- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Οργιο φημών και σεναρίων
13/03/14 ΚΟΣΜΟΣ
ΜΑΛΑΙΣΙΑ – Η αεροπορική εταιρεία επιμένει ότι το εξαφανισμένο Μπόινγκ είχε ελεγχθεί πριν από την απογείωση και ήταν ασφαλές, αν και δεν έχει απαντήσει εάν έγινε επιθεώρηση για ένα γνωστό πιθανό πρόβλημα διάβρωσης κάτω από τo περίβλημα της ατράκτου
Της Ελλης Πάνου
«Ολα καλά. Καληνύχτα», είπε προς τον πύργο ελέγχου ο πιλότος της πτήσης 370, πριν το Μπόινγκ με τους 239 επιβαίνοντες βγει από τον εναέριο χώρο της Μαλαισίας, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, και εξαφανιστεί από προσώπου γης.
Πέντε ημέρες μετά, επικρατεί η απόλυτη σύγχυση, η ανυπαρξία σοβαρών πληροφοριών, η δημοσιοποίηση αλληλοσυγκρουόμενων στοιχείων και δηλώσεων, το όργιο των φημών και των σεναρίων, η οργή κατά της αδυναμίας συντονισμού που δείχνουν οι αρχές, η αγωνία χωρίς ορατό τέλος για τους εκατοντάδες συγγενείς. Και η ενημέρωση που έκαναν χθες οι αρχές θόλωσαν κι άλλο τα νερά. Ο υπουργός Μεταφορών, σε θέση άμυνας απέναντι σε ένα επιθετικό κοινό, είπε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι «είναι χωρίς προηγούμενο», αφού προσπαθούν να συντονίσουν αποστολές «από τόσες πολλές χώρες, με τόσα πολλά πλοία, σε μια τόσο μεγάλη περιοχή», από τη θάλασσα της Νότιας Κίνας μέχρι τα στενά της Μαλάκα και το αρχιπέλαγος Ανταμαν στον Ινδικό Ωκεανό.
Και προφανώς η δουλειά που κάνουν δεν είναι και η πλέον αποτελεσματική.
Ο υπουργός Μεταφορών και ο αρχηγός του Στρατού επίσης δεν μπόρεσαν να αποσαφηνίσουν σε συγγενείς και δημοσιογράφους πότε και πού εντοπίστηκε το αεροσκάφος για τελευταία φορά. Ισως και να ήταν το στρατιωτικό ραντάρ που το εντόπισε τελευταίο, παραδέχθηκαν χθες, επομένως δεν «χάθηκε» στη 1.20 τα ξημερώματα του Σαββάτου, 40 λεπτά μετά την απογείωσή του, όπως αρχικά πίστευαν. Τελικά, όπως είπε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Ζουλκιφέλι Μοχντ Ζιν, το πιθανό τελευταίο σήμα στα στρατιωτικά ραντάρ ήταν στις 2.15 το πρωί, 200 μίλια βορειοδυτικά της ενδοχώρας. Κι αυτή η πληροφορία, όμως, θα πρέπει να διασταυρωθεί από τους ειδικούς, αφού «τα πρώτα δεδομένα των στρατιωτικών ραντάρ δεν δίνουν στοιχεία για συγκεκριμένες πτήσεις, αλλά απλώς για διέλευση κάποιου αεροσκάφους». Εάν δεν βρεθεί το Μπόινγκ και το μαύρο κουτί του, τότε δεν θα είναι δυνατόν να δοθούν απαντήσεις, είπε ορθά-κοφτά ο υπουργός, που υποστήριξε ότι τη μόνη σύγχυση στις απαντήσεις που έχουν δώσει μέχρι τώρα οι αρχές προκαλούν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι.
Εν κατακλείδι, αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα είναι ότι:
● Από αξιωματούχους στο Πεκίνο έγινε γνωστό χθες αργά το βράδυ ότι κινεζικοί δορυφόροι εντόπισαν από την Κυριακή τρία αντικείμενα στη θάλασσα περίπου 24 επί 27 μέτρα, που μπορεί να είναι συντρίμμια του αεροσκάφους. Αγνωστο γιατί δεν ενημέρωσαν για το εύρημα νωρίτερα.
● Οι έρευνες έχουν επεκταθεί και στην άλλη πλευρά της χερσονήσου της Μαλαισίας, καλύπτοντας μια περιοχή 27.000 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων.
● Συμμετέχουν πλέον 42 πλοία και 39 αεροσκάφη.
● Οι ερευνητές λένε ότι δεν είναι ακόμα βέβαιοι εάν το αεροσκάφος άλλαξε πορεία και τους «μπερδεύει» το γεγονός ότι δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου.
● Εργαζόμενος σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου νοτιοανατολικά των ακτών του Βιετνάμ υποστήριξε ότι είδε το αεροσκάφος να φλέγεται σε μεγάλο υψόμετρο. Οι αρχές είπαν ότι έλαβαν την πληροφορία, αλλά δεν εντόπισαν συντρίμμια στη συγκεκριμένη περιοχή.
● Η αεροπορική εταιρεία επιμένει ότι το εξαφανισμένο Μπόινγκ είχε ελεγχθεί πριν από την απογείωση και ήταν ασφαλές, αν και δεν έχει απαντήσει ακόμα στο ερώτημα εάν έγινε και επιθεώρηση για ένα γνωστό πιθανό πρόβλημα στην άτρακτο, μετά την προειδοποίηση από τον περασμένο Νοέμβριο της αμερικανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προς όλες τις αερογραμμές, ότι θα πρέπει να ελέγξουν το ενδεχόμενο διάβρωσης κάτω από τo περίβλημα της ατράκτου των Μπόινγκ 777.
● Στις έρευνες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν και οι μηχανικοί της βρετανικής Rolls Royce, που έχουν κατασκευάσει τις μηχανές και που λέγεται ότι ήδη έχουν «λάβει» δύο αναφορές τεχνικών δεδομένων από το αεροσκάφος -ένα κατά την απογείωση και ένα κατά την άνοδό του σε μεγαλύτερο υψόμετρο- μέσω ενός αυτόματου συστήματος συλλογής και αποστολής πληροφοριών (ACARS), με το οποίο είναι εφοδιασμένα τα αεροσκάφη. Τα δεδομένα αυτά δεν είναι ακόμα γνωστό εάν έχουν αναλυθεί από τους ειδικούς.
Το «μεγάλο μάτι»
Την ώρα που διάφορες εξειδικευμένες ιστοσελίδες, όπως το Tomnod.com, που σημαίνει το «μεγάλο μάτι» στα μογγολικά, ζητούν από τα εκατομμύρια των χρηστών του διαδικτύου να βοηθήσουν στις έρευνες, «χτενίζοντας» τις επίμαχες περιοχές μέσω δορυφορικών φωτογραφιών, το Δίκτυο Ασφάλειας Αεροπλοΐας θυμίζει ότι τα τελευταία 64 χρόνια έχουν «χαθεί» 80 αεροσκάφη: από μικρά μονοθέσια με προπέλες μέχρι μεγάλα τζετ, ακόμα και ένα C-130 της αμερικανικής ακτοφυλακής.
Ενα Μπόινγκ 707, για παράδειγμα, χάθηκε στον Ειρηνικό πάνω από την Ιαπωνία το 1979 με έξι επιβάτες. Ενα Μπόινγκ 727, που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ μετά την απογείωσή του από το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, με 18 επιβάτες, το 1990. Κι ακόμα ένα 727 που επίσης εξαφανίστηκε πάνω από την Αγκόλα το 2003.
Από την άλλη, χρειάστηκαν 36 ώρες για να εντοπιστεί η πτήση 447 της Air France, που συνετρίβη στον Ατλαντικό πριν από πέντε χρόνια με 228 επιβάτες, 10 ημέρες για να βρεθεί ένα ινδονησιακό Μπόινγκ που έπεσε κι αυτό στη θάλασσα το 2007 κι ένας χρόνος για να λυθεί το μυστήριο της εξαφάνισης του εκατομμυριούχου Στιβ Φόσετ, ενώ πετούσε τον Σεπτέμβριο του 2007 με μονοκινητήριο αεροσκάφος κοντά στο εθνικό πάρκο Yosemite της Καλιφόρνιας.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=181690
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε