- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Μάχη ζωής και θανάτου»
16/03/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε το πολιτικό στίγμα των ευρωεκλογών
Του Νίκου Σβέρκου
«Ηρθε η ώρα να ξεσπάσει σαν θύελλα ο ελληνικός λαός, να δώσουμε την τελική μάχη της απελευθέρωσης από τα μνημόνια, την κοινωνική βαρβαρότητα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή». Με αυτή τη φράση περιέγραψε το πολιτικό του στίγμα ο Αλέξης Τσίπρας από την Κομοτηνή, κλείνοντας την περιοδεία του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Χαρακτήρισε δε «μάχη ζωής και θανάτου» τις επικείμενες ευρωεκλογές, καθώς «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η τελευταία ελπίδα για τον λαό μας».
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση Σαμαρά λέγοντας ότι «μας φλομώνουν με προπαγανδιστικά δακρυγόνα ότι μπορεί να μη δοθεί η δόση» και την ίδια ώρα «μάς προετοιμάζουν για τη νέα υποχώρηση, που θα σημαίνει νέα δεινά και νέα δεσμά». «Το πλεόνασμα αυτό είναι βαμμένο με αίμα» προσέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά, την κυβέρνηση και τους δανειστές πως «κάνουν ό,τι μπορούν να μας κρατήσουν για δεκαετίες» στη λιτότητα, «γι’ αυτό χρησιμοποιούν το ψέμα, την καταστολή, την τρομοκρατία, την προπαγάνδα του μίσους, τα εμφυλιοπολεμικά στερεότυπα, τις μονταζιέρες, τις προκλήσεις». Προσέδωσε δε στην κυβέρνηση «ακροδεξιά χαρακτηριστικά» και σημείωσε ότι «στεγάζει όλο τον θίασο που μας οδήγησε ώς εδώ».
«Η Eurostat στις 22 Απριλίου θα ανακοινώσει ότι υπάρχει ένα κάποιο πλεόνασμα», προϊόν «πολιτικής συμφωνίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το «success story 2». Αμέσως μετά προεκλογικά οι κυβερνώντες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αρχίσουν «να μοιράζουν κάποια ψίχουλα στους ιθαγενείς» και ταυτόχρονα θα επιχειρήσουν «μια «στημένη» έξοδο στις αγορές» για ένα «μικρό ποσό με επιτόκιο λίγο κάτω από το 5%». «Εχουν ήδη βρει και τον πρόθυμο οίκο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος οίκος «κατέχει ελληνικά ομόλογα και όλο αυτό το παιχνίδι θα του αποφέρει εύκολα και μεγάλα κέρδη».
Υπογράμμισε δε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα ισοδυναμεί με την υπογραφή ενός συμβολαίου των Ελλήνων με την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Το «συμβόλαιο» θα προβλέπει τους όρους: «τέρμα στα μνημόνια», «τέρμα στη λιτότητα», «πρώτα οι άνθρωποι του μόχθου και της δημιουργίας». «Δεν διαπραγματευόμαστε την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με καμιά τρόικα», προσέθεσε και δεσμεύτηκε ότι «όσοι εγκλημάτησαν κατά του ελληνικού λαού, θα πληρώσουν».
Διεργασίες για ευρωψηφοδέλτιο
Η διαφαινόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις ευρωεκλογές έχει συμπαρασύρει και τις εσωκομματικές διαβουλεύσεις για την επιλογή των υποψηφίων. Τα επιτελεία της Κουμουνδούρου αναζητούν υποψηφίους με πανελλαδική εμβέλεια, ενώ αντικειμενικά όσοι καταταγούν ψηλά στη λίστα, θα αποκτήσουν «υπεραξία» στο εσωκομματικό τοπίο. Εκτός του «κοινής αποδοχής» ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, στελέχη της Κουμουνδούρου «πιέζουν» τον Δημήτρη Παπαδημούλη να κατέλθει στον αγώνα, με τον ίδιο να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ενώ τη συμμετοχή της στις ευρωεκλογές φαίνεται να σκέφτεται η Σοφία Σακοράφα.
Παράλληλα ο Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική, ήδη «εκστρατεύει» σε πολλές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη), ο Χρήστος Λάσκος ενδιαφέρεται για μια θέση στο ψηφοδέλτιο και ως πιθανός υποψήφιος εμφανίζεται ο Χάρης Γολέμης, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πουλαντζά. Η Ράνια Σβίγκου, στέλεχος του Γραφείου Τύπου και «εκπρόσωπος» της νεότερης γενιάς στελεχών του κόμματος, φαίνεται ως ενδεδειγμένη λύση για αρκετούς στην Κουμουνδούρου, ενώ μια θέση προκύπτει ότι επιθυμεί και ο υπεύθυνος επί των ευρωπαϊκών, Στέλιος Παππάς. Αλλα στελέχη που δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο είναι η νομικός Τασία Χριστοδουλοπούλου, η πανεπιστημιακός Σία Αναγνωστοπούλου, ο Χρήστος Στάικος από το γραφείο Τύπου, ο πανεπιστημιακός Κώστας Χρυσόγονος και η Ελένη Σωτηρίου, που ήταν δεύτερη στη λίστα του 2009.
Η «Αριστερή Πλατφόρμα» φέρεται να επιθυμεί να συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο η Σόφη Παπαδόγιαννη και ο Γιάννης Τόλιος. Στο τραπέζι της τάσης πέφτουν και ονόματα όπως του Κώστα Λαπαβίτσα, με ορισμένους βέβαια να θεωρούν ότι ο οικονομολόγος με τη διαρκή θέση του υπέρ του εθνικού νομίσματος «περισσότερο κακό παρά καλό θα κάνει». Ετσι αντιπροτείνεται ο πανεπιστημιακός Στάθης Κουβελάκης.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι στο ψηφοδέλτιο πρέπει να αντικατοπτρίζεται η πολιτική συμμαχιών του κόμματος. Ο πανεπιστημιακός Δημήτρης Χριστόπουλος βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο υπάρχουν στελέχη που του καταλογίζουν ότι δεν κρατά καθαρή στάση ενάντια στον Γιώργο Καμίνη, του οποίου υπήρξε σύμβουλος. Ορισμένοι στην Κουμουνδούρου μιλούν θετικά για τον εκλεγμένο με το ΠΑΣΟΚ, Κρίτωνα Αρσένη, που πρωτοστατεί ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Μαρία Καρακλιούμη, επιχειρεί να προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στις «συνεργαζόμενες προσωπικότητες» αναφέρονται επίσης ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος, που συγκεντρώνει θετικές γνώμες από πολλά στελέχη όλων των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=182234
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε