- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Πουλήστε τα σπίτια σας για να πληρώσετε φόρους»

12/03/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

(Θα μας πρότεινε η Task Force, αλλά δεν το κάνει λόγω της πτώσης των τιμών!)

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

Υπερφορολόγηση που εξαντλεί τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας που δεν αφήνουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις να ανασάνουν διαπιστώνει στην 6η έκθεσή της η «Ομάδα Δράσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, που βγάζει τουλάχιστον δύο κίτρινες κάρτες στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στο υπουργείο Ανάπτυξης, με το οποίο μάλιστα χθες το βράδυ προέκυψε «κόντρα». Ειδικά στο κομμάτι της φορολόγησης, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχτηκε χθες, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης, πως οι πολίτες δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του, που σηκώνει πολλή συζήτηση, είπε πως «μια λύση θα ήταν να πουληθούν σπίτια για να πληρωθούν οι φόροι, αλλά αυτό δεν μπορεί πλέον να γίνει λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών και της ανυπαρξίας της αγοράς ακινήτων…». Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στις χαμηλές επιδόσεις ως προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και της σημαντικής αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε «εξωπραγματικά» τα φορολογικά πρόστιμα που προβλέπονται.

 

Κριτική για τα κοινοτικά κονδύλια

 

Στην έκθεση ασκείται έντονη κριτική για την περιορισμένη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και τη μη χρήση εργαλείων ενίσχυσης της ρευστότητας και εγγυήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με υψηλόβαθμο στέλεχος της Task Force να σημειώνει χθες πως «η κατάσταση εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιητική, δεδομένων των πολύ μεγάλων αναγκών της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας».

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, από τα 3,181 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν φτάσει στην αγορά (εκταμιεύσεις) μόλις 252,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε το 1/12 των διαθεσίμων. Το υπουργείο Ανάπτυξης έσπευσε να διαψεύσει την Ομάδα Δράσης υποστηρίζοντας πως «τα στοιχεία δημιουργούν εσφαλμένα συμπεράσματα» και παραθέτοντας τα δικά του στοιχεία από τα οποία προκύπτει πως μέχρι τέλος Ιανουαρίου είχαν εγκριθεί δάνεια 1,257 δισ. ευρώ, είχαν υπογραφεί συμβάσεις για 1,02 δισ. ευρώ και από αυτά είχαν εκταμιευτεί περίπου 824 εκατ. ευρώ.

 

Πηγές από την Ομάδα Δράσης, πάντως, τόνιζαν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι οι απαιτήσεις των τραπεζών για όλο και μεγαλύτερες εγγυήσεις προκειμένου να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή απογοητευτική είναι και η απορρόφηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, παρά την εξαιρετικά δυσχερή θέση της χώρας και την ανεργία-ρεκόρ. Η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην 20ή θέση, με ποσοστό απορροφητικότητας 62,31%.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=181465