- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Αντάρτης πρόεδρος στο Ελ Σαλβαδόρ
14/03/14 ΚΟΣΜΟΣ
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ και με τη βούλα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, παρά τα αιτήματα του αντιπάλου του για ανακαταμέτρηση, είναι πλέον ο 70χρονος πρώην αντάρτης του «Φαραμπούντο Μαρτί» και συνταξιούχος δάσκαλος Σάντσες Σερέν, ο οποίος κέρδισε στο νήμα την προεδρική κούρσα από τον αντίπαλό του Νορμάν Κουιγιάνο με διαφορά μόλις 6.364 ψήφων στο σύνολο των τριών εκατομμυρίων πολιτών που ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Γιος πάμφτωχης οικογένειας, με πατέρα ξυλουργό και μητέρα πλανόδια πωλήτρια φρούτων, ο Σερέν μεγάλωσε σε δύσκολες συνθήκες και αναγκάστηκε να δουλέψει από πολύ μικρός προκειμένου να βοηθήσει τους γονείς και τα 11 αδέλφια του. Οι συνθήκες μέσα στις οποίες ανδρώθηκε στάθηκαν καθοριστικές για τη διαμόρφωση του πολιτικού του στίγματος, το οποίο χαρακτηρίζεται από την εναντίωσή του στην παγκοσμιοποίηση του εμπορίου και την πάγια θέση του για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Φημίζεται άλλωστε για τον εξαιρετικά λιτό τρόπο ζωής του.
Σημαντικότατη επιρροή άσκησαν στον Σερέν τα διάφορα επαναστατικά λατινοαμερικανικά κινήματα, στα οποία μετείχε ενεργά από τη δεκαετία του 1960, όταν ακόμη ήταν μαθητής λυκείου. Στη συνέχεια έγινε ενεργό μέλος των φοιτητικών κινημάτων τα οποία εναντιώθηκαν στις αμερικανικές παρεμβάσεις στη χώρα του, στην Κούβα και στο Βιετνάμ. Στη δεκαετία του ’70 εντάχθηκε στο Εθνικο-Απελευθερωτικό Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί και ανήλθε σταδιακά στις υψηλότερες βαθμίδες της ιεραρχίας φτάνοντας το 1992 στον βαθμό του γενικού διοικητή της επαναστατικού κινήματος.
Ο Σερέν, ο πρώτος πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας που προέρχεται από τις τάξεις του αντάρτικου, θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιουνίου και καλείται να αντιμετωπίσει σωρεία κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων με βασικότερα τη μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων το 2015 θα φτάσει στο 65% του ΑΕΠ. Μάλιστα οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, αφού η ανάπτυξη θα «τρέξει» φέτος με μόλις 1,6%, σε σχέση με το (διπλάσιο) 3,2% που είναι ο εκτιμώμενος μέσος όρος για τη Λατινική Αμερική.
Καλείται επίσης να αντιμετωπίσει και τη βίαιη δράση εκατοντάδων συμμοριών, που έχουν καταστήσει τη χώρα μία από τις πλέον επικίνδυνες στον πλανήτη. Να σημειωθεί πως, παρά το γεγονός ότι ο προκάτοχός του Μαουρίσιο Φούνες ενίσχυσε πριν από λίγες εβδομάδες τις αστυνομικές δυνάμεις με 5.000 επιπλέον άνδρες, προκειμένου να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα, τα μέχρι στιγμή αποτελέσματα είναι πενιχρά.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=181981
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε