότητα αντιβαίνει στην 3354/2013 γνωμοδότηση του ΣτΕ, που λέει ότι δεν μπορεί κάποιος να τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας συλλήβδην, δίχως αξιολόγηση. Για να σας το δώσω να το καταλάβετε καλύτερα, δείτε το ανάποδα: Οπως μια πρόσληψη υπαλλήλου υπακούει σε κάποια κριτήρια, έτσι πρέπει να ισχύει και με την απόλυση. Δεν μπορεί να γίνεται άκριτα μια τέτοια διαδικασία χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν τα κριτήρια αξιολόγησης. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής».

 

Ο κ. Καποτάς πρόσθεσε επίσης πως το γεγονός ότι η απόφαση προήλθε από αίτηση αγωγής και όχι ασφαλιστικών μέτρων την κάνει ακόμα πιο αυστηρή, καθώς το δικαστήριο βασίστηκε σε αιτιολογία/αποδεικτικά στοιχεία και όχι σε πιθανολόγηση των δεδομένων που κατατέθηκαν στο δικαστήριο. Να σημειωθεί, τέλος, ότι υπέρ του αιτήματος των σχολικών φυλάκων είχαν τοποθετηθεί τόσο ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Σταύρος Θεοδωρακόπουλος, όσο και ο γραμματέας του δήμου, Σπύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος και κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης.

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=181364