- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
To Δημόσιο έβαλε φωτιά στα έδρανα
13/03/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενταση στη Βουλή και ενδοκυβερνητικές τριβές για το νομοσχέδιο του Κυρ. Μητσοτάκη με τις καταργήσεις 23 φορέων και την αξιολόγηση των υπαλλήλων
Του Χάρη Ιωάννου
Με την κυβέρνηση ακάθεκτη, να προχωρά χωρίς σχέδιο σε «μεταρρύθμιση» του Δημοσίου με «τυφλά» λουκέτα και απολύσεις εργαζομένων, ενώ την ίδια ώρα συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι βουλευτές πιέζουν ώστε να μην καταργηθεί ο φορέας που ίδρυσε το κόμμα τους ή που βρίσκεται στην εκλογική τους περιφέρεια, συνεχίζεται σήμερα για τρίτη ημέρα η συζήτηση του –συνταγματικώς προβληματικού- νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με τις καταργήσεις 23 φορέων και τις αλλαγές στην αξιολόγηση των υπαλλήλων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο 8 που προβλέπει την κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Εργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να διαβεβαιώνει τους δημοσιογράφους ότι δεν πρόκειται να το αποσύρει, ακόμη και αν ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε κατά της κατάργησης του Οργανισμού της Κωπαΐδας και της Ακαδημίας Ελευθερίας Μεσολογγίου και διά του Δημ. Στρατούλη επανέλαβε ότι θα επαναπροσλάβει όσους απολυθούν. «Χύνετε δάκρυα για έναν οργανισμό χωρίς κανέναν υπάλληλο, που δεν λειτούργησε ποτέ», παρατήρησε ο Π. Ρήγας (ΠΑΣΟΚ).
Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των γενικότερων επιλογών του, λέγοντας πως πρέπει η ατιμωρησία στο Δημόσιο να λάβει τέλος. «Και σκελετούς από τα ντουλάπια θα βγάλουμε και σπίτι τους θα στείλουμε όσους αποδεδειγμένα συνέβαλαν στην παρανομία. Και αυτό δεν το κάνουμε γιατί μας το επέβαλε η τρόικα», επισήμανε χαρακτηριστικά, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Οπως είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «υπάρχουν πολύ σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης δαπανών από συρρίκνωση φορέων», όμως από την άλλη πλευρά «δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για κατάργηση φορέων». Παραδέχτηκε ωστόσο ότι «το ελληνικό κράτος μπορεί να έγινε μικρότερο, αλλά όχι καλύτερο», παρόλο που οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν πάνω από 200.000 και το κόστος μισθοδοσίας από 24 δισ. μειώθηκε στα 15,7 δισ. για το 2013. «Μια από τις αιτίες ήταν και η απροθυμία του πολιτικού συστήματος», καθώς και το ότι «υπάρχει ακόμη βαθύ κράτος που αντιστέκεται σε οποιαδήποτε αλλαγή», επισήμανε ο υπουργός.
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους απάντησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτηρίζοντας τον υπουργό «υπάλληλο της τρόικας που ψάχνει να βρει στα τυφλά ανθρώπους στο Δημόσιο για να τους απολύσει». Οπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, «το να παίρνεις ένα δρεπάνι και να κόβεις 14.000 ανθρώπους δεν είναι μεταρρύθμιση, είναι διάλυση του κράτους», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το νομοσχέδιο «εξοικονομεί» από τη μία πλευρά 2,5 εκατ. ευρώ, αλλά από την άλλη επιφέρει απώλειες εσόδων ύψους 43 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο λόγω της μη δημοσίευσης πλέον στο ΦΕΚ των ισολογισμών των εταιρειών.
«Η αξιολόγηση που εισάγετε δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης», συμπλήρωσε ο Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ). Για ξεπερασμένη μέθοδο που δεν εφαρμόζεται πλέον ούτε από τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες έκανε λόγο ο Νότης Μαριάς (ΑΝ.ΕΛΛ.).
Το ΠΑΣΟΚ, διά του Π. Κουκουλόπουλου, παραδέχτηκε πάντως ότι «τελικά κανείς δεν ξέρει εάν και πόσοι περισσεύουν στο Δημόσιο».
Η Αλέκα Παπαρήγα, στην παρέμβασή της, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό επιβεβαιώνεται «πόσο πλαστός και αποπροσανατολιστικός είναι ο διαχωρισμός σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς ή σε κρατιστές και αντικρατιστές» και εξήγησε ότι είναι στρατηγική επιλογή η άρση της μονιμότητας στον δημόσιο τομέα και η άρση της δυνατότητας ένας εργαζόμενος να έχει μια σχετική ασφάλεια στη δουλειά του στον ιδιωτικό τομέα. «Οπως επίσης στρατηγική επιλογή είναι να δοθούν οι προσοδοφόροι τομείς του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, για τα άρθρα που αφορούν την κατάργηση των φορέων, την αξιολόγηση των υπαλλήλων και τον επανέλεγχο όσων οι συμβάσεις μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=181682
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε