- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ο σταθμός «Πουρνάρι» ανάβει φωτιές στην Ηπειρο

13/03/14 ΕΛΛΑΔΑ

Εντονη αντίδραση από την Περιφέρεια για την ιδιωτικοποίηση των δύο υδροηλεκτρικών μονάδων

 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ Του Φιλήμονα Καραμήτσου

 

Απροετοίμαστη βρήκε την Ηπειρο και τους θεσμικούς της φορείς η απόφαση της κυβέρνησης να οδηγήσει στη «μικρή» ιδιωτική ΔΕΗ τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς στο Πουρνάρι του Αραχθου, κοντά στην Αρτα.

 

Μπορεί στις τοπικές κοινωνίες να έχει ανοίξει η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση των οδικών αξόνων ή του λιμένα Ηγουμενίτσας και του αεροδρομίου Ιωαννίνων με τα κατά καιρούς σχέδια αποκρατικοποιήσεων που ανακοινώνονται, αλλά για τα… φράγματα δύσκολα θα το φανταζόταν κανείς.

 

Αποστάσεις

 

Ηδη οι πρώτες αντιδράσεις είναι έντονες. Η περιφερειακή αρχή, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, παίρνει σαφείς αποστάσεις από τις προθέσεις του υπουργείου. Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρτας, Βασίλης Ψαθάς, που μετείχε σε σύσκεψη που οργανώθηκε στο Πουρνάρι, με τη συμμετοχή εργαζομένων και τοπικών φορέων, ανέφερε ότι η περιφέρεια είναι αντίθετη στην πώληση ή την πιθανή παραχώρηση παραγωγικών μονάδων, όπως το Πουρνάρι I και II, αναρωτώμενος μάλιστα «ποια ήταν τα οικονομοτεχνικά κριτήρια βάσει των οποίων επιλέχθηκαν προς πώληση τα συγκεκριμένα υδροηλεκτρικά έργα».

 

Η περιφερειακή αρχή εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της και για σειρά πρακτικών ζητημάτων που αφορούν τα δύο ΥΗΕ του Πουρναρίου, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο ρόλος των δύο φραγμάτων στην αντιπλημμυρική θωράκιση και στην άρδευση της πεδινής περιοχής Αρτας είναι μεγάλης σημασίας, ρόλος που καθίσταται αβέβαιος σε περίπτωση εμπλοκής ιδιωτών».

 

Σημειώνει επίσης ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει προχωρήσει η προβλεπόμενη οριοθέτηση-διευθέτηση της κοίτης του Αραχθου, ενώ δεν έχουν εκτελεστεί από τη ΔΕΗ ούτε τα αναπτυξιακά έργα που είχαν προβλεφθεί ως ανταποδοτικά οφέλη για την κατασκευή των φραγμάτων, τη στιγμή που οι περιβαλλοντικοί όροι λήγουν στο τέλος του 2014.

 

Η περιφέρεια, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του περιφερειάρχη προς το ΥΠΕΚΑ, θεωρεί ότι ο χρόνος διαβούλευσης για το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι επαρκής και ζητά από το υπουργείο να προχωρήσει σε διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς της Αρτας και γενικότερα της Ηπείρου, προκειμένου οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι βιώσιμες, να έχουν τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και να διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας.

 

Από τη μεριά της η Ολγα Γεροβασίλη, βουλευτής Αρτας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια περιφερειάρχης, η οποία είχε ανακοινώσει το θέμα που δημιουργείται πριν δημοσιοποιηθεί το σχέδιο νόμου από το ΥΠΕΚΑ τη Δευτέρα, αναφέρει σε δήλωσή της: «Με ένα νέο καταστροφικό νομοσχέδιο η συγκυβέρνηση δημιουργεί τη λεγόμενη «Μικρή Ιδιωτική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού», στην οποία δίνει το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, αλλά και των πελατών της.

 

Σε αυτή τη νέα «μικρή ΔΕΗ» εντάσσει και τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς Πουρνάρι 1 και 2 στον ποταμό Αραχθο, ισχύος 331,5 MW, μονάδες εθνικής σημασίας για την ενεργειακή επάρκεια στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ηπείρου. Θεωρούμε ότι δεν έχει κανείς δικαίωμα να διαλύσει και να ξεπουλήσει τη στρατηγικότερη δημόσια επιχείρηση της χώρας».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=181758