- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Πόλεμος» πιέσεων και απειλών πριν το δημοψήφισμα της Κριμαίας
12/03/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σε έντονη κινητικότητα βρίσκονται ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρώπη, με αφορμή το δημοψήφισμα στην Κριμαία, την Κυριακή, για την προσάρτηση της χερσονήσου αυτής στη Ρωσία. Οι χώρες της Δύσης κάνουν λόγο για παράνομο δημοψήφισμα και για προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα απειλεί τις Βρυξέλλες με αντίστοιχα μέτρα, για τις κυρώσεις που αναμένεται να της επιβληθούν.
Πιο συγκεκριμένα, ο Αλεξέι Πουσκόφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, δήλωσε σήμερα (Τετάρτη) πως η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή την ουκρανική κρίση που θα οδηγούσε σε περιορισμούς σε μια ενδεχόμενη απαγόρευση εισόδου των Ρώσων πολιτικών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προκαλούσε την ανάλογη αντίδραση της Μόσχας. «Ασφαλώς, η Ρωσία θα απαντήσει με αντίστοιχα μέτρα», είπε, συμπληρώνοντας πως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο άνευ προηγουμένου πάγωμα των πολιτικών επαφών, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση αυτή θα ήταν χειρότερη απ' ό,τι συνέβαινε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελείται μόνο από 28 χώρες και ο κόσμος δεν περιορίζεται σ' αυτήν», σημείωσε, καλώντας τις Βρυξέλλες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και λογική.
Ετοιμάζουν κυρώσεις οι ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας αναμένεται να υπερψηφίσει ένα νομοσχέδιο για την ουκρανική κρίση που περιλαμβάνει κυρώσεις και παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ, η Επιτροπή πιθανότατα θα εγκρίνει το νομοσχέδιο και θα το στείλει για συζήτηση στην ολομέλεια του Σώματος. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων την παροχή εγγυήσεων ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη χορήγηση δανείου στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις διαδικασίες προσάρτησης της Κριμαίας, λέγοντας ότι άμεσος στόχος πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση της κατάστασης και η εξεύρεση ειρηνικής λύσης, με βάση το διεθνές δίκαιο. Μιλώντας, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Μπαρόζο κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει κάθε διαδικασία προσάρτησης της Κριμαίας, υποστηρίζοντας ότι «αυτό που γίνεται στην Κριμαία είναι παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».
Αναγνώρισε ότι η οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας είναι τραγική και αναφέρθηκε στην αρωγή της ΕΕ για τη σταθεροποίηση της χώρας, αναφέροντας ότι έχει ήδη συμφωνηθεί η χορήγηση ενός πακέτου αρωγής, υπό μορφήν δανείων, προς την Ουκρανία, ύψους 11 δισ. ευρώ. Υποστήριξε ακόμη ότι η οικονομική στήριξη της ΕΕ θα πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας, με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Νωρίτερα, ο Επίτροπος Όλι Ρεν ανέφερε ότι η Ευρώπη στηρίζει το δικαίωμα των Ουκρανών να αποφασίζουν για το μέλλον τους, πρόσθεσε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις και διευκρίνισε ότι το 1 δισ. ευρώ, που προτείνει η Κομισιόν, θα εκταμιευθούν μόλις υπάρξει πρόγραμμα του ΔΝΤ και υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν τονίζοντάς του ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει η ένταξη της περιοχής της Κριμαίας στην Ρωσία, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν μια «απαράδεκτη προσάρτηση». «Ο πρόεδρος υπενθύμισε (στον Πούτιν), ότι το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες με αδιαφανή τρόπο, δεν έχει καμία νομική βάση», ανέφεραν τα Ηλύσια Πεδία σε ανακοίνωσή τους μετά την τηλεφωνική επαφή των δύο ηγετών.
Με φόντο τον ΟΑΣΕ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε σήμερα την κρίση στην Ουκρανία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Οι Πούτιν και Μπουρκχάλτερ «συζήτησαν τις δυνατότητες που έχει ο ΟΑΣΕ, στο πλαίσιο της προώθησης μιας επίλυσης της κρίσης», ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για τις συζητήσεις, ούτε για το αν υπήρξε οποιαδήποτε συμφωνία.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι θα μεταβεί στο Λονδίνο για να συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=181568
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε