- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Γνωμοδότηση για τις αρμοδιότητες
14/03/14 ΕΛΛΑΔΑ
→Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποσαφηνίζει τη δικαιοδοσία των Συμβουλίων Διοίκησης ΑΕΙ
Αποσαφηνίζονται με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους οι αρμοδιότητες των μελών των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ, από την προεπιλογή και έγκριση των οποίων θα πρέπει να περνούν οι υποψηφιότητες για εκλογή κοσμητόρων. Παράλληλα, με αφορμή τις επικείμενες πρυτανικές εκλογές, το ΝΣΚ γνωμοδοτεί ότι δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν ξανά υποψηφιότητα για να εκλεγούν οι νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ, καθώς ολοκλήρωσαν ομαλά τη θητεία τους. Με την ίδια απόφαση δεν αποτρέπονται να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη όσοι επιθυμούν αλλά βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης. Ωστόσο, υπάρχει ο περιορισμός ότι, εφόσον εκλεγούν, όταν έρθει ο χρόνος που πρέπει να πάρουν σύνταξη θα πρέπει να παραιτηθούν και να προκηρυχθούν νέες εκλογές για την αντικατάστασή τους.
Ειδικότερα, στο ΝΣΚ είχε προσφύγει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, προκειμένου να λάβει διευκρινιστικές απαντήσεις για ορισμένα σημεία που αφορούν τις εκλογές του Μαΐου σε δέκα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έδωσε σαφείς και αυστηρές οδηγίες για τις αρμοδιότητες των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων:
-Σε κάθε περίπτωση, οι υποψηφιότητες για εκλογή κοσμητόρων θα πρέπει να περνούν για προεπιλογή και έγκριση από τα Συμβούλια των ΑΕΙ. Σε κάποια πανεπιστήμια, όπως π.χ. το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε σχολές όπου οι υποψήφιοι ήταν λιγότεροι των τριών, οι πρυτανικές αρχές δεν έστειλαν καν τις υποψηφιότητες στα Συμβούλιά τους, αλλά τις ολοκλήρωσαν εσωτερικά. Ανάλογα με το μέγεθος του Ιδρύματος μπορεί να είναι ένας, δύο ή τρεις, αλλά το Συμβούλιο διατηρεί απολύτως το δικαίωμα να κρίνει εάν έχουν τα τυπικά προσόντα για κάτι τέτοιο.
- Στις περιπτώσεις εκείνες που η υποψηφιότητα είναι μία, όπως συνέβη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα μέλη του ΝΣΚ αναφέρονται διά μακρών στο πόσο αυστηρή, πλήρως αιτιολογημένη και σαφής ως προς την επιστημονική και διοικητική «αξία» του υποψηφίου πρέπει να είναι η κρίση των Συμβουλίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων όταν το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ απέκλεισε τη μοναδική υποψήφια στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, την καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου, με μοναδικό σκεπτικό ότι δεν έπεισε τα μέλη του…
Μαρία Δήμα
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=181985
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε