- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ελπίδες η κυβέρνηση, τελεσίγραφα η τρόικα

14/03/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με περιορισμένα τα περιθώρια ελιγμών η ελληνική πλευρά επιδιώκει έναν εύσχημο συμβιβασμό ώστε να εκταμιευτεί η δόση και να μην υποστεί εκλογική καθίζηση, αλλά οι δανειστές είναι ανυποχώρητοι

 

Toυ Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Εναν εύσχημο συμβιβασμό επιζητεί η κυβέρνηση για να κλείσει αυτός ο κύκλος των συνομιλιών με την τρόικα, έστω και χωρίς συμφωνία για τα κεφαλαιώδη ζητήματα. Ωστόσο η τρόικα επιμένει στις αξιώσεις της, και τα περιθώρια ελιγμών περιορίζονται για τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, που μέχρι χθες δήλωνε αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω από την υπόσχεση ότι θα δώσει πριν από τις εκλογές του Μαΐου μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ένστολους και άτομα με αναπηρία.

 

Η ατζέντα έχει επιβαρυνθεί όπως και το κλίμα στις συνομιλίες, εντούτοις σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε τέσσερις ημέρες όπως θέλουν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Το χάσμα όμως αντί να κλείσει διευρύνθηκε χθες και η διαπραγμάτευση διεξάγεται πλέον σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.

 

Μέχρι την Κυριακή

 

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για την ατζέντα και τα ζητήματα που εγείρει η τρόικα και τις εναλλακτικές επιλογές του οικονομικού επιτελείου για να γεφυρωθεί η απόσταση. Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι είναι «ρεαλιστική μία συμφωνία με την τρόικα μέχρι την Κυριακή». Νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου εκτιμούσε ότι «μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Κυριακή» αν και, όπως είπε, «δεν υπάρχει τελεσίγραφο για το πέρας των συνομιλιών».

 

Πάντως για την ώρα δεν είναι σαφές αν υπάρχουν… κόκκινες γραμμές και ποιες είναι. Αυτό που έχει καταστεί σαφές από συνεργάτες του κ. Σαμαρά είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα θέματα που έχει ανοίξει (μέρισμα και έξοδος στις αγορές) γιατί «θα οδηγηθεί σε πολιτική αυτοκτονία στις εκλογές» και «δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας».

 

Η ισορροπία ανάμεσα στα δύο σημεία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα τελευταία μηνύματα από τους δανειστές και εταίρους ήταν σφόδρα αρνητικά. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τ. Ράις έκανε λόγο για την εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο, ενώ για τη συμμετοχή στις δόσεις του Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου δεν έκανε καμία αναφορά. Η κίνηση αυτή προκαταλαμβάνει τη θέση του Eurogroup και αυξάνει την πίεση προς την κυβέρνηση. Στην καλύτερη περίπτωση έχει να περιμένει, εφόσον επέλθει συμφωνία επί της αρχής, 5,4 δισ. ευρώ, ενώ το προβλεπόμενο ποσό είναι πάνω από 10 δισ. ευρώ.

 

Διπλή πίεση

 

Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλημα για την εξυπηρέτηση του χρέους, όμως είναι ξεκάθαρο πως σφίγγει το πλαίσιο γύρω από τις κινήσεις που σχεδίαζε προεκλογικά η κυβέρνηση:

 

* Με το πρωτογενές πλεόνασμα η κυβέρνηση επεδίωκε να προχωρήσει σε παροχές στις ομάδες που θεωρεί ότι αδικήθηκαν ή έχουν πληρώσει υπέρμετρα την κρίση, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Αν και μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί ποσό, με βάση τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει για το πλεόνασμα του 2013 και υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει μετά το Πάσχα δώρο στους χαμηλοσυνταξιούχους από 100 μέχρι 300 ευρώ, ανάλογο ποσό στα άτομα με αναπηρία και λίγο υψηλότερο μέρισμα στους ένστολους.

 

* Παράλληλα η κυβέρνηση σχεδίαζε έξοδο στις αγορές, για δανεισμό 2 δισ. ευρώ με διπλή στόχευση: να ενισχύσει στο εσωτερικό την εντύπωση ότι η κρίση βαίνει προς το τέλος και στο ευρωπαϊκό περιβάλλον να διαμορφώσει καλύτερους όρους στην επανεξέταση του ελληνικού προβλήματος. Μέσα στο τρέχον έτος τα τοκοχρεολύσια σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ είναι πάνω από 30 δισ. ευρώ και το ποσόν αυτό, εάν επέλθει ρήξη με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, θεωρείται αδύνατον να βρεθεί από τις αγορές.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=181960