- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Πέρασαν στη Βουλή την τροπολογία-σκάνδαλο
14/03/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
→Χαρίζονται σημαντικά φορολογικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε μεγάλες εταιρείες
Του Χάρη Ιωάννου
Με ψηφοφορία «επαγγελματικά» σχεδιασμένη, η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει χθες από την Ολομέλεια της Βουλής μια σκανδαλώδη τροπολογία, με την οποία, όπως καταγγέλλει σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και οι ίδιοι οι εφοριακοί, χαρίζει σημαντικά φορολογικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε μεγάλες εταιρείες για «τριγωνικές» συναλλαγές στις εισαγωγές συγκεκριμένων πρώτων υλών, όπως π.χ. καυσίμων.
Η συγκεκριμένη τροπολογία είχε κατατεθεί άλλες δύο φορές στη Βουλή και είχε αποσυρθεί μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όμως φαίνεται ότι η τρίτη ήταν τελικά και η… φαρμακερή.
Η ψηφοφορία
Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 142 υπέρ, 88 κατά και 4 παρών σε σύνολο 234 παρόντων. Στα υπέρ, εκτός των βουλευτών της Ν.Δ. και ορισμένων του ΠΑΣΟΚ, συγκαταλέγονται και οι ψήφοι των Ανδρέα Λοβέρδου και Χρήστου Αηδόνη. Εκκωφαντική ήταν η καθολική απουσία της Χρυσής Αυγής, κάτι που συμβαίνει συχνά σε ψηφοφορίες που αφορούν εφοπλιστές ή άλλες «ειδικές» περιπτώσεις. Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε και η απουσία πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης, ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Ελληνες, τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ, παρ’ όλο που οι παρόντες βουλευτές τους ψήφισαν «όχι».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, τέσσερις βουλευτές ψήφισαν «όχι» (Μ. Κασσής, Γ. Κουτσούκος, Γ. Ντόλιος και Γ. Δριβελέγκας) και τρεις ψήφισαν «παρών» (Απ. Κακλαμάνης, Δ. Κρεμαστινός και Θ. Μωραΐτης).
Απουσίαζαν οι Ευάγγ. Βενιζέλος, Π. Ρήγας, Γ. Μανιάτης και Κ. Σκανδαλίδης, ενώ οι υπόλοιποι ψήφισαν υπέρ.
Την αρχή έκανε χθες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), καλώντας τον υπουργό Οικονομικών να έρθει στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις και να κατονομάσει «σε ποια συγκεκριμένα συμφέροντα χαρίζετε τεράστια ποσά, φοβάμαι εκατοντάδων εκατομμυρίων».
Με σκωπτικό ύφος, γεμάτο υπονοούμενα, ο Π. Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) ρώτησε αν θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία η αξιωματική αντιπολίτευση. «Οχι απλά ονομαστική, ονομαστικότατη», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αν. υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε… αναρμοδιότητα για το θέμα, ενώ ο υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης, που προσήλθε στη Βουλή αργότερα, είπε απλώς ότι «αποσαφηνίζεται το θέμα με βάση τη νομολογία του ΣτΕ, που ορίζει ότι ένα κριτήριο όταν δεν είναι αμάχητο, είναι μαχητό».
Αμέσως παρενέβη ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Ελληνες) λέγοντας ότι «επειδή είναι αμάχητα τα τεκμήρια στα πρόστιμα που έχουν υποβληθεί, τα μετατρέπετε σε αμφισβητούμενα για να μπουν σε μια διαδικασία διοικητική ή δικαστική».
Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση της Σοφίας Βούλτεψη (Ν.Δ.), η οποία είπε ότι αν πληρωθούν αυτά τα «υπέρογκα πρόστιμα, οι επιχειρήσεις αυτές θα απολύσουν τους εργαζόμενούς τους».
Για «ντροπολογίες που χαρίζουν πρόστιμα για πολλοστή φορά» έκανε λόγο και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ ο Π. Κουκουλόπουλος ζήτησε την απόσυρση της διάταξης, κάτι που όμως η κυβέρνηση δεν έκανε και ο ίδιος τελικά την… υπερψήφισε.
Ποιους αφορά
Υπενθυμίζεται ότι στις 12.12.2013 ο Γ. Στουρνάρας είχε επισημάνει για την ίδια ρύθμιση στη Βουλή ότι αφορά «βαριές βιομηχανίες που εισάγουν πρώτες ύλες και οι οποίες κινδυνεύουν να υποστούν πρόστιμα πολλαπλάσια της χρηματιστηριακής τους αξίας και να καταστραφούν».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα για το θέμα, όπως π.χ. από το περιοδικό Unfollow, το ζήτημα αφορά μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία που έχει σχέση και με ΜΜΕ, όμως βουλευτές της αντιπολίτευσης επιμένουν ότι το ζήτημα δεν περιορίζεται εκεί και είναι ευρύτερο.
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και το συνδικαλιστικό όργανο των εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ), τονίζοντας πως «είναι πρόκληση το υπουργείο να χαρίζει φόρους τη στιγμή που οι πολίτες υποφέρουν από χαράτσια, υπερφορολόγηση και κατασχέσεις».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=181957
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε