- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ο «πόλεμος» της Λεωφόρου

16/03/14 SPORT

Ο νόμος Σουφλιά, η διπλή ανάπλαση και το μπερδεμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς μπαίνουν στις μυλόπετρες της προεκλογικής περιόδου

 

Του Κ. Μανωλιουδάκη

 

«Οταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός βάζει τα γέλια», λέει μια γνωστή εβραϊκή παροιμία.

 

Οκτώ χρόνια μετά τον νόμο Σουφλιά για τη διπλή ανάπλαση των περιοχών του Ελαιώνα και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, το μεγαλεπήβολο σχέδιο για την Αθήνα και τον Παναθηναϊκό βρίσκεται στο σημείο-μηδέν και γίνεται αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης υποψήφιων δημάρχων.

 

Πραγματοποιώντας μια σύντομη καταγραφή των δεδομένων, οφείλουμε να ξεκινήσουμε από το μακρινό 2006 και τον νόμο Σουφλιά, που ήταν ο πρώτος της διπλής ανάπλασης. Επεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την προσφυγή 131 πολιτών, που ως γνωστόν είχαν επιδείξει ιδιαίτερες ευαισθησίες ως προς την προστασία των… κορμοράνων του Βοτανικού. «Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα» λεγόταν.

 

Ο πρώτος νόμος της διπλής ανάπλασης προέβλεπε αρκετά διαφορετικά πράγματα απ’ ό,τι το σημερινό καθεστώς. Γήπεδο μπάσκετ στον Βοτανικό, που δεν υπάρχει πλέον ούτε στα χαρτιά, μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στο κλειστό του ερασιτέχνη, διευρυμένες εμπορικές χρήσεις του γηπέδου… Ολα μετά από συνεννόηση με τις εμπλεκόμενες πλευρές.

 

Η σκυτάλη από τον Σουφλιά πέρασε στα χέρια της Τίνας Μπιρμπίλη, επί των ημερών της οποίας έγινε νέα νομοθετική ρύθμιση για τη διπλή ανάπλαση. Φτιάχτηκε δηλαδή άλλος νόμος, με μικρότερο συντελεστή δόμησης, δίχως γήπεδο μπάσκετ, με πιο μικρό κλειστό και ακόμα πιο μικρό κολυμβητήριο για τον ερασιτέχνη, καθώς και συμπιεσμένες εμπορικές χρήσεις.

 

Η κυριότερη ωστόσο παράμετρος της αλλαγής του νόμου Μπιρμπίλη (για χρηματοδοτικούς λόγους και λόγους ταχύτητας του έργου, όπως χαρακτηριστικά τονιζόταν τότε) ήταν ότι εφόσον παραδοθούν έτοιμες προς λειτουργία το εμπορικό κέντρο και οι εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, θα μπορούσε το κράτος να κατεδαφίσει το γήπεδο της Λεωφόρου.

 

Τον Γενάρη του 2013 κατατέθηκε τροπολογία στον νόμο Μπιρμπίλη από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη, που αφορούσε εν μέρει αυτήν ακριβώς τη «λεπτομέρεια». Στην πραγματικότητα, αποσυνέδεε για πέντε χρόνια την κατεδάφιση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από την -όποια- εξέλιξη των έργων για τη διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό. Ταυτόχρονα, έδινε τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να πραγματοποιήσει εργασίες στο γήπεδο της Λεωφόρου, κάτι που έγινε με την ταυτόχρονη επιστροφή της ποδοσφαιρικής ομάδας στην ιστορική της έδρα από την αρχή της φετινής σεζόν.

 

Τον Μάιο του 2013, ωστόσο, κατατέθηκε Προεδρικό Διάταγμα το οποίο επανέφερε τον νόμο Μπιρμπίλη ως είχε, χωρίς δηλαδή την 5ετή παράταση, και δεν υιοθετούσε τη γενικότερη θέση του «τριφυλλιού» που εκφράζεται με το δόγμα «γήπεδο δίνουμε, γήπεδο παίρνουμε». Ο λόγος; Δεν θεωρείται τόσο ξεκάθαρο το πού ακριβώς ανήκει το οικόπεδο όπου είναι χτισμένο το γήπεδο.

 

Ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός προσέφυγε πριν από τέσσερις μήνες στο ΣτΕ ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικό το συγκεκριμένο διάταγμα, ενώ ο Δήμος Αθηναίων έκανε παρέμβαση υπέρ του κύρους του διατάγματος! Μέσω μάλιστα του δημάρχου, Γιώργου Καμίνη, αμφισβήτησε ευθέως το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Λεωφόρου, χαρακτηρίζοντας εκείνο το σημείο «χώρο πρασίνου» άνευ ιδιοκτησίας.

 

Τον Δεκέμβριο ήρθε η σειρά του ΟΡΣΑ που στον ρυθμιστικό χάρτη της Αθήνας για το 2021 «εξαφανίζει» την ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού. Στη θέση του προβλέπει πάρκο, ενώ ταυτόχρονα δεν έχει καμία αναφορά για «νέο γήπεδο» στον Βοτανικό…

 

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 2α Απριλίου. Τότε εκδικάζεται από το ΣτΕ το νέο προεδρικό διάταγμα. Ανάλογα με την απόφαση, είτε θα γενικευτεί ο «πόλεμος» είτε θα υπάρξει εκ νέου διαπραγμάτευση με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

……………………………………………………………………………

Τι υποστηρίζει ο Δήμος Αθηναίων

 

1. Δεν υπάρχει κίνδυνος να γκρεμιστεί το γήπεδο της Λεωφόρου πριν δοθεί άδεια λειτουργίας στις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό.

 

2. Η περιοχή όπου στεγάζεται το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας δεν ανήκει στον Παναθηναϊκό, καθώς είναι χαρακτηρισμένη ως «χώρος πρασίνου» με νόμο. Στο συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε στο παρελθόν η άποψη ότι ο δήμος έχει στα χέρια του χρυσόβουλο από το 1865 που του «κατοχυρώνει» τη Λεωφόρο. Ωστόσο, από την ημέρα που έγινε ο νόμος της διπλής ανάπλασης αποφασίστηκε η «σολομώντεια λύση» να χαρακτηριστεί (διά νόμου) «χώρος πρασίνου» προκειμένου να μη δημιουργηθούν εντάσεις.

 

3. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να φτιάξει νέο, σύγχρονο γήπεδο (πολύ περισσότερο αθλητικό κέντρο) στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας από τη στιγμή που είναι χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου, ενώ υπάρχουν και δύο σχολεία. Προφανώς και μια τέτοια απόφαση θα κολλήσει στο ΣτΕ. Ζητάει, λοιπόν, να τηρηθεί η δέσμευση-μνημόνιο ότι σε περίπτωση που (και όταν) γίνει γήπεδο στον Βοτανικό, οι «πράσινοι» θα είναι αρχικά (για 20 χρόνια) ενοικιαστές και στη συνέχεια ιδιοκτήτες του.

 

4. Από τη στιγμή που έχουν συμφωνήσει στο παρελθόν (έστω και με άλλες διοικήσεις) με τον ερασιτέχνη και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τους όρους και τις προϋποθέσεις της διπλής ανάπλασης και αυτοί έχουν επικυρωθεί από νόμους και Προεδρικά Διατάγματα, δεν μπορεί να γίνονται «αναδιπλώσεις» που θίγουν τα συμφέροντα του δήμου.

 

………………………………………………………………………….

 

Τι υποστηρίζει ο ερασιτέχνης και το ΠΑΝ.ΚΙ.

 

1. Οτι είναι εφικτό να παραμείνει ο Παναθηναϊκός στο γήπεδο της Λεωφόρου και να φτιάξει, όταν αποκτήσει την οικονομική δυνατότητα, στην ιστορική του έδρα το «νέο σπίτι» του συλλόγου. Υπάρχουν μάλιστα και συγκεκριμένες μελέτες που έχουν παρουσιαστεί δίκην πρότασης για γήπεδο στη Λεωφόρο.

 

2. Οτι η διπλή ανάπλαση έχει αποτύχει και δεν υπάρχει περίπτωση, υπό αυτές τις συνθήκες, να προχωρήσει το συγκεκριμένο πρότζεκτ, με συνέπεια να χρειάζεται άμεση τροποποίηση σε συγκεκριμένες πτυχές του υπάρχοντος νόμου για να διευκολυνθεί ο Παναθηναϊκός στην παρούσα χρονική στιγμή.

 

3. Οτι το οικόπεδο όπου βρίσκεται το γήπεδο της Λεωφόρου αποτελεί ιδιοκτησία του Παναθηναϊκού, καθώς το πακέτο εγγράφων του Κτηματολογίου αναγνωρίζει τον ερασιτέχνη ως κύριο του γηπέδου και της έκτασης. Τονίζουν μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «το χαράτσι το πληρώνει ο Παναθηναϊκός, τους φόρους ο Παναθηναϊκός, εδώ γεννηθήκαμε, εδώ μεγαλώσαμε και εδώ θα μείνουμε»!

 

4. Οτι ο Παναθηναϊκός θα είναι αυτός που θα αποφασίσει αν, πότε και με ποιους όρους θα αποχωρήσει από το γήπεδο της Λεωφόρου και αυτό δεν κατοχυρώνεται με το παρόν Προεδρικό Διάταγμα, η συνταγματικότητα του οποίου θα κριθεί από το ΣτΕ στις 2 Απριλίου.

 

5. Οτι υπάρχουν (επιχειρηματικά κυρίως) συμφέροντα που θέλουν τη σύνδεση-«αμφισβήτηση» της κυριότητας της Λεωφόρου από τον Παναθηναϊκό και πιέζουν προς την κατεύθυνση της αποχώρησης του συλλόγου από την ιστορική του έδρα, προκειμένου να «αναγεννηθεί» το πρότζεκτ της διπλής ανάπλασης.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=182297