- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Οι «λύκοι» αλωνίζουν ανενόχλητοι

12/03/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι χρηματιστές της Wall Street και του City συνεχίζουν τις κομπίνες τους. Hedge fund σορτάρει 1 δισ. δολάρια σε μετοχή εταιρείας και στη συνέχεια εξαπολύει επίθεση συκοφάντησης, ενώ trader «δίνει» μεγάλη αγορά της τράπεζάς του και τη βάζει μέσα 750 χιλιάδες δολάρια

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Σαν να μην έγινε ποτέ το κραχ του 2008, σαν να μην υπήρξε ποτέ η κατάρρευση της Lehman Brothers και η οικονομική καταστροφή εκατομμυρίων μικροεπενδυτών σ’ όλο τον κόσμο, σαν μην μπήκε ποτέ εξ αιτίας τους ο πλανήτης στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 70 ετών συνεχίζουν το άγριο κερδοσκοπικό τους κυνήγι οι χρηματιστές της Wall Street και του City. Οι γνωστοί «λύκοι» των αγορών δρουν ανεμπόδιστοι κάνοντας το, κατά τον επικεφαλής της Goldman Sachs Λόιντ Μπλάνκφεϊν, «έργο του Θεού», όπως δείχνουν δύο πρόσφατες αποκαλύψεις στον διεθνή Τύπο.

 

Πρωταγωνιστής της πρώτης ένα απόφοιτος του Χάρβαρντ, ο 47χρονος ιδιοκτήτης του επιθετικού νεοϋορκέζικου κερδοσκοπικού hedge fund Pershing Square Capital, Ουίλιαμ Ακμαν, που στοιχημάτισε πριν από 15 μήνες 1 δισ. δολάρια στην κατάρρευση της εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής Herbal Life και έκτοτε χρηματοδοτεί αδρά μια πολυδάπανη εκστρατεία κατασυκοφάντησης της τελευταίας προκειμένου να το επιτύχει. Και τι δεν έκανε ο Ακμαν προκειμένου να δει τη μετοχή τής Herbal Life να «βουτά» και να κερδίσει το στοίχημά του. Η ομάδα του, σύμφωνα με τους «New York Times», χρηματοδότησε συνεντεύξεις Τύπου, εκστρατείες αποστολής επιστολών προς τα μέλη των τοπικών Κοινοβουλίων (Καλιφόρνια, Νεβάδα, Κονέκτικατ, Νέα Υόρκη και Ιλινόις) και του Κογκρέσου, ακόμη και διαδηλώσεις, με στόχο να αναδειχτεί ότι η Herbal Life αποτελεί «αεροπλανάκι». Mια πυραμίδα δηλαδή που κερδίζει χάρη στη συνεχή πρόσληψη νέων διανομέων των προϊόντων της (που είναι κυρίως φτωχοί ισπανόφωνοι και Αφροαμερικανοί) κι όχι λόγω των πραγματικών απευθείας πωλήσεών της προς τους καταναλωτές. Απώτερος σκοπός η έναρξη έρευνας από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ, μια κίνηση που από μόνη της είναι σε θέση να βυθίσει τη μετοχή της Herbal Life και να αποπληρώσει το στοίχημα του Ακμαν. Προκειμένου να πετύχει τον στόχο του ο Ακμαν έχει ήδη πληρώσει τουλάχιστον 130 χιλιάδες δολάρια σε οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων, κάλυψε τα εισιτήρια αρκετών Αμερικανών που ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον για να διαδηλώσουν κατά της Herbal Life, χρηματοδότησε πανάκριβους λομπίστες, «έπιασε» βουλευτές. Στην «αγέλη» του ενέταξε σταδιακά εταιρείες λόμπι πρώην μελών του Κογκρέσου, πρώην βοηθών των προέδρων Ομπάμα και Κλίντον, πανάκριβα δικηγορικά γραφεία και εταιρείες συμβούλων. Από την άλλη πλευρά όμως η Herbal Life, μια εταιρεία με ιστορία 34 ετών, παρουσία σε 87 χώρες του κόσμου και περισσότερα από 3 εκατομμύρια ανθρώπους να δουλεύουν γι’ αυτήν, δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Εχει και αυτή αρχίσει να προσλαμβάνει λομπίστες και να χρηματοδοτεί οργανώσεις ισπανόφωνων.

 

Η δεύτερη περίπτωση, αυτή του Μάρτιν Τσαντρί, ενός trader συναλλάγματος της βρετανικής Lloyds που «έδωσε» στην πετρελαϊκή BP πληροφορίες για swap -ή αλλιώς τη μετατροπή- χαρτοφυλακίου 300 εκατ. στερλινών σε δολάρια, είναι λίγο διαφορετική.

 

Μέσα σε 7 λεπτά

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, o εν λόγω trader φέρεται να ενημέρωσε σχετικά στο τηλέφωνο επτά λεπτά πριν από την έναρξη αυτής της συναλλαγής στις 10.53 π.μ. της 31ης Δεκεμβρίου 2013 συνάδελφό του trader τής BP. Στα επτά λεπτά που ακολούθησαν της συνομιλίας, η στερλίνα υποχώρησε από τα 1,5815 δολάρια στα 1,5790 δολάρια. Ετσι όταν η Lloyds ξεκίνησε να πουλά στις 11.00 π.μ. τις στερλίνες, η ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος ήταν χαμηλότερη. Εχασε τελικά τουλάχιστον 750.000 δολάρια. Εάν η Lloyds -που διασώθηκε με χρήματα φορολογουμένων από τη χρεοκοπία και ανήκει κατά 30% στο βρετανικό Δημόσιο- είχε πουλήσει τα 300 εκατ. στερλίνες στις 10.53 π.μ. θα είχε λάβει 474,45 εκατ. δολάρια. Στις 11.00 θα είχε λάβει 473,7 εκατομμύρια.

 

Η τράπεζα ολοκλήρωσε τη συναλλαγή στις 11.30 και η ισοτιμία είχε υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, στα 1,5787 δολάρια. Επρόκειτο για καραμπινάτη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος από τη στενή κλίκα που κερδοσκοπεί εδώ και χρόνια στην εν λόγω αγορά.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=181472